Με την ομπρέλα της ΚΕΔΕ ο Δήμος Χερσονήσου σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με άλλους Δήμους, προκειμένου να ζητήσει την ακύρωση του νόμου για το τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση διεκδικώντας το 60% των εισπράξεων να παραμένει στα χέρια των Δήμων από τους οποίους εισπράττεται.
Το 2024 μόνο από τη Χερσόνησο οι εισπράξεις του συγκεκριμένου τέλους ανήλθαν στα 40 εκ. ευρώ τονίζει ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο οποίος σημειώνει ότι αν το 60% παρέμενε στα χέρια του Δήμου θα μπορούσαν να εκτελεστούν ζωτικής σημασίας έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος τα οποία σήμερα δεν έχουν κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να προχωρήσει η υλοποίηση τους.
Ήδη ο κ. Δοξαστάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος συνηγορεί στο εγχείρημα της προσφυγής το οποίο προχωρά με τη σύμπραξη και του Δημάρχου Πλατανιά ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και άλλοι Δήμοι.
Σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, αυτή τη στιγμή η Χερσόνησος διαθέτει 57 ξενοδοχεία 5 αστέρων. Υπολογίζεται ότι το καθένα από αυτά, θα πληρώσει 500 χιλ. ευρώ για το τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση και από τα χρήματα αυτά ο Δήμος δεν έχει καμία ουσιαστική ανταπόδοση.
Θυμίζουμε ότι το τέλος ανθεκτικότητας το οποίο αντικατέστησε το φόρο διαμονής, καταβάλλεται από τους πελάτες των τουριστικών καταλυμάτων, και στη συνέχεια αποδίδεται στην Εφορία από τους ιδιοκτήτες των μονάδων και από εκεί οδηγείται στον «κουμπαρά» των πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί η παράμετρος ότι οι τουριστικοί Δήμοι που πληρώνουν το τέλος την ίδια στιγμή, δέχονται τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η καθαριότητα, ο φωτισμός, η τουριστική προβολή η εξασφάλιση του νερού, η συντήρηση υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι τουλάχιστον άδικη η πρόβλεψη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς αφενός δυσχεραίνει την ήδη ισχνή οικονομική κατάσταση των δήμων, αφετέρου σφετερίζεται μέρος των εσόδων που οφείλουν να ανήκουν στους δήμους.
Όπως εξηγεί, με το 60% των πόρων του τέλους της ανθεκτικότητας στο χέρι οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, που έχει άμεση ανάγκη η τοπική κοινωνία.
Μάλιστα όπως τονίζει, η ΚΕΔΕ με απόφαση του Δ.Σ. έχει ήδη ζητήσει το 60% να μένει στην τοπική κοινωνία και μάλιστα το 48% από το Δήμο που προέρχεται και το 12% να διανέμεται στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας. Σε αυτή τη βάση προτιθέμεθα να προσφύγουμε στο ΣτΕ, Δήμοι, οι ΠΕΔ, και άλλες οργανώσεις με σκοπό να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος.