Ο δρ. Γεώργιος Περράκης
Ο δρ. Γεώργιος Περράκης

Η Ελλάδα, πλέον, δίνει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές να πραγματοποιήσουν το έργο τους. Το παραπάνω αναφέρει στην «Π» ο δρ. Γεώργιος Περράκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Φωτονικών-, Φωνονικών- και Μετα-υλικών του Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο δρ. Γ. Περράκης θα παραλάβει σήμερα από το Επιμελητήριο Ηρακλείου το βραβείο του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ.

Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Παπαδάκη, θα πραγματοποιηθεί   στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ενώ η απονομή θα είναι πλαισιωμένη από τρεις ομιλίες για το θέμα της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταδιδακτορικής του εργασίας, ο ερευνητής συμμετέχει ενεργά σε έρευνα που αφορά βελτιστοποίηση της απόδοσης φωτοβολταϊκών διατάξεων, με σκοπό την αποτελεσματική μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Ο ίδιος εξηγεί πως «από τις έως τώρα σπουδές μου, ο τομέας της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος κέντρισε το ενδιαφέρον μου, και κυρίως η έρευνα πάνω σε εναλλακτικές βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας μου είναι η εκμετάλλευση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Ήλιου ως πηγή ενέργειας αλλά και η καινοτόμος εκμετάλλευση του Διαστήματος (έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα) ως μία ανεξάντλητη «πηγή» ψύξης, δεδομένης της πολύ χαμηλότερης θερμοκρασίας (~ -270 oC) του από αυτή της ατμόσφαιρας (~ 27 oC)».

Όπως εξηγεί, η βέλτιστη αξιοποίηση και των δύο αυτών «πηγών» μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απόδοσης φωτοβολταϊκών διατάξεων είτε μέσω της αύξησης της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας απ’ τις διατάξεις αυτές είτε μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας λειτουργίας τους με την απευθείας εκπομπή θερμικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Διάστημα.

Οι τρόποι επίτευξης αυτής της αξιοποίησης είναι μέσω ενσωμάτωσης στα φωτοβολταϊκά κατάλληλα σχεδιασμένων δομών νανομετρικής ή/και μικρομετρικής κλίμακας οι οποίες οδηγούν σε αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση με τα επιθυμητά μήκη κύματος του φωτός.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των φωτονικών αυτών τεχνικών, τις οποίες σχεδιάζουμε και μελετάμε, είναι η παθητική λειτουργία, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κατανάλωση ενέργειας, η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση τόσο της απόδοσης όσο και του χρόνου ζωής των φωτοβολταϊκών διατάξεων.

«Η ερευνητική μου αυτή ενασχόληση εμπίπτει σε τομείς αιχμής, όπως της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, εφαρμόζεται όχι μόνο σε ηλιακές κυψέλες και φωτοβολταϊκά (και άλλες ανάλογες διατάξεις), αλλά και σε ψύξη/θέρμανση κτιρίων, στοχεύοντας, εκτός των άλλων,  να συνεισφέρει ενεργά στην παγκόσμια επιδίωξη για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, βιώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη», αναφέρει.

Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται σε φωτονικές μεθόδους για αύξηση απόδοσης και χρόνου ζωής φωτοβολταικών διατάξεων καθώς και σε ψύξη/θέρμανση κτιρίων με παθητικές φωτονικές μεθόδους χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Για την αποψινή απονομή αναφέρει πως «είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο των φίλων του ΙΤΕ. Νομίζω ότι αποτελεί σημαντική στήριξη και ενθάρρυνση για κάθε νέο ερευνητή η διάκριση αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ, τον κ. Καραταράκη, την κ. Ζωγραφιστού  και όλα τα μέλη του συλλόγου, της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και του Επιμελητήριου Ηρακλείου για την επιλογή μου για το βραβείο αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου για την βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την επιβλέπουσα καθηγήτριά μου κ.Καφεσάκη, τον Ερευνητή κ.Κενανάκη και τους καθηγητές κ.Τζωρτζακη και κ. Οικονόμου για την διαρκή στήριξη, καθώς και για τις γνώσεις που μας προσφέρουν».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρία για τους ερευνητές, αναφέρει πως «θεωρώ ότι στις μέρες μας οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία εξίσου αξιόλογη και ανταγωνιστική έρευνα στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό. Το ΙΤΕ για παράδειγμα αποτελεί ένα απ’ τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως, και οι ερευνητές του είναι σε συνεχή σύνδεση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην ερευνητική περιοχή τους.

Εν τούτοις ασφαλώς μια «μαθητεία» στο εξωτερικό διευρύνει τους ορίζοντες ενός ερευνητή. Όσον αφορά τις εργασιακές δυνατότητες και προοπτικές, ασφαλώς μια μεγαλύτερη «αγορά εργασίας» συνεπάγεται μεγαλύτερες δυνατότητες».

Η ενέργεια στο επίκεντρο

Της απονομής θα προηγηθεί  η ανάπτυξη του επίκαιρου θέματος της Ενέργειας από τρεις διακεκριμένους επιστήμονες.

Ειδικότερα θα μιλήσουν ο  κ. Νίκος Πασαδάκης, διευθυντής Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης. Τίτλος ομιλίας: Ενεργειακή μετάβαση: Επιχειρηματική ευκαιρία  ή βιώσιμη προοπτική;

Ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, χημικός μηχανικός. Τίτλος ομιλίας: Ενέργεια στην Ελλάδα. Διάρθρωση αγοράς, χρηματιστήριο ενέργειας και προκλήσεις.

Ο κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τίτλος ομιλίας: Οι μεγάλοι νικητές του ενεργειακού πολέμου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή βραβείου σε ερευνητή του ΙΤΕ, από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την απονομή του βραβείου, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους:

-Μανόλη Αλιφιεράκη, πρόεδρο Επιμελητηρίου Ηρακλείου

-Ζαχαρία Καραταράκη, πρόεδρο Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ

-Νίκο Κατσαράκη, πρύτανη Μεσογειακού Πανεπιστημίου

-Ηλία Κούβελα, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών

-Λευτέρη Οικονόμου, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και

-Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή, αφού συνεδρίασε, αποφάσισε ομόφωνα, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, να απονεμηθεί στον Γεώργιο Περράκη του Νικολάου, ερευνητή του ΙΤΕ για την καινοτόμο επιστημονική του έρευνα, που δίδει δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση.

Ο δρ. Γεώργιος Περράκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Φωτονικών-, Φωνονικών- και Μετα-υλικών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος, και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται σε φωτονικές, θερμικές και ηλεκτρικές μεθόδους για αύξηση απόδοσης και χρόνου ζωής φωτοβολταϊκών διατάξεων καθώς και σε ψύξη/θέρμανση κτιρίων με παθητικές φωτονικές μεθόδους χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας. Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε διακεκριμένα διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια καθώς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού.