πλατεια ελευθερίας από ψηλά

Σοκάρουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ηρακλείου, τα οποία δείχνουν ότι είναι απελπιστικά μεγάλος ο αριθμός των καφετεριών που λειτουργούν χωρίς άδεια, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στη Λότζια.

Είναι πρωτοφανής η οξύτητα του προβλήματος, περιγράφει στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μ. Παττακός, τονίζοντας ότι από σήμερα υπάλληλοι της υπηρεσίας θα αρχίσουν να ειδοποιούν πόρτα πόρτα τους καταστηματάρχες της εντός των τειχών πόλης να συμμετέχουν σε ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τρίτη στη Λότζια.

Στόχος της σύσκεψης είναι να ενημερωθούν όλοι οι καταστηματάρχες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής της παράνομης λειτουργίας των μαγαζιών, που όχι μόνο δεν έχουν άδεια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν και τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Μαρίνος Παττακός
Όπως τονίζει Μαρίνος Παττακός το πρόβλημα της έλλειψης αδειών των καταστημάτων εστίασης έχει κυριολεκτικά ξεφύγει και ακροβατεί σε σκανδαλώδεις διαστάσεις, αφού προκαλεί το κοινό αίσθημα, τέσσερις μήνες πριν το κλείσιμο της χρονιάς να μην έχουν εκδοθεί άδειες λειτουργίας. Μάλιστα επισημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να δείχνει ανοχή στο πρόβλημα καθώς δεν βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, αλλά οδεύουμε προς την ολοκλήρωσή της.

Τα καταστήματα έχουν τονωθεί από την τουριστική κίνηση που έχει ενισχύσει σημαντικά την εισπραξιμότητά τους και στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους. Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός ο μόνος τρόπος για να λυθούν διεξοδικά όλα τα ζητήματα αυτά είναι οι πολίτες να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την τακτοποίηση πάσης φύσεως οφειλών.

Ο αρμόδιος επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος, Γ.Καραντινός
Ο αντιδήμαρχος Γ.Καραντινός

Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γ. Καραντινός, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ καλές ρυθμίσεις αλλά αυτή που πρόσφατα ψηφίστηκε είναι με διαφορά η καλύτερη και δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να την αξιοποιήσουν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 30-11-17 θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις του Α.Φ.Μ. στις οποίες εξωθούνται οι Δήμοι.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξηγεί πως μέσα από τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ευέλικτη διαχείριση των χρεών των οφειλετών, στους οποίους δίνει και κίνητρα για την αποπληρωμή της μέσα από την παραγραφή των προσαυξήσεων. Τ

ο νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπά τους σε έως και 100 δόσεις, ενώ οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος τού υπό ψήφιση νόμου, μπορούν κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις  προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Για την ακρίβεια, στον νόμο υπάγονται οι βεβαιωμένες οφειλές και όσες πρόκειται να βεβαιωθούν έως τις 30-9-17, δηλαδή δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Όπως είναι γνωστό, το νέο νομοσχέδιο παρέχει στους οφειλέτες εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των χρεών τους. Στις ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.
Αν το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ, η απαλλαγή φτάνει σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.

Αν εξοφληθεί σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, κερδίζει ο οφειλέτης απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό. Αντίστοιχα αν εξοφληθούν σε εικοσι πέντε έως σαράντα οκτώ δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό. Επίσης, αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις, δίδεται απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό. Τέλος αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις έως εκατό δόσεις, δίδεται απαλλαγή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Πού θα πρέπει να απευθύνεται ο οφειλέτης

Ανάλογα με το ύψος χρέος του, θα παραπέμπεται η υπαγωγή του κάθε οφειλέτη στο νέο νόμο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για χρέη μέχρι και 88.000 ευρώ ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με απόφαση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Εάν το χρέος του πολίτη κυμαίνεται από 88.001 έως 293.470 ευρώ, τότε η ρύθμιση της οφειλής θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής. Στην περίπτωση που η οφειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα ξεπερνά τις 293.471 ευρώ, τότε απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.