Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι και φέτος, ως γνωστόν, ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και airbnb και αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας.
Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι αρκετοί ξενοδόχοι δεν τηρούσαν τις συμβάσεις εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην αμείβονται σωστά και να δουλεύουν πολύ σκληρά, χωρίς τα ρεπό που δικαιούνται.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και αρκετοί εργαζόμενοι εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ζήτηση και την μικρή προσφορά στην αγορά εργασίας, έχουν παράλογες απαιτήσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργοδότες.
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που ακούγονται στην αγορά και δείχνουν το κλίμα που υπάρχει.
Καθαρίστριες ζητούν «μαύρα» 15 ευρώ την ώρα, για να δουλέψουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και airbnb.
Καμαριέρες ζητούν 1.300-1.400 ευρώ τον μήνα με πενθήμερη εργασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και άλλοι εργαζόμενοι απαιτούν να τους πληρώνει το ξενοδοχείο την βενζίνη για να πηγαίνουν στην εργασία τους με το δικό τους αυτοκίνητο, γιατί δεν θέλουν να πηγαίνουν στην δουλειά με το εταιρικό λεωφορείο.
«Σε αρκετές περιπτώσεις οι αμοιβές αλλά και οι γενικότερες απαιτήσεις έχουν ξεφύγει» μας είπαν διευθυντές ξενοδοχείων και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι καταστάσεις είναι προς το παρόν ελεγχόμενες.
«Έχουμε ελεύθερη αγορά, οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, αλλά στο πλαίσιο της λογικής και όχι του παράλογου» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται τους εργοδότες τους είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Απο την πλευρά του ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, τόνισε μιλώντας στην «Π» ότι ο υγιής τουρισμός χρειάζεται σεβασμό από όλες τις πλευρές και καλή συνεργασία.