Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για το Βενιζέλειο νοσοκομείο αναφορικά με το πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του τον Απρίλιο μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις δύο ακόμη αναισθησιολόγων .
Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής κλινικής η οποία έμεινε μόνη της με δύο συνταξιούχους γιατρούς έχει στείλει έγγραφο τόσο στον δυπεάρχη Νεκτάριο Παπαβασιλείου όσο και στον διοικητή ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειου Γιώργο Χαλκιαδάκη ,με την οποία τους εκθέτει την δραματική κατάσταση, την οποία γνωρίζουν εδώ και καιρό.
Μέχρι σήμερα, όπως λένε οι πληροφορίες από τους εκπροσώπους των γιατρών, δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πως θα συνεχίσει να εφημερεύει το νοσοκομείο, κάνοντας 15 εφημερίες τον μήνα, μετά το τέλος Μαρτίου, που αποχωρούν οι γιατροί που παραιτήθηκαν.
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι, αναγκάζονται να κάνουν συνεχείς εφημερίες και είναι εξαντλημένοι.
Οι πιθανές λύσεις
«Όταν έρθει η ώρα θα βρεθεί λύση» είπε στο patris.gr ο διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης .
Κάποιες πληροφορίες λένε ,αν και δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί, ότι το Βενιζέλειο θα στηρίξουν 2 αναισθησιολόγοι από το ΠΑΓΝΗ.
Εκτός αν αυξηθούν οι εφημερίες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, πέραν του δεκαπενθημέρου, κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί.
Εκκρεμούν ακόμη οι προσλήψεις 2 αναισθησιολόγων που έρχονται από άλλα νοσοκομεία του νησιού και σύμφωνα με τον διοικητή ,περιμένουμε την δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι λιγότερες εφημερίες το μήνα σε σχέση με το ΠΑΓΝΗ ζήτησε να κάνει προσωρινά το Βενιζέλειο, που αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης κυρίως όσον αφορά στους αναισθησιολόγους και τους ακτινολόγους.
Μέχρι σήμερα τα δυο νοσοκομεία, μοιράζονται από 15 μέρες εφημερίες τον μήνα.
Η Ιατρική Υπηρεσία του Βενιζελείου ζήτησε να αναλάβει μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών το μήνα το Πανεπιστημιακό, με μετατροπή της σχέσης εφημέρευσης σε 10/20, δηλαδή 10 μέρες το Βενιζέλειο και 20 το ΠΑΓΝΗ.
“Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους συναδέλφους στο ΠΑΓΝΗ ούτε ζητάμε να υπάρξει μόνιμη αλλαγή στο πρότυπο εφημέρευσης, όμως τα βάρη πρέπει να κατανέμονται αναλογικά, σύμφωνα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να υπάρχει ασφάλεια για τον ασθενή” τόνιζαν σε έγγραφό τους προς τη Διοίκηση.
Θα αντιμετωπιστεί το θέμα «εκ των έσω», είχε επισημάνει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα των εφημεριών θα βγει με τους υπάρχοντες γιατρούς.
“Τέλειωσαν τα ψέματα”
Η συνέλευση των γιατρών του Βενιζέλειου ωστόσο στις 8 Μαρτίου συμφώνησε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης, βασικών τμημάτων.
«Από την 1η Απριλίου το Βενιζέλειο δεν μπορεί να εφημερεύσει με ασφάλεια για τους ασθενείς του» δήλωσε πριν λίγο στο patris.gr το μέλος της τριμελούς επιτροπής των Γιατρών διευθυντής χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, υπογραμμίζοντας: «Τα ψέματα τελείωσαν, οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.»