Φωτογραφείο η… ΕΛ.ΑΣ. Την ώρα που τα αστυνομικά τμήματα της χώρας κατακλύζονται από άτομα που δεν θέλουν νέες ταυτότητες, αλλά επανέκδοση των παλαιών, για να μην… δαιμονιστούν από τα τσιπάκια που θα έχουν οι καινούριες, οι αστυνομικοί ανά την επικράτεια αναλαμβάνουν και το ρόλο των φωτογράφων. Θα είναι εκείνοι που «δύνανται να βγάζουν φωτογραφίες»- όπως αναφερόταν στο σχετικό ΦΕΚ, προκειμένου να κοσμούν τις νέες ταυτότητες όταν αυτές θα είναι έτοιμες προς διάθεση και χρήση από τους Έλληνες πολίτες.
Μια απόφαση που δεν βρίσκει αντίθετους μόνο τους αστυνομικούς που βλέπουν να προστίθεται στις πλάτες τους άλλη μία δουλειά που δεν έχει σχέση με την ασφάλεια του πολίτη και τα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα, αλλά και τους επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι από την εργασία τους, η οποία έχει εδώ και πολλά χρόνια συρρικνωθεί με την επέλαση της τεχνολογίας και τη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων.
Στο νομό Ηρακλείου δυνατότητα για έκδοση ταυτοτήτων έχουν εκτός από το αρμόδιο γραφείο ταυτοτήτων στο αστυνομικό μέγαρο κι όλα τα αστυνομικά τμήματα της υπαίθρου, εκτός από το αστυνομικό τμήμα αερολιμένα. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, που για πολλούς αστυνομικούς παρουσιάζει πολλά προβλήματα, είναι ήδη στη διάθεση της αστυνομίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες τα γραφεία ταυτοτήτων σε κάθε αστυνομικό τμήμα του νομού Ηρακλείου έχουν παραλάβει υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές αλλά και ένα λευκό πανί ως φόντο για τη λήψη των φωτογραφιών. Τα άτομα που θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο του διάσημου φωτογράφου Άνσελ Άνταμς, έχουν ήδη πιάσει δουλειά και πραγματοποιούν δοκιμές, ώστε όταν ανακοινωθεί η διαδικασία της έκδοσης νέων ταυτοτήτων να είναι έτοιμοι.
«Καθημερινά γίνεται δοκιμαστικά η διαδικασία για να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα ώστε να αντιμετωπιστούν. Αυτό που προβλέπεται σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ο χώρος αλλά και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να γίνει» σχολίασε αξιωματικός που έχει εικόνα των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «παρά τις αναφορές για εκπαίδευση, οι συνάδελφοι δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό το που τους ζητήθηκε να αναλάβουν, ενώ πολλοί από αυτούς, αφού τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους, προσπαθούν να βρουν χρόνο για να εξοικειωθούν με τις νέες διαδικασίες»
Όπως λένε ένστολοι που μίλησαν στην «Π», από τη διαδικασία που είναι σε δοκιμαστικό στάδιο δεν φαίνεται να προκύπτουν αξεπέραστα προβλήματα, όμως, «όταν θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία που προηγείται της έκδοσης μιας ταυτότητας, τα άτομα που έχουν αναλάβει αυτή την υποχρέωση δεν θα προλαβαίνουν ούτε να ανασάνουν».
Γιάννα Καραγιώργου: «Μας παίρνουν ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας»
Η πρόεδρος φωτογράφων ηχοληπτών Κρήτης Γιάννα Καραγιώργου μιλώντας στην «Π» σημείωσε: «Η δουλειά μας είναι ήδη μειωμένη και μας παίρνουν κι ένα σημαντικό της κομμάτι. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα… Ποιος ξέρει εάν αύριο δεν γίνει το ίδιο και με τα διαβατήρια;»
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας, αν και υπήρξαν κινητοποιήσεις από τον κλάδο σε κεντρικό επίπεδο και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τίποτα δεν έγινε. «Οι συναντήσεις που κάναμε ήταν σε επίπεδο υφυπουργών για να μεταφερθούν τα αιτήματά μας στον Υπουργό.
Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Απεναντίας ενημερωθήκαμε ότι τα αστυνομικά τμήματα εξοπλίστηκαν με φωτογραφικές μηχανές και υπολογιστές» τόνισε η κα Καραγιώργου και πρόσθεσε: «στο ΦΕΚ αναφερόταν ότι δύναται η φωτογράφηση να γίνεται στο αστυνομικό τμήμα. Ο κόσμος όμως που τηλεφωνεί και ρωτάει για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενημερώνεται ότι δεν χρειάζεται να φέρουν μαζί τους φωτογραφία, αφού η φωτογράφηση θα γίνεται εκεί».
Η ίδια εκφράζει την απογοήτευση της γι αυτό που συμβαίνει αλλά και την ανησυχία της για την τύχη πολλών φωτογραφείων της χώρας μετά από αυτή την εξέλιξη.
Γ. Πικράκης: «Χρειάζεται χρόνος, άτομα και εκπαίδευση»
Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης εκφράζει μια πάγια θέση των ένστολων συνδικαλιστών. Να μην βγαίνουν οι ταυτότητες από την αστυνομία, αλλά από άλλες υπηρεσίες. «Με τις ελλείψεις σε προσωπικό που έχουμε, δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε κι αυτό το ρόλο» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τα άτομα που θα χρειαστούν όταν πλέον η διαδικασία δεν θα είναι στο στάδιο της δοκιμής, ο κ. Πικράκης είπε ότι «με πρόχειρους υπολογισμούς θα χρειαστούν συνολικά γι’ αυτή τη δουλειά, επιπλέον 20 με 25 άτομα, όση είναι δηλαδή η δύναμη ενός αστυνομικού τμήματος».
Ο ίδιος πάντως θέλησε να αναφερθεί και στην κοσμοσυρροή που παρατηρείται τελευταία στα αστυνομικά τμήματα για την ανανέωση των υπαρχουσών ταυτοτήτων. «Υπάρχει πανικός χωρίς λόγο. Ταλαιπωρείται άδικα ο κόσμος που διάβασε μέσα από τα social media κάτι που δεν του άρεσε και δεν ισχύει. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι νέες ταυτότητες θα μπουν στη ζωή μας».