ΜΦΙΚ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ένα ολόγραμμα του Κάρολου Δαρβίνου θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τα επόμενα χρόνια! Είναι μονάχα ένα στοιχείο από την πλήρη αναβάθμιση- ανακαίνιση του εκθεσιακού χώρου του μουσείου που θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά και θα ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 18 με 24 μηνών. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου, δρ. Νίκος Πουλακάκης, «το έργο γίνεται μέσω ενός προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και είμαστε σε διαδικασία υπογραφής των τεχνικών δελτίων από τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Σκυλακάκη».

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 50% με 60% του χώρου είναι προσβάσιμο στο κοινό και στόχος είναι να αξιοποιηθεί όλο το κτήριο.

Θα παρουσιάζεται το σύνολο της βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητας της Κρήτης, της Ελλάδας, σε σύγκριση με την Ανατολική Μεσόγειο και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να μην παραμένει θεατής.

Θα υπάρχουν αντίγραφα προϊοστορικών ανθρώπων και στον όροφο που θα είναι αφιερωμένος στην εξέλιξη, ξεναγός θα είναι ένα ολόγραμμα του Κάρολου Δαρβίνου.

Ο δρ. Νίκος Πουλακάκης
Η πτώση της λεύκας επαναφέρει τη συζήτηση για την επικινδυνότητα των αστικών δέντρων

Θα υπάρχει μια τεράστια κατασκευή -αναπαράσταση ενός βουνού ύψους 10-12 μέτρων, μάλλον του Ψηλορείτη ή των Λευκών Ορέων, θα ξεκινά από το υπόγειο και θα φτάνει ως τον τελευταίο όροφο του ΜΦΙΚ, ανάλογα με το ποιο επίπεδο θα είναι ο επισκέπτης, θα είναι και το επίπεδο του βουνού και η αντίστοιχη χλωρίδα και πανίδα.

Θα υπάρχει ένα τεράστιο αφιέρωμα στις φυσικές καταστροφές, ο επισκέπτης θα παρακολουθεί πώς ο άνθρωπος έφτασε στην Κρήτη, πώς δημιουργήθηκε και εξαφανίστηκε ο μινωικός πολιτισμός, πώς έγινε η μετάβαση προς τους σύγχρονους Κρητικούς και όλες οι παρεμβάσεις που έχει κάνει ο άνθρωπος και, δυστυχώς, έχει αλλάξει τη χλωρίδα και πανίδα.

Θα υπάρχουν science café και αίθουσες για κέντρο δια βίου μάθησης για όλες τις ηλικίες, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ενεργειακό μονοπάτι με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των παιδιών, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Το μουσείο θα παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, στόχος, σύμφωνα με τον κ. Πουλακάκη, είναι ο κόσμος να μπορεί να δει πώς δημιουργείται ένα μουσείο.