Το τελευταίο “αντίο” θα πουν σήμερα στις 11 στον Αγιο Τίτο στον γιατρό, επιστημονικό συνεργάτη του ΠΑΓΝΗ και συγγραφέα, Αντώνη Κούτη, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον ξαφνικό χαμό του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό. Ο άτυχος γιατρός πάλευε για ώρα με τα κύματα, ενώ κολυμπούσε στις Σίσες Ρεθύμνου, αλλά λόγω της έντονης θαλασσοταραχής δεν τα κατάφερε να βγει ζωντανός στη στεριά.
Ανδρέας Ξανθός: “Είμαστε συντετριμμένοι…”
Σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Αντώνη Κούτη, που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είχε προσωπική γνωριμία με τον άτυχο γιατρό αναφέρει:
“Από χθες η ιατρική κοινότητα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολύ φτωχότερες. Έχασαν για πάντα έναν άνθρωπο που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά.
Ένα δημόσιο λειτουργό που αφοσιώθηκε στην ανάδειξη ενός νέου επιστημολογικού παραδείγματος στην Ιατρική, με βάση τις αξίες της κοινωνικής ιατρικής, με βάση το πρόταγμα της ΠΦΥ και της δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτό και ο καλύτερος φόρος τιμής στον Αντώνη Κούτη θα είναι η αξιόπιστη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦ, στη φιλοσοφία και στον σχεδιασμό της οποίας συνέβαλε καθοριστικά.
Είμαστε φτωχότεροι και όσοι γνωρίσαμε τον Αντώνη Κούτη, όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, όσοι διαλεχθήκαμε με τις αποψεις του, όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε αποδέκτες της φιλίας του.
Είμαστε συντετριμμένοι, νιώθουμε βαθιά οδύνη, θρηνούμε πραγματικά.
Καλό σου ταξίδι, Αντώνη”.
“Φίλε Αντώνη, η ζωή σου μας δίδαξε”
Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ΔΥΠΕ Κρήτης σημειώνει: “Ο θάνατος, φίλος ή εχθρός; Σκοτάδι ή άπλετο φως; Ερωτηματικό ή θαυμαστικό; Αρχή ή παύση να σημαίνει; Το μόνο ασφαλές πως συνοδεύεται μ’ ένα αναπάντητο γιατί”…
Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε έναν σημαντικό επιστήμονα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν ξεχωριστό και ακούραστο συμπαραστάτη και αρωγό σε οποιαδήποτε δράση μας στους τομείς της κοινωνικής ιατρικής, της Πρωτοβάθμιας και δημόσια Υγείας, τον Αντώνη Κούτη.
Το όνομά του εν ζωή και όχι μόνο η υστεροφημία του συνδέεται άρρηκτα με τις πανανθρώπινες αξίες της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της τιμής και αποτυπώθηκε με τις δράσεις του τόσο στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και στην καθημερινή πρακτική του.
Αποτυπώθηκε στις φωτισμένες ομιλίες του για τη δημόσια Υγεία, στο πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν το δικαίωμα όλων στην ισότιμη πρόσβαση στις δομές Υγείας αλλά και στην αφοσίωση με την οποία ασκούσε το ιατρικό λειτούργημα.
Το πέρασμα από τη ζωή τέτοιων ανθρώπων αφήνει στο διηνεκές το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη του σε όλες τις επόμενες γενιές για να βαδίσουν στον δρόμο που η περπατησιά εκείνου χάραξε”.
Το μήνυμα κταλήγει:
“Φίλε Αντώνη το όραμά σου για την Π.Φ.Υ., για την οποία αφιέρωσες τόσο χρόνο και ψυχή, θα εργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.
Το φως σου θα φωτίζει τις ζωές όλων μας για πάντα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε απαντήσεις τα δικά του “γιατί”, τιμώντας τη μνήμη σου με όσα η ζωή σου μας δίδαξε”.
Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, επισημαίνει: “Η τραγική απώλεια του Δρ. Κοινωνικής Ιατρικής κ. Αντώνη Κούτη, έχει συγκλονίσει όλη την κοινότητα του ΠΑΓΝΗ. Η συμβολή του στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς, στην εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και στην ιατρική έρευνα υπήρξε σημαντική. Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος”.
Τη βαθιά οδύνη της διατυπώνει και η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Ιατρικής για τον αδόκητο θάνατο του μέλους της. Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Ο Αντώνης Κούτης διετέλεσε διευθυντής ΕΣΥ Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, υπηρετώντας τον κλάδο και την επιστήμη του με ήθος, σοβαρότητα και συνέπεια.
Μόνη του έγνοια ήταν η προσφορά στην Υγεία των συνανθρώπων του, μέσα από πράξεις προαγωγής της Υγείας και πρόληψης της ασθένειας και μέσα από την εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προσλήφθηκε στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ κατά την ίδρυσή του, υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή και συνέβαλε αθόρυβα και αποτελεσματικά στο ΠΑΓΝΗ και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και στο κοινωνικό σύνολο, με το ιατρικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο. Οι ευρύτερες ανησυχίες του για τη ζωή εκφράζονται στα δημοσιευμένα ποιήματά του”.
Στην ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Ηρακλείου υπογραμμίζεται: “Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έδωσαν πνοή στη διακήρυξη των αρχών μας για αλληλεγγύη και υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με θεμελίωση συμπεριφορών που χτίζουν συλλογικότητα. Θα θυμόμαστε τον Αντώνη για τις αρχές του, τις ηθικές αξίες του, την ανθρωπιά του, την ευαίσθητη ψυχή του και τον τρόπο που είχε να εμπνέει τα οράματά μας, να τα διατυπώνει σε λέξεις και να τα μορφοποιεί σε πράξεις”.