παρκο Θεοτοκοπουλου

Έναν φιλόδοξο σχεδιασμό που έχει στόχο τη μαζική ενίσχυση του πρασίνου σε όλη την πόλη είναι αποφασισμένη να βάλει μπροστά η Λότζια, που ετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο να φυτεύσει 1.000 νέα δέντρα σε όλο το Ηράκλειο. Η σχετική εντολή έχει δοθεί από τον ίδιο το δήμαρχο κ. Β. Λαμπρινό στο Τμήμα Πρασίνου, με την προοπτική να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του Πρασίνου, κ. Νίκος Φακουρέλης, τονίζει ότι η υπηρεσία έχει προχωρήσει σε μια χαρτογράφηση των αναγκών της πόλης, την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί μέσα από τη συγκρότηση ενός master plan που αφορά σε ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης του πρασίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της υπηρεσίας πρόκειται να αντικατασταθούν 400 δέντρα σε δενδροστοιχίες, να ενισχυθούν 200 δέντρα σε υφιστάμενα πάρκα και άλλα 400 δέντρα σε νέους κοινόχρηστους χώρους που έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή τους.

Ο πολιτικός προϊστάμενος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης

Ο κ. Φακουρέλης εξηγεί ότι «το master plan που έχει ξεκινήσει πιλοτικά ήδη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE GRIN “promoting urban Integration of Green Infrastructure to improve climate governance in cities” θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων αλλά κυρίως των μελλοντικών αναγκών του Δήμου που σχετίζονται με το πράσινο.

Κυρίαρχα σημεία σε αυτό θα αποτελέσει η ανάπλαση μεγάλων «πράσινων» δημοτικών εκτάσεων με στρατηγικούς στόχους 1) την προστασία ευαίσθητων οικολογικών περιοχών του δημοτικού ιστού, 2) την κατασκευή υποδομών για την αειφόρο χρήση των περιβαλλοντικών πόρων π.χ. αξιοποίηση του νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση και 3) την αξιοποίηση και ανάπλαση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, μέσα από ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο προς τη βελτίωση του αστικού χώρου και του φυσικού του περιβάλλοντος.

Από την άλλη, ο Κανονισμός Πρασίνου θα προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει τις σχέσεις των δημοτών απέναντι στο αστικό πράσινο και περιλαμβάνει αρχές και δεσμεύσεις για την προστασία του, από τη μεριά του Δήμου αλλά και από την μεριά των δημοτών».

Ο κ. Φακουρέλης προσθέτει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν κατά μήκος των τειχών να γίνονται χαμηλές φυτεύσεις, και για το σκοπό αυτό ήδη έχει ξεκινήσει και ο αναγκαίος καθαρισμός.  Ο πολιτικός προιστάμενος Πρασίνου λέει ότι  προχωρούν οι διαδικασίες για τη  δημιουργία, μέσω προγραμματικής σύμβασης  με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παν. Κρήτης, τεχνητού υδροβιότοπου δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία πάρκου στην Κνωσό για την ανάδειξη της αρχαιολογικής ζώνης που θα εκτείνεται από την Κνωσό μέχρι τον Καρτερό.

Επίσης, ο χώρος του αεροδρομίου Νίκου Κανζαντζάκη όταν μετακινηθεί θα απελευθερώσει πολλά στρέμματα προς αξιοποίηση, θα γίνουν παρεμβάσεις στο  δέλτα του ποταμού Γιόφυρου  με τα πρανή των ρεμάτων και τέλος στη θέση του πρώην καρτ ανατολικά του Ηρακλείου στη Νέα Αλλικαρνασσό. Όλοι οι χώροι μαζί θα δώσουν ισόρροπα  αέρα στην εικόνα και τη ζωή της πόλης μακροπρόθεσμα.

Η υπηρεσία Πρασίνου, υιοθετώντας την εξωστρέφεια, συνεργάζεται με  εκπαιδευτικά ιδρύματα και  διακεκριμένους επιστήμονες,  όπως   το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης)  σε πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Xyllela (για την προστασία κυρίως του κρητικού ελαιώνα), το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο ευρωπαικό πρόγραμμα LIFE GRIN, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπως προαναφέρθηκε.

Ταυτόχρονα υπήρξε ο στόχος εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας Πρασίνου με τον προγραμματισμό της  προμήθειας μηχανοκίνητου εξοπλισμού και εξειδικευμένων μηχανημάτων  για να γίνει η υπηρεσία ανεξάρτητη και πιο αποτελεσματική. Ο κ. Φακουρέλης υπογραμμίζει ότι «για το Ηράκλειο δεν θα σταματήσουμε ποτέ να λέμε ότι  δεν είμαστε αυτάρκεις στο πράσινο, και η αύξησή του θα είναι πάντα ο κύριος στόχος μας.

Το πράσινο του αστικού κέντρου σαν ένας από τους σύνθετους παράγοντες αναγνώρισης της εικόνας αλλά και του περιεχομένου μιας πόλης αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο του πολιτισμού και  της κουλτούρας της, και συνάμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των κατοίκων μέσα από την συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον».