Παγκρήτιος ξεσηκωμός εμπόρων και εστιατόρων την ερχόμενη Τρίτη 16 του μήνα που καταγγέλλουν ότι για μια ακόμα φορά βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα με αφορμή την επιλεκτική τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, που όπως υποστηρίζουν απειλούν τους δύο αυτούς κεντροβαρείς κλάδους της οικονομίας με την απόλυτη συντριβή.
Η εστίαση κατεβάζει ρολά για ένα 24ωρο και οι έμποροι σε όλο το νησί πραγματοποιούν συμβολική τρίωρη στάση εργασίας από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, ζητώντας την απόσυρση των νέων μέτρων, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στο εμπόριο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα .
“Λυγίζει” η εστίαση
Ειδικότερα αυτό το οποίο καταγγέλλει ο κλάδος της εστίασης είναι ότι επιχειρείται να λειτουργήσει σαν πολιορκητικός κριός για τους ανεμβολίαστους με ένα οδυνηρό τρόπο για τις επιχειρήσεις αφού όπως τονίζει καλείται να υποκαταστήσει τους ελέγχους της αστυνομίας. Αυτό όμως δημιουργεί τραυματικές συνθήκες στις σχέσεις με τους πελάτες, οι οποίοι για να πιούν ένα καφέ ή για να πάνε σε ένα εστιατόριο πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η εστίαση θα πρέπει να στηριχθεί, για την αποφυγή λουκέτων και την απώλεια θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος διεκδικεί τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη συνέχιση της επιδότησης του ενοικίου, την επαναφορά του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας την πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων των δανείων, και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Μεγάλος αδικημένος το λιανικό εμπόριο
Στα κάγκελα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προχωρά σε συμβολική τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 16 του μήνα καταγγέλλοντας ότι για άλλη μια φορά ο μεγάλος αδικημένος αποδεικνύεται το λιανεμπόριο σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την πολιτεία.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γ. Κουμαντάκης από τη μία πλευρά το λιανεμπόριο καλείται να «βάλει πλάτη» σε σχέση με την αυστηρή τήρηση των μέτρων (τα οποία δεν επιβάλλονται οριζόντια με ό,τι αυτό συνεπάγεται), και την ίδια στιγμή δεν στηρίζεται από την πολιτεία ενώ είναι έξω από κάθε σχεδιασμό ανάκαμψης της οικονομίας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η θέση του κλάδου είναι πως η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο και υπέρτατο αγαθό, όμως το γεγονός ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν εφαρμόζονται οριζόντια αλλά επιλεκτικά, θεμελιώνει συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού με το λιανεμπόριο να είναι ο μεγάλος ηττημένος αφού δε στηρίζεται από πουθενά και με κανένα τρόπο.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το λιανικό εμπόριο της Κρήτης είναι αντίθετο στα νέα μέτρα και ζητά την άμεση απόσυρσή τους. Για μια ακόμη φορά από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις γίνονται εύκολος στόχος και μάλιστα όταν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γεγονός που έχει αναγνωρισθεί από όλους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κλάδου, «προκαλεί οργή και αγανάκτηση η εξαίρεση τήρησης των νέων μέτρων από τα super markets, τις λαϊκές αγορές δημιουργώντας πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.
Ο άδικος τρόπος αντιμετώπισης του λιανικού εμπορίου απέναντι στην οικονομική ζωή με στοχευσιμότητα και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν μπορούμε πια να το αποδεχτούμε. Η επανεξέταση των νέων υγειονομικών μέτρων αλλά και ο συνδυασμός τους με μέτρα στήριξης κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.
Στη κατεύθυνση αυτή προτείνομε, εξάμηνη μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και εξάμηνη μετάθεση της αντίστοιχης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας. Στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του εμπορίου, όπως για την εστίαση και τον τουρισμό. Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών και για τους αυτοαπασχολούμενους.
Πρόβλεψη τρίμηνης παράτασης ισχύος της κρατικής ενίσχυσης – Γέφυρα 2, με παράλληλη ισχύ των υφιστάμενων ποσών ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Φορολογική καθιέρωση της εμπορικής τουριστικής επιχείρησης. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής επόμενου έτους. Θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού».