Έντονος προβληματισμός από τους σεισμόπληκτους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Έντονος προβληματισμός από τους σεισμόπληκτους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Τεράστια αναστάτωση αλλά και προβληματισμός υπάρχει στους σεισμόπληκτους των περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.  Πέντε μήνες μετά, κι ενώ έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα προς την «Αρωγή», όχι μόνο δεν έχουν δει χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά αντίθετα οι αιτήσεις τους επιστρέφονται με την αιτιολογία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ότι χρειάζονται συγκεκριμένες διορθώσεις, προκειμένου να προχωρήσουν εγκρίσεις και κατά συνέπεια χρηματοδοτήσεις.

Για το φλέγον ζήτημα για την περιοχή, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος προχώρησε σε σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες, αλλά και διευκρινίσεις.  Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, όσοι έχουν λάβει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων ειδοποίηση για αδυναμία διεκπεραίωσης της αίτησης τους, θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν υποπέσει σε κάποιο από τα πιθανά σφάλματα, είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους, τα οποία και είναι τα εξής:

(α) Δεν επισυνάφθηκε το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας ή το Δελτίο Επανελέγχου ή αν έχει επισυναφθεί το αρχείο, είναι κατεστραμμένο ή δυσανάγνωστο και ως εκ τούτου πρέπει να σαρωθεί εκ νέου και να επανυποβληθεί.

(β) Δεν ταυτίζονται τα στοιχεία της αίτησής με τα στοιχεία του Δελτίου Ταχείας αυτοψίας/Δελτίου Επανελέγχου (για παράδειγμα: διαφορετικό Όνομα, ΑΦΜ κλπ στην αίτηση και στο Δελτίο Ελέγχου)

(γ) Δεν ταυτίζονται τα στοιχεία του περιγραφόμενου ακινήτου μεταξύ της αίτησής και του Δελτίου Ταχείας αυτοψίας/Δελτίου Επανελέγχου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι σεισμόπληκτοι που έχουν λάβει το παραπάνω μήνυμα θα πρέπει να εντοπίσουν το σφάλμα στην αίτησή τους και να το διορθώσουν – εφόσον αυτό είναι εφικτό – υποβάλλοντας εκ νέου με τροποποίηση τα ορθά στοιχεία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Ο Παύλος Μπαριτάκης
Ο Παύλος Μπαριτάκης

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις όπου δεν είναι τεχνικά ή χρονικά εφικτό να γίνει διόρθωση των σφαλμάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία σύνταξης φυσικού φακέλου για τη χορήγηση/έγκριση της στεγαστικής συνδρομής – σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ – παρακάμπτοντας τη διαδικασία της πρώτης αρωγής, η οποία – ούτως ή άλλως – λειτουργεί ως προκαταβολή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και για την οποία απαιτείται δεσμευτικά η σύνταξη πλήρους φακέλου.

Απαντήσεις επί του θέματος έδωσε επίσης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης με δηλώσεις του στο Θέμα Κρήτης 103,1.  Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαριτάκης, η «Αρωγή» έχει κατ’ αρχάς παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι διορθώσεις των λαθών στις αιτήσεις των δικαιούχων.

Κατέστησε, όμως, σαφές και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δικαιούχοι της αποζημίωσης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προβούν σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στα χαρτιά της αυτοψίας, τα οποία είναι δημόσια έγγραφα και δεν γίνεται να παραποιηθούν, ακόμη και αν έχουν προφανή λάθη. «Αν γίνουν παρεμβάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά «τότε δεν θα μπορεί στη συνέχεια το έγγραφο να ταυτοποιηθεί». Όσο για τα ειδοποιητήρια που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλών σεισμόπληκτων δικαιούχων και στα οποία γίνεται αναφορά σε πιθανά λάθη που εντοπίστηκαν στις αιτήσεις τους για την αποζημίωση, ο κ. Μπαριτάκης τόνισε τα e-mail αυτά εστάλησαν ομαδικά σε όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη χρήματα, ανεξάρτητα από το αν έχουν όντως λάθη ή όχι οι αιτήσεις τους. Συνεπώς, όσοι δικαιούχοι δεν μπορούν να εντοπίσουν λάθη με τη συνδρομή των λογιστών τους, θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την οργή των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους καυτηριάζουν τα, κατά την άποψη τους, «κακώς κείμενα» της διαδικασίας.

Οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται με ανακοίνωση τους, ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος, με όσα ισχυρίστηκε προς τους σεισμόπληκτους σε τηλεδιάσκεψη, «βάζει ταφόπλακα σε σειρά αποζημιώσεων για τους σεισμόπληκτους».

Ο Μανόλης Φραγκάκης

«Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ο υπουργός ενημέρωσε ότι τα κατοικήσιμα κτήρια δεν αποζημιώνονται από την αρωγή» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές και προσθέτουν:

«Επίσης, αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν χρήματα που αφορούν οικοσκευή και που έχουν ήδη δοθεί σε ανθρώπους οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενημέρωσε ότι όσων οι αιτήσεις δεν αναγράφουν τα σωστά στοιχεία που αφορούν στην κυριότητα του κτίσματος δεν μπορούν πλέον να αποζημιωθούν με μόνη οδό την πολυδάπανη διαδικασία της κατάθεσης φακέλου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης κάνει λόγο για ένα «απίστευτο αλαλούμ» το οποίο επικρατεί με τις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων.

«Εκατοντάδες πληγέντες αφενός δεν  αποζημιώνονται και αφετέρου λαμβάνουν τώρα ειδοποιήσεις για λάθη  τα οποία δεν τους προσδιορίζονται, και που για να διορθωθούν απαιτούν ένα σωρό δικαιολογητικά και επιβεβαιωτικά έγγραφα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής, που έχει καταθέσει σχετική αναφορά επί του θέματος.