Με αίτημα την παραχώρηση του ισόπεδου τμήματος των ενετικών τειχών στο Δήμο Ηρακλείου οδηγείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη της Λότζια που περιλαμβάνει έναν συγκροτημένο σχεδιασμό για τη λειτουργική ενσωμάτωση των ενετικών τειχών με το αστικό κέντρο της πόλης.
Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, που ενέκρινε τη σχετική μελέτη, η οποία προβλέπει δέσμη παρεμβάσεων και έργων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους Ηρακλειώτες να ξαναγνωρίσουν την πόλη τους και στους επισκέπτες να γοητευτούν από την πλούσια ιστορική κληρονομιά της.
Εφόσον το Τοπικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση της μελέτης ο σχεδιασμός αυτός θα οδηγηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να εγκρίνει την εκτέλεση των εργασιών. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Δήμου Ηρακλείου, η διαδρομή των τειχών θα λειτουργήσει σαν ένας γραμμικός συμβολικός κήπος “σπαρμένος” με γεγονότα, σύμβολα και αντικείμενα που ανακαλούν αισθήσεις και μνήμες από την ιστορία της πόλης και τη φύση του κρητικού τοπίου.
Ουσιαστικά μέσα από την τεχνική έκθεση, δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να ανακαλύψει την ιστορικότητα ενός μοναδικού μνημείου, ανεβαίνοντας στο ενετικό τείχος, περπατώντας ή με το ποδήλατό του, όπου μπορεί να κάνει μικρές στάσεις για να απολαύσει τη μοναδική θέα και τις ιδιαιτερότητες του «φυσικού» και «τεχνητού» ανάγλυφου του μνημείου.
Κατά μήκος της διαδρομής σε κομβικά σημεία του τείχους, θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις οι οποίες θα συγκροτούν θεματικές στάσεις-πλατώματα στα οποία θα αναδεικνύεται κάθε φορά συμβολικά ένα ή περισσότερα κυρίαρχα στοιχεία (υλικά η άυλα) όπως αναλύεται στη συνέχεια. Η κάθε ενότητα – στάση θα σχετίζεται χωρικά με τον κάθε ένα προμαχώνα των ενετικών τειχών.
Επίσης κρίνεται απαραίτητο η κάθε μία από αυτές τις στάσεις να διασυνδέεται με τις πύλες των προμαχώνων στις οποίες φιλοξενούνται ήδη η θα μπορεί να φιλοξενούνται νέες σχετικές θεματικές εκθέσεις (μόνιμες ή περιοδικές).