στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου

Το τμήμα της μελέτης ανάδειξης των οικισμών του Μαλεβιζίου ως παραδοσιακών, που αφορά τους οικισμούς της Δ.Ε. Γαζίου (πρώην Δήμου Γαζίου), παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.

Οι πρόεδροι και μέλη των τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου και αρκετοί κάτοικοι του πρώην Δήμου Γαζίου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις προτάσεις των μελετητών του ΤΕΕ/ΤΑΚ συζητώντας παράλληλα μαζί τους όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των οικισμών.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη παρουσίαση είχε γίνει στην Δ.Ε. Κρουσώνα ενώ θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και παρουσίαση στην Δ.Ε. Τυλίσου, ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο των εκδηλώσεων. Όλες οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από τους μελετητές του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα στελέχη του Δήμου Μαλεβιζίου και αφορούν μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές προσπάθειες για τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Αρχιτεκτονικός πλούτος 20 οικισμών

Μέσω αυτών των μελετών, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η απογραφή του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού πλούτου 20 οικισμών του Μαλεβιζίου. Για το συγκεκριμένο έργο εργάστηκαν 20 ομάδες μηχανικών – μελών του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αποτελούμενες από περισσότερους από 100 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, καλύπτοντας κάθε απαίτηση του προγράμματος. Στη μελέτη περιλαμβάνονται πλήρεις φάκελοι για κάθε οικισμό, με σχέδια, τεύχη τεκμηρίωσης και αναλυτικές τεχνικές εκθέσεις με τα στοιχεία της γεωγραφικής και ιστορικής ταυτότητας κάθε οικισμού, της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας, την απογραφή  του πολεοδομικού του πλούτου, πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης (χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις κ.λπ), προτεινόμενες παρεμβάσεις, ειδικούς όρους δόμησης και προστασίας κα.

Οι οικισμοί που πληρούσαν τα κριτήρια και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είναι: Αηδονοχώρι, Αστυράκι, Αχλάδα, Γωνιές, Δαμάστα, Καλέσα, Καμαράκι, Καμάρι, Καμαριώτης, Καβροχώρι, Κεραμούτσι, Κορφές, Κρουσώνας, Λουτράκι, Μάραθος, Μονή, Ροδιά, Σάρχος, Τύλισος και Φόδελε.

«Πιστεύω ότι εξασφαλίζουμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα για το Μαλεβίζι του αύριο. Συνεχίζουμε και στη Δ. Ε. Τυλίσου, παρουσιάζοντας τις αντίστοιχες μελέτες για τους οικισμούς του πρώην Δήμου, τις μελέτες εκείνες που δίνουν μια νέα δυναμική ανάπτυξης, θωρακίζουν το Μαλεβίζι και την ιστορία του και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε οικισμού», τόνισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Κώστας Μαμουλάκης.

Σημείωσε πως με αυτές τις μελέτες ο Δήμος Μαλεβιζίου αποκτά ένα πανίσχυρο εργαλείο για πρόσβαση σε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με σκοπό την υλοποίηση σημαντικών έργων στους οικισμούς του.