Υπογραφή συμφωνιών επένδυσεων στην Αθήνα παρουσία του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίγκ

Δυναμικά μπαίνει η Κίνα στην ενέργεια στην Κρήτη, αφού το αρχικό ενδιαφέρον της έχει μετασχηματιστεί σε κομβικές συμφωνίες για μεγάλα έργα στο νησί.

Όπως έγραψε χθες η «Π», η Κίνα ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνίες τόσο αναφορικά με την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής, όσο όμως και με το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία.

Μετά τις σχετικές υπογραφές, η «Π» αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο των συμφωνιών, καθώς και το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις συμφωνίες.

Για το θέμα έκανε χθες δηλώσεις και ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης.

Στην ιστοσελίδα της κινεζικής εταιρείας διαφημίζεται η σημαντική επένδυσης με το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία
Στην ιστοσελίδα της κινεζικής εταιρείας διαφημίζεται η σημαντική επένδυση

Σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μανουσάκης.

Το ηλιοθερμικό

Σε σχέση με το ηλιοθερμικό πάρκο δυνατότητας 50 μεγαβάτ στη Σητεία, η συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ της εταιρείας NUR και της κινεζικής εταιρείας CEEC. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου αυτή  γίνεται από την Εμπορική και Βιομηχανική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), ένα ελβετικό fund και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ηλιοθερμικό όπως πρόκειται να γίνει στη Σητεία
Το ηλιοθερμικό όπως πρόκειται να γίνει στη Σητεία

Η συμφωνία μάλιστα διαφημίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας CEEC, η οποία θα αναλάβει και το κατασκευαστικό κομμάτι της επένδυσης. Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη της εταιρίας, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 50 δις, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολεί υπολογίζονται σε 160 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη επένδυση είναι η μόνη για την οποία υπήρξε θετική γνωμοδότηση από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης, με την αιτιολόγηση πως η επιβάρυνση της είναι ελάχιστη και πως δεν επηρεάζεται ούτε οικιστικός ιστός, ούτε όμως και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπου και χωροθετείται.

Η κατασκευή του έργου μάλιστα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2022, οπότε θα μπορεί να παρέχει ρεύμα στο σύστημα του νησιού.

Από αδειοδοτικής πλευράς το έργο είναι πλέον, μετά από πολλά χρόνια, απολύτως ώριμο.  Το πλεονέκτημα του έργου είναι ότι περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζεται η παροχή ρεύματος στο δίκτυο του νησιού και να καλύπτει τις ώρες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά στη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιεί την τεχνολογία ρευστού άλατος στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52  μεγαβάτ. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τετραγωνικών μέτρων και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.