Ποτάμι οργής και αγανάκτησης κατέκλυσε χθες τη Λότζια από δεκάδες γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ που είπαν όλοι μαζί ένα μεγάλο «φτάνει πια» στην αθλιότητα και την επικινδυνότητα που ζουν καθημερινά τα παιδιά τους.
Ήταν μια πρωτόγνωρη σε ένταση και πολιτική πίεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αντίστοιχή της είχε χρόνια να καταγραφεί στο Σώμα, αφού οι γονείς των δύο σχολείων αποφασισμένοι δεν έκαναν μισό βήμα πίσω, διεκδικώντας εδώ και τώρα λύσεις για να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες και βαθιά προσβλητικές δοκιμασίες των παιδιών τους.
Με αφορμή την περίφημη πτώση του πρανούς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολεία επικίνδυνα και απολύτως αναξιοπρεπή και έθεσαν το Δήμο προ των ευθυνών του, τονίζοντας ότι οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα σαν γεγονός έκτακτης ανάγκης και να δώσει άμεσα διέξοδο για την σχολική στέγη των παιδιών τους.
Μετά από έντονα συγκρουσιακό διάλογο αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από τους αντιδημάρχους Α. Περυσινάκη, Γ. Σισαμάκη, Σ. Αρχοντάκη και Γ. Τσαγκαράκη, την ΓΓ του Δήμου Μ. Σκραφνάκη, εκπροσώπους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τις διευθύντριες των δύο σχολείων, εκπροσώπους των δύο συλλόγων γονέων, του συλλόγου ΗΡΥΔΑ, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΕΛΜΕ και της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία και θα συνεδριάσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου στη Λότζια.
«Θα γυρίσουμε πίσω στην παράγκα;»
Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από εντάσεις ανάμεσα στους αντιδημάρχους Γ. Σισαμάκη και Α. Περισυνάκη και τους γονείς που όταν έθεσαν θέμα να αδειάσουν τα γραφεία του Δήμου για να μπουν τα παιδιά εισέπραξαν την απάντηση «αυτά να τα πεις στην παρέα σου», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη.
«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», έλεγαν οι γονείς με τους αντιδημάρχους να επιστρέφουν το χαρακτηρισμό, ενώ έγινε προσπάθεια να αποδοθεί η αντίδρασή τους και σε πολιτική σκοπιμότητα, γεγονός που προκάλεσε την ακόμα μεγαλύτερη οργή τους.
«Θα γυρίσουμε πίσω στην παράγκα;», ρωτούσαν κατ΄ επανάληψη οι γονείς, οι οποίοι συγκλονισμένοι επαναλάμβαναν ότι από καθαρή τύχη δεν είχαμε μέχρι τώρα ατύχημα.
Ανατριχιαστικά συγκλονιστική ήταν η τοποθέτηση της Στέλλας Μαρκάκη μητέρας παιδιού στο ΕΝΕΕΓΥΛ, και μέλος του Συλλόγου ΗΡΥΔΑ η οποία τόνισε ότι ένα 24ωρο πριν είχε καταθέσει στην Περιφέρεια έγγραφο με το οποίο εφιστούσε τους κινδύνους που ενέχει το πρανές, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Αυτή την ώρα θα είχαμε κηδεία αν το ατύχημα γινόταν άλλη ώρα, και θα θάβαμε τα παιδιά μας και θα είχαμε νέα Τέμπη. Η ίδια έθεσε ζήτημα για τις ανεπαρκείς υποδομές στήριξης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες συνολικότερα στην πόλη και τόνισε ότι συνιστά βαθιά πρόκληση σήμερα η πολιτική εξουσία να κουνάει το δάχτυλο στους μαθητές επειδή αντιδρούν.
Δεν θα ρίξουμε τα παιδιά μας στον Καιάδα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι γονείς κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους, τα οποία είναι πλήρως απορυθμισμένα μετά το κλείσιμο του σχολείου καθώς βγήκαν από τη ρουτίνα τους, με αποτέλεσμα σε δεκάδες σπίτια να ξεσπούν απερίγραπτα ανθρώπινα δράματα.
Εξοργισμένη η γραμματέας της Ένωσης Γονέων και μέλος της Διοίκησης του ΗΡΥΔΑ Μαρία Κοκοσάλη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά και οι γονείς, τόνισε ότι τους οφείλετε σεβασμός για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν αυτό που ζουν, ενώ μίλησε με θέρμη για την συγκινητική συμπαράσταση και υποστήριξη που υπάρχει από δεκάδες άλλα σχολεία για το δράμα που ζουν οι μαθητές με ειδικές ανάγκες στις απαράδεκτες και επικίνδυνες παράγκες που κάνουν μάθημα.
Ο γραμματέας της ΕΛΜΕ έθεσε ζήτημα για το αν έχει γίνει ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος στα σχολεία. Αντίστοιχα η κ. Σπαχή μίλησε για τις βαριές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την απαράδεκτη κατάσταση των σχολείων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γονέα παιδιού ΑμεΑ κ. Τσιμπλοστεφανακη ο οποίος περιέγραψε ότι δεν θα πρέπει να μπλέξουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, διότι τα παιδιά μας δεν καταλαβαίνουν τις αργές διαδικασίες.
Όπως είπε, το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν έκτακτο γεγονός, διότι αν συνέβαινε μια φυσική καταστροφή τι θα έκανε η Πολιτεία; Ο ίδιος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής για το σκοπό αυτό και να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλες οι πλευρές με τον ίδιο στόχο.
Η πτώση του πρανούς από τα ειδικά σχολεία στον Άι Γιάννη το Χωστό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Καταπέλτης ήταν η κ. Μ. Σαμπαθιανάκη μητέρα παιδιού με 95% αναπηρία, η οποία τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στους γονείς και τα παιδιά, ενώ σχολίασε με νόημα, αν οι τεχνοκράτες βγάλουν πόρισμα ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος τι ακριβώς θα κάνει για την επόμενη μέρα ο Δήμος;
Συγκλονιστικές ήταν οι τοποθετήσεις των δύο διευθυντριών του ΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ που περιέγραψαν τα αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπες, για τα οποία χρόνια τώρα ενημερώνουν και δεν δίδεται λύση, και κάθε μέρα φοβούνται αν το σχολείο θα πλακωθεί από το χωμάτινο λόφο, αν θα προκληθεί ηλεκτροπληξία, τι θα γίνει αν ξεσπάσει πυρκαγιά ή σεισμός, αφού δεν υπάρχει κανένα μέσο ούτε ασφάλειας ούτε προστασίας. ´Ντρεπόμαστε για την κατάσταση και θα πρέπει να απαντηθεί ποιος παίρνει την ευθύνη για τις ζωές των παιδιών που κινδυνεύουν.
Ο κ. Μ. Καραμαλάκης τόνισε ότι άμεσα πρέπει να συγκληθεί ομάδα εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους με σκοπό να αναζητηθούν λύσεις, ενώ τόσο η κ. Μ. Καναβάκη, όσο και ο κ. Κ. Βαρδαβάς ζήτησαν δημόσια συγνώμη αναλαμβάνοντας το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που ζήτησαν να αντιμετωπισθεί ως έκτακτο φαινόμενο, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση για την προσωρινή αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών.
Ο Δ. Δουλουφάκης τόνισε ότι η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης εγκατάλειψης των μαθητών ΑμεΑ, όπως και δεκάδων άλλων μαθητών, επειδή τα έργα σχολικής στέγης δεν μπορούν να μπουν στην εξίσωση κόστους οφέλους. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης για το ΕΕΕΕΚ και ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Νωρίτερα ο δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός είπε ότι η σημερινή δημοτική Αρχή ξεπέρασε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με το ΕΝΕΕΓΥΛ και επισπεύδει την κατασκευή του, και τόνισε ότι έχει ζητηθεί γεωλογική εκτίμηση για την κατάσταση του πρανούς πάνω από το σχολείο.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Α. Περισυνάκης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα και τα χρήματα και το χρόνο που πιέζει αφόρητα, και ασφαλώς τη γραφειοκρατία που είναι σύνθετη. Τόνισε ότι για το ΕΕΕΕΚ δύο είναι οι λύσεις, το Στρατόπεδο Μπετεινάκη η μία και η δεύτερη λύση είναι οικόπεδο στην Αλικαρνασσό.