Στον Νίκο Πουλακάκη τα ηνία του Μ.Φ.Ι.Κ.
Ο δρ Νίκος Πουλακάκης θα λάβει τα ηνία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Λαμβάνει στα χέρια του μία «βαριά» κληρονομιά και δεσμεύεται ότι θα πορευτεί επάξια στα χνάρια του προκατόχου του.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας, δρ Νίκος Πουλακάκης, είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή του Μ.Φ.Ι.Κ. αφού ο χρόνια διευθυντής του, δρ Μωυσής Μυλωνάς, συνταξιοδοτείται το επόμενο διάστημα.

«Ευελπιστώ ότι θα καταφέρω να συνεχίσω το πολύ καλό έργο που ξεκίνησε ο κ. Μυλωνάς», αναφέρει ο δρ Νίκος Πουλακάκης στην «Π».

Σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες για τη θέση υποβάλλονταν μέχρι την περασμένη Δευτέρα στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Οι εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουλίου, ημέρα Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής, με μοναδικό θέμα την εκλογή του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι. Σε περίπτωση μη απαρτίας, αυτή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα Τετάρτη 11 Ιουλίου, τις ίδιες ώρες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοσμητείας στο κτίριο Διοίκησης Β’.

Η θητεία του κ. Πουλακάκη θα είναι τριετής, από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Αυγούστου 2021.

«Πνευματικός μου πατέρας ο Μ. Μυλωνάς»

«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να μεγαλώσουμε το μουσείο, να το επεκτείνουμε και η φήμη του, η εξωστρέφειά του, να βγει έξω από τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας, ώστε να γίνουμε ένα από τα κέντρα βιοποικιλότητας και ως μουσείο της Μεσογείου ευρύτερα και ιδιαίτερα της Ανατολικής, που είναι μια περιοχή που μαστίζεται πολύ έντονα από διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και γεωπολιτικά», τονίζει στην «Π» ο δρ Νίκος Πουλακάκης. Όπως λέει, ευελπιστεί πως θα καταφέρει να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο κ. Μυλωνάς και δημιούργησε αυτό το διαμάντι για την πόλη μας.

«Ο κ. Μυλωνάς είναι ο καθηγητής μου, ο πνευματικός μου πατέρας, ο μέντοράς μου, είναι ό,τι καλύτερο έχει τύχει στη ζωή μου από εκπαιδευτική πλευρά και όχι μόνο, παράλληλα είναι πάρα πολύ καλός φίλος, σαν πατέρας μου. Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου, την επαγγελματική, την εκπαιδευτική, την επιστημονική το οφείλω, αν όχι στο σύνολό της, σε ένα μεγάλο ποσοστό της στον κ. Μυλωνά», τονίζει.

Όπως λέει, δεν είναι το μόνο πανεπιστημιακό παιδί του κ. Μυλωνά, αλλά τέκνα του είναι σήμερα καθηγητές σε διάφορα ιδρύματα της χώρας, στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Ο κ. Μυλωνάς ξεκίνησε την επιστήμη της βιογεωγραφίας και ιδιαίτερα της νησιωτικής οικολογίας . Το διδακτορικό του το 1982 ήταν τόσο πρωτοπόρο που προκάλεσε μία σειρά από άλλες ερευνητικές δραστηριότητες, εργασίες, τον θεωρούμε πατέρα της νησιωτικής βιογεωγραφίας στον χώρο του Αιγαίου», σημειώνει.

Διακεκριμένος ερευνητής

Ο δρ. Νίκος Πουλακάκης έχει μέχρι σήμερα διακριθεί πολλές φορές για το επιστημονικό του έργο. Μεταξύ άλλων, το 2008 έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για τη βράβευση πρωτοτύπων ερευνητικών εργασιών με θέμα την ιστορική προέλευση αρτιγόνων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA.

Ο τομέας της Συστηματικής Ζωικών Οργανισμών μέσω της Μοριακής Φυλογένεσης και της Φυλογεωγραφίας (διερεύνηση στον χώρο και στον χρόνο της κατανομής των γενεαλογικών γραμμών) αποτέλεσε και αποτελεί το κεντρικό αντικείμενο της ερευνητικής του δραστηριότητας.

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Γεωλογίας του Παν/μίου Αθηνών και ως διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης (1998-2005) ασχολήθηκε με τη διερεύνηση των φυλογενετικών σχέσεων και τον έλεγχο της συστηματικής κατάστασης εξαφανισμένων (νάνοι ελέφαντες της Μεσογείου, Master Thesis) και αρτίγονων ειδών (σαύρες του γένους Podarcis στον χώρο των Βαλκανίων, PhD thesis), αντίστοιχα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να εισαχθεί στον χώρο του “αρχαίου DNA” και παράλληλα να μάθει και να εφαρμόσει τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτό, σε κακώς διατηρημένα μουσειακά δείγματα, τα οποία είναι υπερ-πολύτιμα σε ερευνητικές εργασίες αρτίγονων ειδών.

Παράλληλα και σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Π/μίου Κρήτης εκπόνησε μια σειρά άλλων ερευνητικών εργασιών, πάντα στον χώρο της μοριακής φυλογένεσης, έχοντας ως κύριο αντικείμενο μελέτης την, με την ευρεία έννοια, ερπετοπανίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τμήματος Οικολογίας και Εξέλιξης του Παν/μίου του YALE (2007-2009) είχε την τύχη να συνδυάσει τα παραπάνω (αρχαίο DNA, φυλογένεση και φυλογεωγραφία αρτίγονων ειδών) σε ένα από τα πλέον εμβληματικά ζώα, τις χερσαίες χελώνες των Γκαλάπαγκος.

«Ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης εξακολουθώ με το ίδιο πάθος και αγωνία να διεγείρομαι από τη διερεύνηση της φυλογενετικής ιστορίας διαφόρων ζωικών οργανισμών στον χώρο της ανατολικής κυρίως Μεσογείου. Πλέον το πεδίο της έρευνας μου έχει επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν του χερσαίου ζωικού βασιλείου, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με ειδικούς από τον χώρο της Βιοπληροφορικής γίνεται προσπάθεια για τη βιολογική ερμηνεία των παραγόμενων αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στον χώρο της φυλογένεσης αλλά και στη δημιουργία νέων. Ως υπεύθυνος του εργαστηρίου Μοριακής Συστηματικής επιβλέπω την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο) πάνω σε μία μεγάλη ποικιλία οργανισμών (χερσαία σαλιγκάρια, κολεόπτερα, ισόποδα, χειλόποδα, αμφίβια, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά), προσεγγίζοντας ερωτήματα που σχετίζονται με την κατανόηση των μηχανισμών που συνέβαλαν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση το Αιγαίο, στον χώρο και στον χρόνο. Παράλληλα, βασική μου επιδίωξη αποτελεί η δημιουργία (εγκατάσταση) του πρώτου εργαστηρίου αρχαίου DNA στον ελληνικό χώρο, το οποίο θα ανοίξει νέους ερευνητικούς ορίζοντες με τη μελέτη της πλούσιας πλειστοκαινικής πανίδας του Αιγαίου και των πολυάριθμων αρχαιολογικών ευρημάτων», τονίζει ο ίδιος.