κόκκινα φανάρια

Σβήνουν τα «κόκκινα φανάρια» της πόλης, καθώς έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την αδειοδότηση των πέντε οίκων ανοχής που έχουν απομείνει στο Ηράκλειο (κάποτε πάνω από 20!).

Όπως είναι γνωστό, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζουν την άδεια λειτουργίας τους, θέτουν αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με την απόσταση που θα πρέπει να απέχουν από εκκλησίες και σχολεία.

Το κείμενο του νομίατρου που υπογραμμίζει την ανάγκη εξασφάλισης επαρκούς αριθμού οίκων ανοχής
Το κείμενο του νομίατρου που υπογραμμίζει την ανάγκη εξασφάλισης επαρκούς αριθμού οίκων ανοχής

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200μ. από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς βιβλιοθήκες πλατείες, παιδικές χαρές οικοτροφεία…

Τις  προϋποθέσεις αυτές δεν τις τηρούν οι οίκοι ανοχής που λειτουργούν στην πόλη, με αποτέλεσμα ο Δήμος να δρομολογεί τη διαδικασία για τη σφράγισή τους μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι οίκοι ανοχής έχουν προσφύγει δικαστικά και  κάποιοι από αυτούς έχουν καταφέρει έστω και προσωρινά να ανακόψουν την εκτέλεση της επίμαχης απόφασης.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο ειδικής σύσκεψης που συγκαλεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2014 είχε καθοριστεί στους είκοσι ο αριθμός των αδειών των «σπιτιών των στεναγμών» ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου απέμειναν συνολικά πέντε οίκοι ανοχής που προσπαθούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια  για να παρατείνουν τη λειτουργία τους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και  ευαίσθητο θέμα με προφανείς κοινωνικές προεκτάσεις που ασφαλώς απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή του.

Η πλευρά της Λότζια πάντως δείχνει ότι έχει αντιληφθεί τα αντικειμενικά ζητήματα που ανακύπτουν, «ζυγίζοντας» ιδιαίτερα σχετική εισήγηση του νομιάτρου που υπογραμμίζει  ότι υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας, συνδυαστικά με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις που θα πρέπει να συνυπολογίσει ο Δήμος  στις αποφάσεις του.

Μαρίνος Παττακός

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μ. Παττακός είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το διαχειριστεί ή να το αντιμετωπίσει μονοσήμαντα.

Το ζήτημα της τήρησης της νομιμότητας ασφαλώς είναι κρίσιμο, αλλά είναι φανερό ότι δεν μπορεί να μην αξιολογηθούν και άλλες σοβαρότατες παράμετροι που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό της πόλης, και τις αντικειμενικές ανάγκες που εξυπηρετούν οι υπάρχοντες οίκοι ανοχής.

Ο ίδιος απαντώντας για το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, τονίζει ότι πράγματι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί είναι τόσο απαιτητικοί, που είναι δύσκολο να λειτουργήσουν οίκοι ανοχής στο κέντρο της πόλης, διότι παντού υπάρχουν διάσπαρτες λειτουργίες που προσκρούουν στο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, «και η πιθανή απομάκρυνση τους σε μια περιοχή εκτός του αστικού περιβάλλοντος θα δημιουργήσει νέο κύκλο προβλημάτων και συνθήκες γκετοποίησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτό θα το δούμε το όλο θέμα με τη δέουσα προσοχή την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσουμε σχετικά».

Ν. Χρυσός: Γιατί  δεν πρέπει να κλείσουν  οι οίκοι ανοχής

Ο δικηγόρος κ. Νεκτάριος Χρυσός
Ο δικηγόρος κ. Νεκτάριος Χρυσός

Ο δικηγόρος κ. Νεκτάριος Χρυσός, ,που  έχει αναλάβει τη νομική διαχείριση δύο οίκων ανοχής, εξηγεί στην «Π» ότι «είναι κρίσιμο οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας να αξιολογήσουν το θέμα της αδειοδότησης και της εγκατάστασης των οίκων ανοχής στην πόλη του Ηρακλείου, όχι μόνο βάσει των αυστηρών επιταγών της ισχύουσας νομοθεσίας στο ζήτημα, αλλά και, ιδίως, υπό το πρίσμα των παρακάτω δεδομένων.

Το πρώτο είναι ότι πολλοί εξαυτών των οίκων λειτουργούν στην πόλη χωρίς προβλήματα επί δεκαετίες και είναι για το λόγο αυτό αποδεκτοί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία και Υγειονομική Υπηρεσία).

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η ανυπαρξία οίκων ανοχής σε κάθε πόλη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, το οποίο διαθέτει εμπορικό λιμάνι και στρατώνες, δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας (σεξουαλικών παρενοχλήσεων, εγκλημάτων περί τη γενετήσια ζωή κ.λπ.).

Όπως εξηγεί, η ανυπαρξία οίκων ανοχής ωθεί τους ενδιαφερόμενους πελάτες τέτοιων καταστημάτων σε ερωτικές συνευρέσεις με πρόσωπα που εκδίδονται παράνομα και χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, κατάσταση η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων εγκαταστάσεων είναι αποδεκτοί από τους περιοίκους, αφού οι περισσότεροι εξαυτών  (των περιοίκων) έχουν εγκατασταθεί εκεί μετά την λειτουργία τους ενώ λειτουργούν διακριτικά και χωρίς να ενοχλούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της πόλης, και μάλιστα τις εγκαταστάσεις δημόσιου ενδιαφέροντος (π.χ. σχολεία) που τυχόν λειτουργούν πλησίον τους.

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν καθαρή και φορολογήσιμη οικονομική δραστηριότητα, απασχολώντας νόμιμα προσωπικό υγειονομικά ασφαλές, το οποίο πληρώνουν νόμιμα και το ασφαλίζουν, ενώ καταβάλλουν μισθώματα, τέλη κλπ. όπως κάθε άλλη υγιής επιχείρηση».