Σε αντίθεση με την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ότι δηλαδή οι καταδικασθέντες στην πραγματικότητα ήταν οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο ήρθε με την ετυμηγορία του να διαλύσει αυτόν τον …μύθο, δείχνοντας ότι τουλάχιστον πέντε εξ αυτών είχαν βαρύνοντα ρόλο και γι’ αυτό τους επιβλήθηκαν και οι μεγαλύτερες ποινές, από 25 έως 26 έτη κάθειρξης κατά συγχώνευση.
Ταυτόχρονα το δικαστήριο ξεκαθάρισε με την απόφαση του έναν ακόμα …μύθο σχετικά με τις δύο διαφορετικές ομάδες που έδρασαν στην διάρκεια της πολύμηνης απαγωγής. Η πρώτη ομάδα, η dream team των «επαγγελματιών» και η δεύτερη ομάδα, των απελπισμένων ερασιτεχνών. Ήταν διάχυτη η εκτίμηση στην κοινή γνώμη ότι ουδείς από εκείνους που κάθισαν στο εδώλιο ανήκαν στην περίφημη πρώτη ομάδα, στους δράστες εκείνους που με αριστοτεχνικό τρόπο καταρχήν άρπαξαν όμηρο τον επιχειρηματία, την 30η Μαρτίου του 2017, κατευθυνόμενος προς την οικία του, άρτι αφιχθείς από το εξωτερικό μέσω του αεροδρομίου Αθηνών.
Και όμως κατά την κρίση του δικαστηρίου δύο εκ των καταδικασθέντων τοποθετούνται ξεκάθαρα για πρώτη φορά , όπως έγραψε και χθες η «Π», στην περιοχή από την οποία απήχθη ο Μιχάλης Λεμπιδάκης το μεσημέρι της 30ης Μαρτίου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τους συνδέει με το κάψιμο των δύο αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να εγκλωβίσουν και να εμβολίσουν το όχημα του απαχθέντος πριν τον επιβιβάσουν στο μυστηριώδες μαύρο τζιπ jerokee.
Ο ένας εκ των δύο καταδικάστηκε μάλιστα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που καταδεικνύει ότι με βάση την κρίση του δικαστηρίου υπήρξε ένας εκ των «εγκεφάλων». Πρόκειται για τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος την τελευταία δεκαετία διέμενε στην Αθήνα και για πολλά χρόνια εργάστηκε ως φρουρός ασφαλείας σε ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας με διεθνή εμβέλεια. Ο έτερος καταδικασθείς που τοποθετείται στην επίμαχη σκηνή είναι ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας.
Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας δια πυρός από κοινού. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή αξιολογώντας συνδυαστικά κάποια στοιχεία αλλά και καταθέσεις μαρτύρων που έδωσαν κάποιες περιγραφές. Πρόκειται για μαρτυρίες που αφορούν την επίμαχη ημέρα αλλά και για καταθέσεις που αναφέρθηκαν στο παρουσιαστικό υπόπτων την προηγούμενη.
Ένα ακόμα στοιχείο που ενδεχομένως μέτρησε στην κρίση του δικαστηρίου είναι ότι ο 46χρονος στο παρελθόν είχε υπό την κατοχή του ένα μαύρο τζιπ jerokee, παρόμοιο δηλαδή με αυτό που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς για την μεταφορά του ομήρου, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί. Κατά την απολογία του ερωτήθηκε επίμονα για το συγκεκριμένο όχημα, ισχυριζόμενος ότι η κατάστασή του ήταν για τα παλιοσίδερα και έτσι το ξεφορτώθηκε χρόνια πριν. Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του έδειξε και άλλον κατηγορούμενο με ηγετικό ρόλο, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αυτοί οι τρεις και δύο ακόμα, ο 23χρονος Σφακιανός και ο 47χρονος «παππούς» κρίθηκαν και ένοχοι για την κακουργηματική κατηγορία της κατοχής και οπλοφορίας πολεμικών τυφεκίων (καλάσνικοφ). Όπλα χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς κατά την σύλληψη του Μιχάλη Λεμπιδάκη, κατά την μεταφορά του από κρησφύγετο σε κρησφύγετο. Ήταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας που ανέφερε στην κατάθεσή του ότι σε ένα από τα κρησφύγετα, επειδή δεν περνούσε ο χρόνος, περιεργάστηκε το καλάσνικοφ που κρατούσε ο φύλακας, χωρίς φυσικά να έχει σφαίρες.
Αλήθεια παραμένει ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και άλλοι δράστες, οι οποίοι φέρονται να είχαν καταλυτικό ρόλο στην απαγωγή.
Αλήθεια επίσης είναι ότι οι δικαστικές Αρχές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την έρευνα και για άλλους υπόπτους τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους τιμής της Δικαιοσύνης.
Μόλις καθαρογραφούν τα πρακτικά (θα χρειαστούν κάποιοι μήνες), θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου ώστε να ξεκινήσει έρευνα για τέσσερις Κρητικούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης ενώ ακούστηκαν κατά κόρον στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Ήταν κάτι που ζήτησε η εισαγγελέας έδρας και αποφάσισε το δικαστήριο. Οι τρεις διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, ο τέταρτος στην Αθήνα.
Μεγάλη αλήθεια αποτελεί επίσης ότι δεν αποκαλύφθηκε-ούτε θα αποκαλυφθεί ως φαίνεται-το «βαθύ λαρύγγι» αυτής της υπόθεσης. Ποιο ήταν το πρόσωπο εκείνο που παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στους απαγωγείς για να σχεδιάσουν με κινηματογραφική αρτιότητα την αρπαγή (σύλληψη) του Μιχάλη Λεμπιδάκη την ημέρα της επιστροφής του στο Ηράκλειο από το εξωτερικό. Τόσο η πρόεδρος της έδρας όσο και η εισαγγελέας το είπαν ευθέως, απευθυνόμενες στον 54χρονο επιχειρηματία στην διάρκεια της κατάθεσής του. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος της προέδρου με τον επιχειρηματία:
«Πρόεδρος: Το πρόγραμμά σας από πού το έμαθαν;
Λεμπιδάκης: Δεν μπορώ να το εικάσω. Ίσως το μάθουμε σε 20 χρόνια. Μπορεί να ήταν και τυχαίο.
Πρόεδρος: Τυχαίο; Κάποιος που ήταν πολύ κοντά σας το έκανε.
Λεμπιδάκης: Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω.
Πρόεδρος: Κάποιος που ήταν κοντά σας, δεν αναφέρομαι στην οικογένειά σας.
Λεμπιδάκης: Δεν μπορώ να υποθέσω τίποτα».
Αλήθεια όμως αποτελεί και η διαπίστωση της έδρας ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επέλεξε με απόλυτη συνείδηση να περιοριστεί αυστηρά σε όσα εκείνος ήθελε να πει. Τα υπόλοιπα τα κρατά για τον εαυτό του.