Αποσελέμης

Αλλαγές στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου αλλά και του Οροπεδίου προκαλεί το φράγμα Αποσελέμη σύμφωνα με τους Δημάρχους Γ. Σέγκο και Γ.Στεφανάκη που ζητούν από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να γίνει μια επικαιροποιημένη μελέτη λειτουργίας που θα δίνει απαντήσεις ακριβώς σε αυτό το θέμα και παράλληλα θα οριοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης των νερών του.

Οι δύο Δήμαρχοι οι οποίοι θέλουν να έχουν με το θεσμικό τους ρόλο, εμπλοκή στη λειτουργία του φράγματος το οποίο αλληλεπιδρά σε πολλά επίπεδα με τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, ζητούν να διαμορφωθεί ένα πλέγμα προστασίας σε μια σειρά ζητήματα που έχουν ανακύψει, ανάμεσα στα οποία είναι η εκτόνωση του φράγματος, και η διαχείριση του θυροφράγματος της γέφυρας του Χώνου…

ΜΠΕ προ 27ετίας

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος

Ειδικότερα, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος της Χερσονήσου κ. Γιάννης Σέγκος, για να μπορέσει ο πολίτης να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, θα πρέπει καταρχήν να αντιληφθεί ότι αρχική Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος Αποσελέμη, εγκρίθηκε 1994, δηλαδή πριν από 27 χρόνια.

Η αρχική μελέτη προέβλεπε υδροδότηση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Δεν προέβλεπε ούτε την υδροδότηση της Χερσονήσου, ούτε των περιοχών που προστέθηκαν στην πορεία, ούτε τη σήραγγα στο Οροπέδιο ούτε μια σειρά από συνοδά έργα που ακολούθησαν.

Άρα μιλάμε για μια μελέτη η οποία έγινε δεκαετίες πριν, στην οποία όμως γινόταν αναφορά από τότε για την αλλαγή μικροκλίματος της περιοχής. Άρα λοιπόν έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στο έργο σε επίπεδο μορφολογίας και σχεδιασμού που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, που όμως από τότε είχε επισημάνει την αλλαγή του μικροκλίματος.

Πώς αλλάζει το μικροκλίμα

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Χερσονήσου, «το φράγμα Αποσελέμη είναι  μια μεγάλη υδατική δεξαμενή της οποίας το νερό τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη είναι θερμότερο από τη θάλασσα, καθώς δεν έχει προλάβει να κρυώσει γιατί δεν έχουν πέσει χιόνια στο Λασίθι,. Τι γίνεται λοιπόν εκεί; Το νερό εξατμίζεται από τη ζέστη, πιο γρήγορα από το φράγμα Αποσελέμη από ότι από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοπικά νέφη.

Αυτά ακριβώς τα νέφη προκάλεσαν την καταστροφή 6ης  και 7ης  Νοέμβρη όταν δεν είχαμε ζημιές σε όλο τον υπόλοιπο Δήμο».  Στο εύκολο ερώτημα γιατί τα φαινόμενα αυτά εμφανίστηκαν τώρα και όχι από την αρχή λειτουργίας του φράγματος ο Δήμαρχος εξήγησε ότι ο Αποσελέμης από τότε που λειτούργησε, γέμισε λόγω βροχής μόνο μια φορά το 2015- 2016 όμως στη συνέχεια έπεφτε η στάθμη λόγω των σοβαρών αναγκών που είχαμε σε ζήτηση νερού.

Ο κ.

σημειώνει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια το φράγμα είναι σταθερά γεμάτο,  με αποτέλεσμα τώρα να φανούν και οι συνέπειες σε ό,τι αφορά στο μικροκλίμα που δημιουργεί, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε διότι είναι φανερό ότι θα υπάρχουν σοβαρές ζημιές για τον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάμε ότι θα πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη μελέτη λειτουργίας του φράγματος, ως προς τη διαχείριση των υδάτων αλλά και ως προς τις συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής». Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Σέγκος,  ο Δήμος Χερσονήσου  κερδίζει από τη λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη λόγω της μείωσης του κόστους του νερού 200-400 χιλ.  το χρόνο, αν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με ζημιές 3 εκατ. ευρώ κατ΄έτος τότε δεν έχει κανένα νόημα…

Η διαχείριση του φράγματος

Γιάννης Στεφανάκης
Ο δήμαρχος Οροπεδίου

«Στη δική μας την περιοχή κρίσιμο ζητούμενο είναι το θυρόφραγμα της γέφυρας του Χώνου, το οποίο δεν αφορά στη  σήραγγα του Αποσελέμη που κατεβάζει μέσω του αγωγού το νερό», τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης. Όπως ο ίδιος εξηγεί, θα πρέπει να γίνει μια συνολική επαναπροσέγγιση στη βάση της λειτουργία του φράγματος στην οποία ο Δήμος Οροπεδίου δεν μπορεί να μην έχει λόγο.

(Μάλιστα υπάρχει σχετική απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της προηγούμενης δημοτικής περιόδου).  Ο κ. Στεφανάκης σημειώνει ότι ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο για το πότε  ανοίγει η σήραγγα και πόσο νερό θα τραβάει.

Δεν μπορεί να πλημμυρίζουμε εδώ και η σήραγγα να μην τραβάει το νερό διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Ασφαλώς γίνεται προσεκτική διαχείριση από τα στελέχη του ΟΑΚ που προσπαθούν για το καλύτερο. Με εξαίρεση το ατυχές περιστατικό του Νοεμβρίου που το θυρόφραγμα είχε μείνει κλειστό, με ότι αυτό συνεπάγεται γίνεται προσεκτική διαχείριση στην οποία όμως είναι διαχρονικό αίτημα να συμμετέχει ο Δήμος Οροπεδίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το μικροκλίμα της περιοχής στο Οροπέδιο έχει σαφώς επηρεαστεί από τη λειτουργία του φράγματος και είχαμε τη δυνατότητα να το παρατηρήσουμε και το  καλοκαίρι που εμφανίστηκαν ομίχλες και σύννεφα που δεν είχαμε ποτέ και προέρχονταν από το φράγμα. Στη βάση αυτή είναι σημαντικό να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης του φράγματος και να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.