Στο μικροσκόπιο της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου μπαίνουν οι καταπατήσεις του ρέματος της Αγίας Πελαγίας στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση του θανάτου των δύο συμπολιτών μας, που είχαν φρικτό τέλος πριν δύο χρόνια, όταν εκδηλώθηκε η φονική καταιγίδα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.
Ένα-ένα καταγράφονται τα δεκάδες αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί επάνω στο ρέμα, για τα οποία γίνονται εκθέσεις αυτοψίας με σκοπό να επιδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Η δικαστική έρευνα μελετά με μεγάλη προσοχή και σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αυθαίρετων κτισμάτων επάνω στο ρέμα, που έγινε δρόμος για να προχωρήσουν όλες οι παράνομες κατασκευές, εξετάζοντας και ερευνώντας τις συνθήκες ανέγερσης και το ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους για να προχωρήσουν.
Οι αυτοψίες, η απόδοση ευθυνών και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης
Η πλευρά της Πολεοδομίας σχηματίζει τις εκθέσεις αυτοψίας τις οποίες θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που έχτισαν επάνω στο ρέμα. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία καταλαμβάνουν οι αυθαίρετες κατασκευές.
Από την πλευρά των ιδιοκτητών των κτισμάτων υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσουν κάποια ένσταση, εάν διαφωνούν σε κάτι σε σχέση με την έκθεση αυτοψίας. Αφού ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει η εξέταση των ενστάσεων, πρόκειται να συνταχθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία θα προωθηθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Όπως είναι γνωστό, από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου έχει στείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτελεστεί.
Συνεχίζεται η επίδοση προστίμων
Στο μεταξύ, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος και για τη λήξη της χρονιάς, «τρέχει» και η διαδικασία για την αποστολή των ειδοποιητηρίων που περιλαμβάνουν πρόστιμα αυθαίρετων κτισμάτων που δεν εντάχθηκαν εγκαίρως στο νόμο για την τακτοποίησή τους, και οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταφέρει να τα ηλεκτροδοτήσουν τη μακρινή δεκαετία του ΄90 από ολιγομελή επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του Δήμου.
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα σε αυθαιρετούχους με την προϋπόθεση ότι θα πλήρωναν το πρόστιμο που τους αναλογεί.
Ωστόσο, η δημοτική Αρχή συγκρότησε μια επιτροπή η οποία άνοιξε το δρόμο σε πολλούς συμπολίτες μας να ηλεκτροδοτηθούν χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί, ζητώντας τους να φέρουν ένα έγγραφο το οποίο θα τεκμηρίωνε ότι στην οικογένεια τους υπάρχει ένας άνθρωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος λαμβάνει αγωγή φαρμακευτική η οποία θα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.
Με τον τρόπο αυτό κατατέθηκαν αθροιστικά 3.500 αιτήσεις πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να ηλεκτροδοτηθούν. Όπως είναι γνωστό λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2010 στην υπόθεση παρενέβησαν Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που ήλεγξαν αναλυτικά την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα όλες αυτές οι περιπτώσεις των αυθαιρετούχων να ελεγχθούν, να ταυτοποιηθούν και τα πρόστιμα που όφειλαν να βεβαιωθούν στην οικονομική υπηρεσία.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, «η αποστολή των ειδοποιητηρίων είναι μονόδρομος, καθώς υπάρχει ένα νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αναγκάζει την υπηρεσία να προχωρήσει σε καταλογισμούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός έχει καταθέσει αίτημα για την παράταση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί, οπότε για το Δήμο είναι μονόδρομος η σχετική διαδικασία». Πρόκειται για τις περιπτώσεις των εξ ολοκλήρου αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5, που πλέον μετά το 2021 έκλεισε οριστικά και δεν μπορεί πλέον να ρυθμιστεί.
Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος του προβλήματος αρκεί να σκεφτεί ότι οι αυθαιρετούχοι καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά χρηματικά ποσά προστίμων τα οποία προκύπτουν από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν.
Την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν και το πρόστιμο διατήρησης που αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που τους έχει χρεωθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της συμπλήρωσης εκθέσεων αυτοψίας και της επίδοσης των σχετικών ειδοποιητηρίων γίνεται μέσα από το δραματικά υποστελεχωμένο αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, που σηκώνει στις πλάτες του ένα υπέρογκο βάρος δουλειάς, απολύτως δυσανάλογο με τον μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων που απασχολεί.