Κάποτε δίναμε ραντεβού σε συγκεκριμένα καταστήματα του Ηρακλείου για να συναντηθούμε με τους φίλους μας. Σήμερα αυτή η άλλοτε απλή κίνηση αποτελεί ένα ρίσκο, αφού η αγορά της πόλης αλλάζει ραγδαία! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παραδοσιακά αρτοποιεία, οι φούρνοι της γειτονιάς, που έχουν αλλάξει μορφή, χαρακτήρα, ακόμα και κοινό- στόχο.
Ο μέχρι χθες φούρνος με τη μοναδική μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, σήμερα αποτελεί ένα μίγμα φούρνου, ζαχαροπλαστείου και καφετέριας, κάτι που απαντά στις απαιτήσεις του καταναλωτή, αλλά «κοστίζει» στην ποιότητα και σίγουρα χάνεται ένα μέρος από τις αναμνήσεις μας.
Το επόμενο διάστημα θα δούμε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Diesel επί της Δικαιοσύνης να μετατρέπεται σε φούρνο του Νύκταρη, το σημείο όπου μέχρι χθες στεγάζονταν το Greendays στην πλατεία Δασκαλογιάννη, δίπλα στα ΕΛΤΑ, θα γίνει φούρνος Βενέρη. Η συνονόματη οικογένεια του Χριστόφορου Βενέρη, εκτός από τον χώρο που έχει στη Γιαννιτσών, θα ανοίξει ως τα Χριστούγεννα ένα νέο φούρνο στο σημείο, όπου για δεκαετίες ήταν ο Λεμπιδάκης, στη συμβολή των οδών Έβανς με Αβέρωφ.
Αλλαγές γίνονται και σε άλλα σημεία της πόλης, πολλοί επενδύουν στο νέο χώρο που αναδύεται, εκείνου που συνδυάζει είδη αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και καφέ. Στο κατάστημα με ξηρούς καρπούς και χαρμάνια καφέ του Χαρωνίτη στη λεωφόρο Καλοκαιρινού βρίσκει κανείς πλέον και γλυκά του Δ. Αλέρτα. Στο πάρκο Θεοτοκόπουλου λειτουργεί ήδη ένας νέος φούρνος- ζαχαροπλαστείο γαλλικού στυλ, ιδιοκτησίας κ. Γ. Παγκαλάκη, του καφέ CENTRAL. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσες δεν το έχουν κάνει ακόμα, συνεργάζονται με γνωστά ζαχαροπλαστεία και στηρίζουν δυνατά το κομμάτι του καφέ.
Αλλάζει ο χαρακτήρας των φούρνων
«Έχει αλλάξει η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας των φούρνων, υπάρχει μία ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγέλματος, οι φούρνοι δεν είναι πλέον βιοτεχνία, είναι παροχή υπηρεσιών, χώροι καφεστίασης συγχρόνως με τον φούρνο.
Αυτό ανταποκρίνεται καλύτερα στους καταναλωτές» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Προσθέτει ότι πλέον οι φούρνοι συνδυάζουν ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και φούρνους, αλλάζοντας τα δεδομένα. Εξάλλου, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα πρατήρια άρτου να έχουν προψημένο ψωμί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΗ, σήμερα λειτουργούν στο Ηράκλειο 624 επιχειρήσεις στον χώρο, οι 307 παρέχουν αμιγώς υπηρεσίες καφετέριας, οχτώ είναι αρτοποιεία που παράγουν και είδη ζαχαροπλαστικής και προσφέρουν καφέ, 309 επιχειρήσεις άλλων χώρων προσφέρουν και καφέ.
Σημειώνεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, αλυσίδες να μην έχουν δηλώσει υποκαταστήματά τους ή να μην έχει γίνει γνωστή η αλλαγή χρήσης μίας επιχείρησης, αφού η σχετική νομοθεσία έχει μία μικρή ελαστικότητα.
Για ένα μεγάλο συνονθύλευμα, που κανείς προσφέρει ο, τι θέλει, όπως καφέ και ψωμί, αφού ο νόμος το επιτρέπει, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Μανώλης Βολανάκης.
Ξεκαθαρίζει ότι φούρνος θεωρείται το σημείο όπου το ψωμί ζυμώνεται, ψήνεται και πωλείται, όχι ένα κατάστημα που έχει κατεψυγμένα ψωμιά.
Σε ερώτηση, αν ο παραδοσιακός φούρνος αντέχει στην κρίση, απαντά πως «είναι το τελευταίο οχυρό, αν ο κόσμος κόψει το ψωμί, τότε θα χαθούν όλα».
Όπως λέει, κυρίως επιβιώνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που δεν απασχολούν προσωπικό, δεν έχουν μεροκάματα, αφήνουν λίγα χρέη και κάνουν πασαλείμματα, όπως όλη η Ελλάδα σήμερα.
Μία νέα επένδυση πραγματοποιεί η οικογένεια του Χριστόφορου Βενέρη, που ως τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει ανοίξει ένα νέο φούρνο στο σημείο, όπου για δεκαετίες ήταν ο Λεμπιδάκης, στη γωνία Αβέρωφ με Έβανς. Από το αρτοποιείο δε θα λείπει ο καφές, αφού σήμερα ο ανταγωνισμός επιβάλλει νέα δεδομένα στο χώρο.
Ο κ. Νίκος Βενέρης αναφέρει ότι, αν και ο ίδιος θα ήθελε να μείνει στον παραδοσιακό χαρακτήρα του φούρνου, με το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό, οι μεγάλες αλυσίδες άλλαξαν τους όρους, έγιναν ζαχαροπλαστεία, έβαλαν παγωτό και καφέ.
«Πλέον ο κάθε πελάτης, το κάθε ευρώ, έχουν σημασία» τονίζει και προσθέτει πως, αν κανείς δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ο ανταγωνισμός θα τον πνίξει.