Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου και φέτος στο Γαράζο του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου. Με βασικό ζητούμενο την αναπτυξιακή προοπτική του χωριού Γαράζο, την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της κιτριάς και τη διάσωση της παραγωγής του κρητικού κίτρου που τείνει προς εξαφάνιση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου συνεχίζει μια παράδοση πολλών δεκαετιών, οργανώνοντας το φεστιβάλ, που έρχεται να προβάλει την διασύνδεση του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα, την γαστρονομία και τον τουρισμό.
Η 34η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου – Περιφέρεια Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στην Πλατεία του Γαράζου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Έλενα Παπαρίζου, το Σάββατο 17 Αυγούστου, Θεατρική Παράσταση Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, την Κυριακή 18 Αυγούστου στο Φαράστι, ο Χορός με τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη» από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Τ’ Αόρι» και βράβευση των ηθοποιών Μαρίας Τζομπανάκη και Μιχάλη Αεράκη για την προσφορά τους στον πολιτισμό και την ανάδειξη της γνήσιας κρητικής κουλτούρας. Τέλος τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού, οι ΣΕΦ Μυρσίνη Λαμπράκη και Μιχάλης Χάσικος παρουσιάζουν γεύσεις με κίτρο ενώ ακολουθεί κρητική βραδιά με μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.
Γιορτές Ρόκκας
Στα Χανιά, οι Γιορτές Ρόκκας συμπληρώνουν φέτος δέκα χρόνια παρουσίας με σημαντική πρόοδο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και φιλοξενώντας εκατοντάδες καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ που έχει αφήσει ένα ισχυρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην περιοχή των Χανίων, δημιουργώντας συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και διεθνείς οργανισμούς
Με όραμα για την επόμενη δεκαετία, οι εκδηλώσεις των χωριών Ρόκκας και Κεράς αλλάζουν σε διάρκεια και περιεχόμενο. Από το 2024, οι Γιορτές Ρόκκας θα διοργανώνουν κάθε χρόνο τη μουσική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας. Κάθε δεύτερη χρονιά, όπως ενημερώνουν οι υπεύθυνοι, το φεστιβάλ θα επιστρέφει με πλήθος δράσεων, όπως εργαστήρια, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Η σταθερή συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας διατηρεί το πνεύμα της παραδοσιακής γιορτής με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική έκφραση. Ο φεστιβαλικός χαρακτήρας αποκτά διετή συχνότητα, ενισχύοντας τον διεθνή προσανατολισμό και τις παραστατικές δράσεις. Είτε κάθε χρόνο, είτε κάθε δεύτερη χρονιά, οι Γιορτές Ρόκκας συνεχίζουν να γιορτάζουν την τέχνη και τη ζωή στα δύο μικρά αλλά και τεράστια χωριά.
To 2024 είναι μια χρονιά ορόσημο για τις Γιορτές Ρόκκας, καθώς συμπράττουν για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μαζί, σχεδιάζουν και υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσικές του κόσμου υπό το φως της πανσελήνου της 19ης Αυγούστου στον συγκλονιστικό χώρο της Αρχαίας Ρόκκας. Η φετινή διοργάνωση με τίτλο “Μουσικές του Κόσμου και της Κρήτης στην Πανσέληνο” των Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόκκας και Κεράς, φέρνει στη σκηνή την Vamos Orchestra, το Aeolos Woodwind Quintet και τις Chores, με σολίστες τους Τάσο Αποστόλου και Ζαχαρία Καρούνη. Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας επιμελήθηκε η Vamos Orchestra, ενώ τις νέες ενορχηστρώσεις των έργων που θα ακουστούν υπογράφει ο μουσικός διευθυντής της ορχήστρας, Θανάσης Παπαθανασίου. Η επιλογή των μουσικών έργων, οι καινούργιες ενορχηστρώσεις και η επιλογή των μουσικών συνόλων που συμπράττουν επί σκηνής στον ανοιχτό ουρανό της Αρχαίας Ρόκκας ολοκληρώθηκε από την Vamos Orchestra με την προσωπική αρωγή και την συμβουλευτική φροντίδα του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη. Την διεύθυνση του φωνητικού συνόλου Chores έχει η Χριστίνα Πουπάλου. Στο τραγούδι συμμετέχει η Αλεξία Κατσανεβάκη.
Αυτή η βραδιά υπόσχεται, αναφέρει η οργανωτική επιτροπή «να είναι μια μοναδική εμπειρία, φέρνοντας κοντά μουσικές και πολιτισμούς από όλο τον κόσμο, κάτω από τον κρητικό ουρανό και το φως της πανσελήνου. Οι Γιορτές Ρόκκας 2024 θα είναι μια γιορτή της μουσικής, της παράδοσης, και της ενότητας των λαών».
Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό με προσέλευση από τις 20:00 στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας.