Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με εκπρόσωπους του κλάδου επισιτισμού και διασκέδασης
Από τη χθεσινή συνάντηση στην Περιφέρεια

Κονδύλια και για τον κλάδο επισιτισμού και διασκέδασης 

Μέτρα οικονομικής στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρηματίες ολόκληρης της Κρήτης που βρίσκονται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα λόγω των τοπικών lockdown που έχουν επιβληθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, προανήγγειλε χθες ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης δεσμευόμενος να προχωρήσει σε  σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν  μέσα στο Σεπτέμβρη.

Το επόμενο 15νθήμερο, ο Περιφερειάρχης αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση που πρέπει να προηγηθεί  προκειμένου να εξεταστούν  τα περιθώρια που υπάρχουν για να αντληθούν σημαντικά οικονομικά κονδύλια από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να διατεθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού ανάμεσα σε αυτές και τις εστίασης.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από τον κλάδο του επισιτισμού με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη να ζητά την ενίσχυση των επιχειρήσεων  κλάδου μέσω ΕΣΠΑ, στα πρότυπα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το χθες μεσημέρι στην Περιφέρεια, όπου οι εκπρόσωποι του κλάδου από ολόκληρη την Κρήτη περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις, διεκδικώντας πάντα από την κεντρική εξουσία, αλλά και μέσα από τα δικά μας προγράμματα. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε κι εμείς μέσα από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα μέτρα ενίσχυσης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να πάρουν μια ανάσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει από τα προγράμματα της 100 εκατομμύρια για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, για τη στήριξη γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικού προσωπικού για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης και την 7η ΥΠΕ, όπως επίσης και αγορά εξοπλισμού για τα νοσοκομεία.

Μέσα από ένα Περιφερειακό Πρόγραμμα έχουμε ήδη δώσει 100 εκατομμύρια και συνεχίζουμε, γιατί υπάρχουν σημαντικές δράσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μέσα στον μήνα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ποια θα είναι ακριβώς τα μέτρα και οι χρηματοδοτήσεις που θα δώσουμε».

Αντίστοιχα η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη με δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την απόφαση του Περιφερειάρχη να στηρίξει τον κλάδο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τον Περιφερειάρχη ότι έχει τη διάθεση να μας στηρίξει.

Μας έχει στηρίξει ήδη πάρα πολύ στο υγειονομικό κομμάτι. Δυστυχώς οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν.  Προστατεύοντας τον εαυτό μας και τη δημόσια Υγεία, αναζητούμε τον τρόπο εκείνο που θα μας βοηθήσει να είμαστε στη θέση μας».

Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις, που μετά την επιβολή του μέτρου για κλείσιμο στις 12 έχει                       μηδενιστεί ο τζίρος τους

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου κ. Κώστας Ζαχαριας, ανέδειξε την έκταση του προβλήματος στην περιοχή του που όπως είπε, «είμαστε σε μια πόλη που δουλεύει αμιγώς με τον τουρισμό. Έχουμε μεγάλα και έντονα οικονομικά προβλήματα ήδη, διότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καν.  Κι αυτά που άνοιξαν δεν είχαν πληρότητες πάνω από 35-40%.

Τα καταστήματα μας δεν δούλεψαν. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε. Αυτή τη στιγμή το μόνο που λαμβάνουμε σαν ένα κίνητρο είναι η μείωση του ενοικίου που μας κάνει κατά 40%. Υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις, που μετά την επιβολή του μέτρου για κλείσιμο στις 12 έχει μηδενιστεί ο τζίρος τους. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο ταμείο ανεργίας δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους λαμβάνοντας 300 και 400 ευρώ τον μήνα”.

Το 40% των επιχειρήσεων που δουλεύουν με τουρίστες στην παραλιακή λεωφόρο των 14 χιλιομέτρων του Ρεθύμνου,  δεν άνοιξαν καθόλου

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνης Ανδρέας Κλαψινός, περιέγραψε ότι «πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Οι συνάδελφοι που ασχολούνται αμιγώς με τουρίστες έχουν τρομακτικά οικονομικά προβλήματα. Ζητάμε τη βοήθεια της Περιφέρειας για να ανέβουμε αυτό τον Γολγοθά. Η ανεργία αγγίζει το 50-55%. Είναι ένα τρομακτικό ποσοστό, αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον επισιτισμό.

Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες. Οι απολύσεις και με τα καινούρια μέτρα, έχουν περάσει δυστυχώς το 60-70%. Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Μιλάμε για επιβίωση της εστίασης. Πάνω από το 40% των επιχειρήσεων που δουλεύουν με τουρίστες στην παραλιακή λεωφόρο των 14 χιλιομέτρων του Ρεθύμνου, δεν άνοιξαν καθόλου”.

Απελπιστική κατάσταση  στην εστίαση στη δυτική Κρήτη

«Είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλα τα άλλα επαγγέλματα, γιατί ουσιαστικά είμαστε κλειστά» τονίζει ο ο Μανώλης Γερεουδάκης, Πρόεδρος Κέντρων Διασκέδασης μαζικής εστίασης Δυτικής Κρήτης από τα Χανιά. Ο ίδιος εξηγεί ότι  «μας λένε να δουλέψουμε με 50 άτομα τυπικά, αλλά στην Κρήτη 50 άτομα σε γάμο δεν υπάρχουν. Σκεφτείτε ότι κανονικά κάναμε 10-12 γάμους κάθε μήνα, τώρα δεν κάνουμε κανένα.

Είμαστε κλειστά από τον Φλεβάρη. Αν συνεχιστούν τα μέτρα, θα ανοίξουμε το Πάσχα του 2021. Μια επιχείρηση 16 μήνες κλειστά πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει.  Οι τζίροι ειναι κάτω από 95% σε εμάς. Με τους υπαλλήλους έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έκαναν 5 με 6 μεροκάματα τον Ιούλιο και περιμένουμε να ανοίξουμε. Η κατάσταση είναι απελπιστική”.