Λιμενικό

Πριν από χρόνια σε παραλία στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου είχε ξεβραστεί μία αγελάδα. Το μισό κουφάρι του δύσμοιρου ζώου ήταν στο νερό, το άλλο μισό στην αμμουδιά. Για την απομάκρυνσή του από το σημείο είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα μεταξύ Λιμενικού και Αστυνομίας.

Τηλεφωνούσαν λουόμενοι και περίοικοι στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά η αρμοδιότητα δεν ανέκυπτε με σαφήνεια. Αν η αγελάδα ήταν εξ ολοκλήρου στο νερό, τότε θα επιλαμβανόταν ξεκάθαρα το Λιμενικό. Αν πάλι το άψυχο ζώο κείτονταν στην παραλία, τότε την ευθύνη του συμβάντος θα είχε η Αστυνομία. Μία τραγελαφική κατάσταση που θύμιζε εν πολλοίς το γνωστό ανέκδοτο με τον τροχονόμο, το τροχαίο και το κεφάλι στο χαντάκι.

Η αγελάδα εν τέλει απομακρύνθηκε από το σημείο αν και δεν έχει γίνει σαφές αν έσπρωξαν το ζώο προς τη θάλασσα ή αν το τράβηξαν προς την παραλία για να λυθεί η τρομερή «σπαζοκεφαλιά». Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση από τις τόσες που έχουν καταγραφεί με τα χρόνια ως προς τις αρμοδιότητες Λιμενικού και Αστυνομίας και μάλιστα σε εποχές που αυτές ήταν απολύτως προσδιορισμένες. Πόσες και πόσες φορές είχαν εκτυλιχθεί σκηνές απείρου κάλλους με φόντο την αρμοδιότητα μιας έρευνας; Ασύλληπτες ιστορίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της ανεκδοτολογίας.

Εύλογες λοιπόν οι απορίες και ο προβληματισμός λιμενικών με αφορμή την επέκταση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού σε αιγιαλό και παραλία. Ήδη προαναγγέλλουν καταστάσεις  για γέλια και για κλάματα, καυγάδες περί αρμοδιότητας και αναρμοδιότητας με… διαιτητή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σε ένα τοπίο ομιχλώδες.

Ας το δούμε όμως το θέμα απλά και πρακτικά: Προκύπτει ένα επείγον περιστατικό (ανθρωποκτονία, βιασμός, ατύχημα κ.λπ.) σε «γκρίζα» ζώνη. Λιμενικοί και αστυνομικοί θα χρειαστεί να συμβουλευτούν τους χάρτες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν το συμβάν εντάσσεται στα όρια του αιγιαλού ή όχι και αναλόγως να κινηθεί η αρμόδια υπηρεσία. Και να προσευχηθεί κανείς να μην είναι Σαββατοκύριακο ή αργία, διαφορετικά το συμβάν θα… περιμένει την πρώτη πρωινή εργάσιμη της ΚΕΔ.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν καν χαραχθεί τα όρια του αιγιαλού. Εκεί το μπέρδεμα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο. «Σε ποιον ανήκει το συμβάν, Λιμενικό ή ΕΛΑΣ;». Ιδού η απορία.

Όπως υπογραμμίζεται, καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει πλήρης οριοθέτηση των ορίων των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, ακόμα και με σήμανση, προς ενημέρωση όλων, ένστολων και πολιτών.

Λιμενική πηγή μιλώντας στην «Π» ανέφερε υποθετικά ένα παράδειγμα θέλοντας να καταδείξει το αλαλούμ που έρχεται. «Είναι πολύ πιθανόν να γίνει συμβάν σε ξενοδοχειακή μονάδα και τα μισά δωμάτια να ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού και τα άλλα μισά στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας».

Για παράδειγμα στην περιοχή της Χερσονήσου, μεγάλος αριθμός καταστημάτων και ξενοδοχείων θα περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του Λιμενικού και διοικητικά και ποινικά.

Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς που αναμένεται να μετατεθεί στο Λιμενικό χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από την ανάλογη ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι που διαφωνούν κάθετα με το εν λόγω νομοσχέδιο, υπογραμμίζουν ότι δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανάπτυξης του Λιμενικού Σώματος και ενδυνάμωσης των δράσεών του μέσα στην θάλασσα.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Σφακιανάκης, ο οποίος τονίζει ότι παράλληλα με την  επέκταση των αρμοδιοτήτων στον αιγιαλό και στην παραλία θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα και για την αύξηση των οργανικών θέσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών το 2014 με τον Καλλικράτη, το Λιμενικό Σώμα από 10.250 οργανικές θέσεις, σήμερα έχει φθάσει στις 7.500. «Δυστυχώς αν και το Λιμενικό έβαλε «πλάτη» στο θέμα του μεταναστευτικού, δεν το αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε για την αύξηση των οργανικών θέσεων».