Στόχος η ενίσχυση της εφαρμογής των δικαιωμάτων των παιδιών στην πράξη

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ, ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, ο κ. Αθανάσιος Μαλάμος, Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), η κ. Μαρία Παπαδακάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η κ. Πόλυ Αγοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης.

Το εργαστήριο σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Δήμου Ηρακλείου, καθώς ενεργοί και μελλοντικοί επαγγελματίες του χώρου της Κοινωνικής Εργασίας διασυνδέονται με τον Δήμο, όπου σχεδιάζονται και παρέχονται κοινωνικές υπηρεσίες, με τη UNICEF να στοχεύει στην ενίσχυση της εφαρμογής των δικαιωμάτων των παιδιών στην πράξη, μέσα από την παρουσίαση των αρχών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την κατανόηση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επαγγελματιών και ακαδημαϊκού προσωπικού με σκοπό τη διαμόρφωση του σχετικού προγράμματος σπουδών, ώστε να συμπεριλάβει και να ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, αποτελεί ένα καθοριστικό και αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται σε παιδιά στην Ελλάδα.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Γασάν Χαλίλ, δήλωσε: «Οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών που χρήζουν προστασίας και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικοί για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων τους. Η ενσωμάτωση και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών στην κοινωνική εργασία μέσω της ανάπτυξης μιας προσέγγισης βασισμένης στα δικαιώματα των παιδιών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός λειτουργικού συστήματος Παιδικής Προστασίας, το οποίο απαιτεί σχετικές γνώσεις και δεξιότητες από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Στην UNICEF είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος για το σκοπό αυτό».

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων του εργαστηρίου, οι εισηγητές προσδιόρισαν την ισχυρή σχέση μεταξύ της κοινωνικής εργασίας και των δικαιωμάτων του παιδιού, εξέτασαν ηθικά ζητήματα και προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την καθημερινή άσκηση της κοινωνικής εργασίας και ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο των κοινωνικών λειτουργών στη διασφάλιση του «βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού», με στόχο την ενδυνάμωση των κοινωνικών λειτουργών ώστε να εφαρμόζουν ενεργά τα δικαιώματα του παιδιού στο ευρύ φάσμα της εργασίας τους.

Με την καθιέρωση και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των δικαιωμάτων του παιδιού, η UNICEF φιλοδοξεί να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας και να βοηθήσει τους κοινωνικούς λειτουργούς να υποστηρίξουν ενεργητικά το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικές υπηρεσίες για την προώθηση της συνολικής ευημερίας τους και να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους στη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη και ευημερία.

Επιπλέον, οι ενδυναμωμένοι κοινωνικοί λειτουργοί θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των παιδιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, διασφαλίζοντας ότι οι φωνές των παιδιών ακούγονται, ενώ θα γαλουχηθεί μια νέα γενιά κοινωνικών λειτουργών που θα είναι αφοσιωμένοι στην επίτευξη μακροπρόθεσμων θετικών αλλαγών.