Τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις κομβικών έργων με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, υπέγραψε χθες η υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την οποία εξετάστηκε παράλληλα η πορεία 36 έργων πολιτισμού ύψους 35 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη και το βουλευτή Μ. Σενετάκη, οι Δήμαρχοι των σεισμόπληκτων περιοχών, εκπρόσωποι υπηρεσιακών παραγόντων της Διαχειριστικής Αρχής, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθως η υπουργός επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές όπου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε ναούς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή τους.
Οι συμβάσεις των τεσσάρων έργων
Τέσσερις συμβάσεις έργων υπογράφηκαν χθες από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη που αφορούν σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ. Οι δύο συμβάσεις αφορούν το Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα τη δημιουργία Μουσείου στη στοά Μακάσι και η δεύτερη την ανάδειξη του Βυζαντινού – ενετικού Τείχος της Λεωφ. Δικαιοσύνης. Παράλληλα η υπουργός υπέγραψε τη σύμβαση για την αποκατάσταση των εκκλησιών του Αγίου Τίτου και της Παναγίας Αρχανών.
Τις συμβάσεις για το Δήμο Ηρακλείου συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός. Η πρώτη αφορά τη «δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι» ένα έργο προϋπολογισμού 749.248,59 Ευρώ. Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου με το Δήμο Ηρακλείου είναι για την ανάδειξη – αποκατάσταση του Βυζαντινού – ενετικού Τείχους της Λεωφ. Δικαιοσύνης προϋπολογισμού 155.000. Πρόκειται για το δεύτερο υποέργο.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμβάσεις για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας.
Η μία σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση του βυζαντινού-ενετικού τείχους και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται σε ακίνητο της Λ. Δικαιοσύνης και η δεύτερη στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι.
Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να κάνουμε τα μνημεία του Ηρακλείου μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες».
Έργα σε Ιερούς Ναούς
Παράλληλα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ενορίας Αγίου Τίτου Ηρακλείου για την αποκατάσταση των λίθινων όψεων Αγίου Τίτου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 87.000 Ευρώ.
Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Εμμανουήλ Ασκιανάκης Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Τίτου. Ακόμα, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την Ενορία Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης, για την συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών, μνημείου του 18 αιώνα με προϋπολογισμό 750.000,00 Ευρώ. Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών.
Η πορεία των έργων του Περιφερειακού Προγράμματος
Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία εξέλιξης των έργων που είναι ενταγμένα στο περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης έχουμε ενταγμένα 36 έργα με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.
Προετοιμαζόμαστε με σημαντικές μελέτες για την επόμενη περίοδο, οι οποίες προεντάσσονται στο παρόν πρόγραμμα ούτως ώστε να έχουμε σημαντικά έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο, για όλο τον πολιτισμό της Κρήτης», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Αντίστοιχα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «είναι σημαντικό που υπογράψαμε σήμερα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις για κρίσιμα έργα με προϋπολογισμό συνολικό περίπου 1,8 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικό, διότι και οι πόροι πλέον κατοχυρώνονται αλλά ξεκινούν αμέσως και οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων».
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης με δηλώσεις του σημείωσε ότι «η παρουσία της υπουργού στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει ότι το κράτος βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων και πως σε αυτήν την δοκιμασία οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν είναι μόνοι. Αυτή ήταν εξαρχής η κατεύθυνση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Για αυτό δεσμευτήκαμε όλοι. Αυτό και πράττουμε με έργα και όχι με λόγια».
Στο επίκεντρο οι σεισμόπληκτες περιοχές
Η υπουργός Πολιτισμού είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές όπου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τις ζημιές και τα προβλήματα που εμφανίζουν οι ιεροί ναοί και μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Η βασική αιτία που ήθελα να έρθουμε σήμερα στην Κρήτη και να κάνουμε τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ήταν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας τις τοπικές το θέμα των σεισμόπληκτων μνημείων.
Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού με δική μου απόφαση έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. των Εφορειών Αρχαιοτήτων προκειμένου να προβεί στα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην έχουμε επιβάρυνση των συγκεκριμένων μνημείων τα οποία έχουν καταγραφεί», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ανοικοδόμηση του ναού του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα η υπουργός, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμο Σενετάκη και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκε χθες τα ερείπια της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό.
Ειδικότερα η υπουργός ανακοίνωσε «η συγκεκριμένη εκκλησία που κτίστηκε το 1927-1928, θα αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό, στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε πριν καταρρεύσει από τον σεισμό».
Όπως είπε «είμαστε μέσα σε Αρχαιολογική Ζώνη Α’, δηλαδή αδόμητη και γι’ αυτό η εκκλησία θα αποκατασταθεί στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε όταν κτίστηκε το 1927-1928, τηρώντας απολύτως τις διατάξεις του Αρχαιολογικού νομού».
Όπως τονίσθηκε, η μελέτη θα είναι έτοιμη σε 15 ημέρες, και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε ο ναΐσκος να οικοδομηθεί στο μέγεθος και το ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν την κατάρρευση του από τους σεισμούς.
«Πιστεύω τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η αποκατάστασή του», είπε με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο, στη μνήμη του 62χρονου Ιάκωβου Τσαγκαράκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.