για τους πλειστηριασμούς

Ως και τον πρωθυπουργό αναμένεται να φθάσει το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τους επιχειρηματίες της Κρήτης, μετά από την ανακίνηση του θέματος με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων του νομού.

Μετά την ενεργοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και τη σύσκεψη της Δευτέρας, για την οποία έγραψε αναλυτικά η «Π», υπήρξε μια ενεργοποίηση, προκειμένου το θέμα να διερευνηθεί σε βάθος και να γίνει προσπάθεια για την αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και το δίκαιο των αιτημάτων έχουν ενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας.

ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης

«Το μέγεθος του θέματος δεν έχει γίνει ακόμα τόσο αντιληπτό στην Κρήτη, αλλά ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, δεσμεύονται περιουσίες κι εγκαταστάσεις επιχειρηματιών, που βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο και δεν έχουν καμία προοπτική ούτε να ανακάμψουν αλλά ούτε και να καλύψουν τα χρέη τους» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων κι εν γένει τον επιχειρηματικό κλάδο.

«Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, οι επιχειρήσεις στο Ηράκλειο που δεν έχουν κάποιας μορφής δανεισμό και είναι υγιείς χωρίς να έχουν κάποια χρέη, δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 5 % επί του συνόλου των επιχειρήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Όπως τονίζεται μάλιστα από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο νέος νόμος είναι καταστροφικός για την επιχειρηματικότητα, αφού δεσμεύει κι εκποιεί μέσω πλειστηριασμών περιουσίες κι εγκαταστάσεις, ακόμα κι αν η αντικειμενική τους αξία βρίσκεται μόλις στο 1 / 4 της οφειλής. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αυτή θα έχει ως συνέπεια, επιχειρηματίες να βρεθούν χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς υλικά και κατά συνέπεια χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με βάση το νέο πλαίσιο παράλληλα, στην περίπτωση που γίνει πλειστηριασμός της επαγγελματικής στέγης, εκτός από το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναζητήσει νέο χώρο δραστηριότητας, θα συνεχίζει να χρωστά, εφόσον ο πλειστηριασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και για πολύ μικρότερα ποσά οφειλών.

Ως μοναδική θετική εξέλιξη στις συνθήκες εμφανίζεται η καλή θέληση των τοπικών βουλευτών να ενσκήψουν στο θέμα και να αναζητήσουν μια χρυσή τομή, στο βαθμό βέβαια που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, σε μια προσπάθεια επιβίωσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.