Στους δρόμους κατεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Στους δρόμους κατεβαίνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικώντας την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία δημιουργούν συνθήκες που απειλούν την επιβίωση του κλάδου στο νησί.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε γενική συνέλευση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Ένωση Ηρακλείου και συμμετείχαν μέλη από οκτώ κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού.

Οι σύλλογοι είναι: Κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου, Κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων, Κτηνοτροφικός σύλλογος Ρεθύμνου, Κτηνοτροφικός σύλλογος Μυλοποτάμου, Κτηνοτροφικός σύλλογος Αμαρίου, Κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων, Κτηνοτροφικός σύλλογος Λασιθίου, Κτηνοτροφικός σύλλογος οροπεδίου Λασιθίου

Το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης αναμένεται να καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει συλλαλητήριο που θα καταλήξει έξω από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων όπως αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση  των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης είναι:

  • Οικονομική στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων για την προστασία της τοπικής παραγωγής.
  • Έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απουσίες μας και ενίσχυση με δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων
  • Στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Ενίσχυση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής της Κρήτης στη λήψη.

Τα  προβλήματα

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αντί να λύνονται αυξάνονται θέτουν σε επισφαλή θέση τον κλάδο ενώ όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση: « Η κτηνοτροφία, πυλώνας της οικονομίας και του πολιτισμού της Κρήτης, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τις αντοχές μας να εξαντλούντα».

Στην  ίδια ανακοίνωση τα βασικά προβλήματα περιγράφονται ως  εξής:

  1. Το υψηλό κόστος παραγωγής:

Οι τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των λοιπών εφοδίων έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας εξαιρετικά δύσκολη. Η έλλειψη ελέγχων στις αγορές οδηγεί σε ασύδοτες αυξήσεις τιμών, ενώ εμείς δεχόμαστε τις συνέπειες.

  1. Η ανεπάρκεια ελέγχων στην αγορά:

Οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που βαφτίζονται ως «ελληνικά» πλήττουν την τοπική παραγωγή. Η νοθεία και η έλλειψη ελέγχων αποδυναμώνουν το κρητικό παράγωγο, ενώ οι τιμές στο ράφι παραμένουν ανεξέλεγκτες.

  1. Η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και οι «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις.

Οι φυσικές καταστροφές, οι επιδημίες και οι αντίξοες συνθήκες μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους χωρίς επαρκή στήριξη. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν ή δεν καλύπτουν τις πραγματικές μας απώλειες Ενώ παράλληλα οι ενισχύσεις που λαμβάνουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά μας δείχνουν τον δρόμο της εξόδου από τον πρωτογενή τομέα.

  1. Η έλλειψη στρατηγικής για τη στήριξη της κτηνοτροφίας:

Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου μας. Οι υποδομές, η, καινοτομία και οι πολιτικές ενισχύσεις παραμένουν στα χαρτιά.

  1. Η μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος:

Η πτώση των τιμών των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων, οδηγεί σε αφανισμό τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.

  1. Η ανεπαρκής εκπροσώπησή μας:

Νιώθουμε ότι η φωνή μας δεν ακούγεται αρκετά και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην μας. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού

 

  • H κεντρική φωτογραφία είναι από προηγούμενη κινητοποίηση κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο