από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός υποστήριξε πως το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη της Κρήτης και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Θεσμική υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού και περαιτέρω αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών του νησιού.

– Συμμετοχή στην κοινοτική προσπάθεια να συνδιαμορφωθούν από τα κράτη-μέλη οι απαραίτητες θαλάσσιες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Ολοκλήρωση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών υποδομών-μεταφορών και εμπλουτισμός του συστήματος με τις απαραίτητες νέες στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές.

– Ενίσχυση του γεωργοπεριβαλλοντικά συμβατού αγροτοδιατροφικού τομέα, ως δυναμικού αναπτυξιακού κλάδου της περιφέρειας με υπερτοπικό χαρακτήρα.

– Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, με τη στήριξη των εν δράσει πιλοτικών εγχειρημάτων σε επίπεδο Ελλάδας και Κρήτης.

– Ανάπτυξη των δύο συνεργαζομένων τομέων του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, με κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

– Ανάπτυξη πιλοτικών και παραγωγικών εφαρμογών ΑΠΕ στην Κρήτη, με αυστηρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στην ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική, Πελοπόννησο) και τη σύνδεση με τον αγωγό EastMed. Επίσης, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξη της Κρήτης η διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, ενώ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα οι παραγωγοί ρεύματος να είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Μέτρα υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Μια δίκαιη ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο με αγρότες – παραγωγούς πλούτου και εγγυητές της συνοχής της υπαίθρου οραματίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Τις θέσεις του για το όραμά του παρουσίασε στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο έχει μια σειρά από άμεσους στόχους υλοποίησης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στην εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, στην ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στη συγκροτημένη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την εκπόνηση ενός Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας γεωργικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς, ώστε μαζί με εμπορικού χαρακτήρα επισημάνσεις να αποτελέσει διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές. Υποστήριξε επίσης πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο προχωρούν στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

«Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι και κυρίως εσείς εδώ στην Κρήτη ξέρετε τι απέγιναν οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών – κολοσσοί. Και ξέρετε και τους λόγους και τους υπεύθυνους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, για να προσθέσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σώσει οτιδήποτε σώζεται.

«Ακριβώς γι’ αυτό αναγνωρίζουμε, στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε μέσω επιχειρησιακών σχεδίων συνεταιρισμούς – ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που έχουν υπαρκτή υπόσταση και νομιμοποιείται από τη δημοκρατική τους οργάνωση και λειτουργία» τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει:

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες οργανώσεις, πολλοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και εδώ στην περιοχή σας, νέοι άνθρωποι ως επικεφαλής και είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες».

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι έχουν προχωρήσει ή ετοιμάζονται μέτρα για σημειακές επενδύσεις, όπως σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και για τη δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων.

«Ταυτόχρονα έχουμε αρχίσει την επεξεργασία και άλλων στρατηγικών σχεδίων κλαδικού ενδιαφέροντος σε προϊόντα διασφάλισης και εθνικής επάρκειας αλλά και με ιδιαίτερη εξωστρεφή δυναμική» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός και κατέληξε: «Η πρόκληση της εποχής μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Κρήτης μέσω της διασύνδεσης συνεργασίας – σύμπραξης όλων των παραγωγικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο νησί».

 

Βλέπει φως… εργασιακό η Αχτσιόγλου

Την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο το 2018 προανήγγειλε από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόχλου.
Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η θεραπεία που υιοθετήθηκε ήταν χειρότερη από την ασθένεια με καταστροφή της παραγωγικής βάσης, πτώση των επενδύσεων, μείωση της παραγωγικότητας.

από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόχλου

«Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός για να προσθέσει:

«Μιλάμε για μια ανάπτυξη βιώσιμη, δηλαδή διατηρήσιμη στον χρόνο και άρα βασισμένη σε θεμέλια σταθερά, εκεί που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα διανέμεται στο σύνολο της κοινωνίας και πρωτίστως σε αυτούς που τον παράγουν, δηλαδή τους εργαζόμενους, και δεν θα συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, διευρύνοντας τις κοινωνικής ανισότητες όπως συνέβη στο παρελθόν».

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε, «έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000. Συνολικά, δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους».

Τόνισε, επίσης, ότι με το Ν.4488/2017 «αναμορφώσαμε το πλαίσιο για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα υποδηλωμένης, αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας. Πλέον ισχύει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θωρακίζει τους εργαζόμενους απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές και δίνει προβάδισμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που είναι συνεπείς και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν:

– Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
– Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους: αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.
– Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών.

Η κ. Αχτσιόγλου ανακοίνωσε τη δημιουργία εντός του 2018 στην Κρήτη 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε 12 δήμους του νησιού, που θα ανοίξουν 750 νέες θέσεις για παιδιά.

 

Όλοι βλέπουν σαν μοντέλο την Κρήτη

«Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο  εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που να βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στις εργασίες του «Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση: Επενδύοντας στην Κρήτη».

Επίσης ανέφερε ότι «το περιβάλλον μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης του νησιού, τροφοδοτώντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας με ορθή και βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προτεραιότητα στην πρόληψη και την εξοικονόμηση πόρων και στην προώθηση του μοντέλου της  κυκλικής οικονομίας» καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς  και πολίτες να εργασθούν από κοινού στην κατεύθυνση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετασχηματισμού, απαραίτητου για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά έχει και ουσιαστικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά, εφόσον υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόσβαση στα φυσικά αγαθά και των επόμενων γενεών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο οποίος αποτελεί καλό παράδειγμα προστασίας φυσικού πλούτου, ενώ ανήγγειλε την άμεση προκήρυξη έργου για την Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά και περιβαλλοντικά η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Επίσης, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ο αν. ΥΠΕΝ έκανε λόγο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θεσπίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και  αποτελούν για πρώτη φορά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τόσο για την Κρήτη όσο και για όλη την Ελλάδα.

«Η ανάδειξη και  αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού κεφαλαίου κάθε τόπου είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας» επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, δίνοντας ως παράδειγμα  τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην Περιφέρεια Κρήτης, ενός σχεδίου που με το μικρότερο δυνατό κόστος μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αφού  το δίκτυο που θα προκύψει θα προωθήσει τον εναλλακτικό τουρισμό, τον αγρο-τουρισμό και τον οικο-τουρισμό, ενώ θα ενισχύσει το τοπικό προϊόν και την τοπική οικονομία. Στην περίπτωση της Κρήτης ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης, η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, ζητήματα αστικής κινητικότητας και κλιματικής αλλαγής, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία επίσης αναφέρθηκαν στην ομιλία του αν. ΥΠΕΝ.

 

Ο Τσιρώνης

«Όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγούς βγαίνουν πάντα σωστες πολιτικές αποφάσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Σε ερώτηση τι σηματοδοτεί η διοργάνωση του Αναπτυξιακό Συνεδρίου Κρήτης, ο κ. Τσιρώνης απάντησε: «Ο απευθείας διάλογος με τους παραγωγούς είναι το οξυγόνο της κάθε σωστής πολιτικής απόφασης. Όλες αυτές τις ημέρες θα έχουμε κρίσιμες συναντήσεις με τους παραγωγούς, δεν ερχόμαστε να βγάλουμε λόγους, το έχετε δει και στα προηγούμενα συνέδρια. Οι παραγωγοί έχουν πολλά πράγματα να μας πουν και όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους, πάντα βγαίνουν σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο για νωπά, το οποίο επιτέλους κλείνει την πόρτα σε επιταγές που δίνονταν σε ανθρώπους που πωλούν νωπά προϊόντα, πολύμηνες επιταγές που καταστρέφουν τον Έλληνα αγρότη. Έχει μέσα το πολύ κρίσιμο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, δηλαδή, πλέον στο γάλα τουλάχιστον και στο κρέας θα έχουμε καταγραφή της προέλευσης και αυτό θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση. Επιπλέον έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να φτιάξουμε κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ επί δεκαετίες. Να φτιάξουμε τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών, όπου πλέον με ορθολογικό τρόπο θα αυξηθεί πάρα πολύ η βοσκοϊκανότητα και θα γίνει έτσι ο αγρότης μας αυτάρκης σε ζωοτροφές, ώστε να μη χρειάζεται να εισάγει. Να θυμίσω ότι το μεγαλύτερο κόστος στον Έλληνα παραγωγό, που πνίγει την ελληνική κτηνοτροφία, είναι οι εισαγόμενες ζωοτροφές».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα και οι Έλληνας θα τα καταφέρουν, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας: «Τα καταφέρνουνε. Το “θα” τελείωσε, τώρα πια πάμε στον απολογισμό. Ο απολογισμός θα είναι θετικός. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, το βλέπουμε καθημερινά, το βλέπουμε στις εξαγωγές των προϊόντων μας, το βλέπουμε στους νέους ανθρώπους που γυρνάνε και θέλουν να γυρίσουν στην παραγωγή, το βλέπουμε στην αύξηση της βιομηχανικής παράγωγης, αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες, το βλέπουμε στη μείωση της ανεργίας».

 

Στήριξη ζήτησε ο δήμαρχος Χανίων

Τη στήριξη του πρωθυπουργού ζητάει με επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αφορούν τον δήμο αλλά και ευρύτερα την Κρήτη.

Με αφορμή τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, ο κ. Βάμβουκας θεωρεί, όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται η στήριξη του ίδιου, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αφορούν την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του πρώην Πολεμικού Μουσείου, το έργο «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων», τη μελέτη και κατασκευή του Βόρειου οδικού άξονα Κρήτης και το τμήμα του δρόμου σύνδεσής του με το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων: «Η παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του πρώην Πολεμικού Μουσείου είναι ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας, να φιλοξενήσει κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως αθλητικές και σχολικές υποδομές, επιλύοντας χρόνια προβλήματα έλλειψης τέτοιων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή. Η παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής και θα καλύψει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μαζί με την παραχώρηση και του πρώην Πολεμικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, και της ανάδειξής του, θα καλυφθούν μεγάλες ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου μας και θα πάψει η συνεχιζόμενη απαξίωσή του».

Σχετικά με το έργο «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων» που αποτελεί ουσιαστικά τον περιφερειακό δρόμο της πόλης των Χανίων, με μήκος 4,9 χλμ, και συνολικό προϋπολογισμό 13.542.287, 18 ευρώ, ο δήμαρχος Χανίων επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι η υλοποίησή του θα αποσυμφορήσει σημαντικά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων, δεδομένης και της αλματώδους αύξησης τόσο του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της πόλης Χανίων όσο και του αριθμού των οχημάτων.

 

Επίθεση από τη Ν.Δ.

Σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η τοπική Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για υποκινούμενες διαδηλώσεις αγροτών.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικών Φορέων Γιάννης Γλετζάκης και ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικού Μανώλης Χαιρέτης με γραπτή ανακοίνωσή τους επιτίθενται στα στελέχη της κυβέρνησης τονίζοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «κάνουν τις αθώες περιστερές».
Συγκεκριμένα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τη σύγκριση σε σχέση με το τι υπόσχονταν στους αγρότες. Θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν:

Επαναφορά του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. για όλη την καλλιεργητική περίοδο, ρύθμιση αγροτικών χρεών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

Όπως τονίζουν οι κ.κ. Γλετζάκης και Χαιρέτης, αντί αυτών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπραξε ακριβώς τα αντίθετα, αυξάνοντας την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%, φορολογώντας από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις, θεσπίζοντας νέο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο στο κρασί και αύξησε το φόρο στην μπίρα, συμπεριλαμβάνοντας και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, τριπλασιάζοντας σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον Ο.Γ.Α., αύξησε το κόστος παραγωγής και απέτυχε να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ζωονόσους που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο.

«Μην απορούν γιατί οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο…» καταλήγει η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας.

 

Υποσχέσεις Σπίρτζη για αεροδρόμιο και νέο ΒΟΑΚ

Την ανάγκη να αλλάξουμε τις πρακτικές του παρελθόντος που -όπως είπε- δημιούργησαν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να βγάλουμε λαγούς και να τάξουμε έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που υπήρχε στη χώρα βασίστηκε στο δίπολο Αθηνών-Θεσσαλονίκης.  «Τέρμα στο παλιό, τέρμα στις παλιές κακές πρακτικές του παρελθόντος», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ Σπίρτζης, ενώ παράλληλα υποστήριξε: «Υπήρχε κατά τη δική μου άποψη σκόπιμα, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και για τη χώρα μας και για τις υποδομές».

Αναφερόμενος στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για έργα υποδομών στην Κρήτη τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού που αφορά το σύνολο του ΒΟΑΚ με νέα χάραξη.  Παράλληλα, κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να τοποθετηθούν για το τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουν για το νησί. «Το τι θέλουμε να κάνουμε δεν πρέπει να το συζητάμε σε κλειστά γραφεία της Αθήνας. Αλλά να σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, η δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Καζαντζάκης» είναι τα έργα για τα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση. Μάλιστα για το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» προανήγγειλε ότι από την νέα χρονιά θα αποκτήσει νέα όψη με βελτίωση των υποδομών του και μεγαλύτερους εξωτερικούς χώρους.

Για την οδική ασφάλεια στο νησί προανήγγειλε δύο ομάδες έργων, 15 και 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα λογική στην οδική εκπαίδευση.

Από το Ηράκλειο, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο φράγμα Αποσελέμη ενώ στην ιεράρχηση του Υπουργείου υπάρχουν για όλο το νησί έργα που αφορούν φράγματα, την ύδρευση και την άρδευση.

Και κλείνοντας την τοποθέτηση του ο υπουργός Υποδομών τόνισε: «Τα έργα δεν ανήκουν σε κανένα υπουργό, σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα περιφερειάρχη και δήμαρχο. Ανήκουν σε αυτόν που τα πληρώνει και αυτός είναι ο ελληνικός λαός».