“Στον αέρα” μένει η δημιουργία ενός μουσείου στο παλιό Περαχωριανό σχολείο, μέσα στο οποίο θα υπήρχε όλος ο λαογραφικός πλούτος που έχει συλλέξει εδώ και έξι και πλέον δεκαετίες, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος, μετά την κατάργηση με Νόμο της Κυβέρνησης, των Νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στα οποία υπαγόταν ο “Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Ανωγείων” με την επωνυμία “Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου”.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Άνωγή ο πρώην δήμαρχος εξέφρασε την απογοήτευση και την πικρία του για την κατάργηση του και επισημαίνει ότι αν εντός του 2024 δεν γίνει κάτι θα ανακαλέσει τη δωρεά του.
H πλούσια “προίκα” του κ. Σμπώκου περιλαμβάνει, αντικείμενα που αφορούν το Ανωγειανό σπίτι του περασμένου αιώνα, υφαντά, σκεύη, φωτογραφίες και τόσα άλλα που με τόσο κόπο και μεράκι συγκέντρωσε ευελπιστώντας ότι και με τη δωρεά του προς τον δήμο Ανωγείων θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αποτέλεσμα της κατάργησης είναι μια δουλειά δέκα ετών να ξεκινάει ουσιαστικά από την αρχή, με άγνωστη ακόμα την λύση και τον χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε αυτή να γίνει πραγματικότητα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι ήταν υποχρέωση να ακολουθηθεί ο Νόμος όπως πάντα πράττει ο δήμος και ότι παρά την επιστολή που έστειλε προς το Υπουργείο ώστε να εξαιρεθεί αυτός ο Πολιτιστικός Οργανισμός από το νόμο, αυτή δεν έγινε αποδεκτή. “Ο δήμος θα αναζητήσει άμεσα νέα εργαλεία έκφρασης αυτού του πολιτιστικού φορέα ώστε το έργο ζωής του Γιώργη Σμπώκου να αναδειχθεί και να μείνει για τις επόμενες γενιές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Μάλιστα οι δυο άνδρες είχαν συνάντηση προ ολίγων ημερών, στην οποία ο κ. Σμπώκος ενημερώθηκε για τις αρνητικές εξελίξεις και στο ότι θα υπάρξει προσπάθεια το λαογραφικό αυτό μουσείο να γίνει με άλλο τρόπο.
Ένας τρόπος που έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης, θα ήταν να γίνει ως Ίδρυμα, πρόταση που είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε προκριθεί λόγω του χρόνου που χρειαζόταν και άλλων νομικών δυσκολιών, αλλά φαίνεται αυτή τη στιγμή ως η ιδανικότερη λύση. Ο ίδιος ο Γεώργιος Σμπώκος πάντως ανησυχεί για τον χρόνο που θα χρειαστεί, καθώς πεποίθηση του είναι ότι όταν “στηθεί” αυτό το λαογραφικό μουσείο θα πρέπει να είναι παρών ως συντονιστής και γνώστης του υλικού του, ώστε αυτό να εκτεθεί όπως πρέπει και όχι με προχειρότητα. Όπως και να έχει ο δήμος Ανωγείων οφείλει να μην παρατήσει το θέμα και να βρει την ιδανικότερη λύση για ένα τόσο σημαντικό έργο ανάδειξης και προώθησης του πολιτισμού των Ανωγείων.
Προς το παρόν συστήθηκε μια επιτροπή καταγραφής του υλικού που δεν έχει ακόμα παραδοθεί στο δήμο. Στην επιτροπή συμμετέχει ο ίδιος ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Κοντογιάννης, ο πρόεδρος του Δ.Σ Μιχάλης Δραμουντάνης και οι προϊστάμενοι των Οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, Χαράλαμπος Τζαγκαράκης και Ειρήνη Νταγιαντά. Να αναφέρουμε ότι ο Γεώργιος Σμπώκος έχει παραδώσει περίπου το 50% του υλικού στο δήμο το οποίο είχε καταγραφεί το 2013 και παραδόθηκε το 2016. και βρίσκεται σε αποθήκες του δήμου.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο σπίτι του στο Μεϊντάνι και αφορούν συγγράμματα, υφαντά, σκεύη παλιά αγροτικά και κτηνοτροφικά αντικείμενα των Ανωγειανών και πλήθος άλλων που έχουμε αναδείξει και αναφέρει σε πολλά αφιερώματα μας στην έντυπη και ηλεκτρονική ΑΝΩΓΗ τα τελευταία 20 χρόνια.
Ανάμεσά τους και τα 23 βιβλία που έχει εκδώσει, όλα ένα κι ένα “διαμάντια” του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων των Ανωγείων, ιστορικά και καταγραφής του τρόπου ζωής των παλαιών Ανωγειανών. Σε αυτά θα προστεθεί και άλλο ένα, το τελευταίο του βιβλίο που ολοκληρώνει αυτή τη περίοδο με τίτλο “Αναμνήσεις μιας ζωής” και αναφέρεται στον αγώνα της Κατοχής και αργότερα στην ανασυγκρότηση του χωριού μετά το ολοκαύτωμα μέχρι και σήμερα.
Επιστολή
Σε επιστολή προς την εφημερίδα ο κ. Σμπώκος σημειώνει τα εξής:
“Με την παρούσα δήλωση μου σας καθιστώ γνωστό ότι ανακαλώ οριστικά τη δωρεά των 20 συγγραμμάτων μου προς τον αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία, Πολιτιστικό Οργανισμό “Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου” μετά την κατάργηση του από την Ελληνική Κυβέρνηση και τη δεκαετή κωλυσιεργία επί του θέματος του Δήμου Ανωγείων.
Επί του παρόντος δεν ανακαλώ τη δωρεά των αντικειμένων για τη συγκρότηση του Παλιού Ανωγειανού σπιτιού, του Λαογραφικού μουσείου και του προσωπικού μου αρχείου. Τούτο θα πράξω αν εντός του 2024 δεν έχουν κατασκευαστεί ή και μπει σε λειτουργία οι τρεις προαναφερθέντες εκθεσιακοί χώροι: 1) Παλιό Ανωγειανό Σπίτι, 2) Λαογραφικό μουσείο και 3)Προσωπικό αρχείο”.
Η επιστολή υπογράφεται με αποδέκτες τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων.