Με την ενεργειακή κρίση να καλπάζει και τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, η τιμολογιακή πολιτική του φράγματος του Αποσελέμη μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) που συγκαλείται στο Ηράκλειο αύριο Τετάρτη.
Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΚ δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 2022 το κόστος λειτουργίας του διυλιστηρίου νερού από τις 300 χιλιάδες ευρώ απογειώθηκε στις 850 χιλιάδες, γεγονός που δημιουργεί νέα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με την τιμή πώλησης του νερού καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις για αυξήσεις από 0,19 λ. το κυβικό στο 0,20 λ. το κυβικό. Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η οικονομική πολιτική που θα επιλέξει ο Οργανισμός στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, που είναι φανερό ότι εάν κινηθεί στην κατεύθυνση των αυξήσεων θα αλληλεπιδράσει και με την οικονομική πολιτική των Δήμων και συγκεκριμένα των δημοτικών επιχειρήσεων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου που τροφοδοτούνται με νερό από το φράγμα.
Όπως είναι γνωστό, τους προηγούμενους μήνες, η προσέγγιση που είχαν τα στελέχη του ΟΑΚ σε σχέση με τη διαχείριση της οικονομικής πίεσης που δημιουργούν οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ότι θα πρέπει να απορροφηθούν από τον Οργανισμό και η τιμολογιακή πολιτική του νερού να κρατηθεί στα ίδια σταθερά επίπεδα και για τους τρεις Δήμους Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Βασικό επιχείρημα της προσέγγισης αυτής ήταν ότι η όποια μετακύληση χρέωσης, μοιραία θα καταλήξει στην κοινωνία που ζει δύσκολες ώρες λόγω των καταιγιστικών αυξήσεων που δοκιμάζουν για μια ακόμα φορά με πολύ σκληρό τρόπο τα νοικοκυριά.
Σε αυτό το κλίμα και σε αυτή την προσέγγιση της συγκράτησης των τιμών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, κύλησε όλος ο προηγούμενος χρόνος. Μάλιστα για να μπορέσει ο Οργανισμός να αντέξει τις ισχυρές αυτές οικονομικές πιέσεις, είχαν ξεκινήσει μήνες πριν συζητήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο φράγμα Αποσελέμη, ώστε να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και κάλυψη και να μπορέσει να ξεφύγει από την κοστοβόρα σημερινή λειτουργία των υποδομών του. Ωστόσο στην πράξη ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι πιέσεις για τον Οργανισμό να είναι μεγαλύτερες και στη βάση αυτή έχουν τεθεί σενάρια της αύξησης της χρέωσης του νερού από 0,19 σε 0,20λ. το κυβικό.Από την πλευρά των Δήμων τώρα, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μούδιασμα στο σενάριο της αύξησης της τιμολόγησης του νερού του φράγματος Αποσελέμη που πλέον είναι βασικός τροφοδότης του Δήμου Ηρακλείου. Στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση, μοιραία σηματοδοτεί εξελίξεις, ωστόσο εξηγούν ότι δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το αφόρητο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους χειμερινούς μήνες οι Δήμοι που υδροδοτούνται από το φράγμα Αποσελέμη, λαμβάνουν 1 εκατ. κυβικά ενώ το καλοκαίρι που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των επισκεπτών που έρχονται στο νησί, οι ποσότητες αυτές αυξάνονται στα 1.600.000 κυβικά.