Κυριάκος Μητσοτάκης: “Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κτίριο”- Φωτογραφίες και video από τα εγκαίνια της έκθεσης “Εκατόμπολις”

Το Ηράκλειο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, όπου πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μάλιστα, την ώρα της άφιξής του, είχε προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο κέντρο της πόλης, υπό τη διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας.

 

Δείτε video και φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο και μεγαλύτερο κτίριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

“Μου κέντρισε την περιέργεια ο τίτλος της έκθεσης διότι πράγματι η Κρήτη είναι συνδεδεμένη με τον μινωικό πολιτισμό, όμως κατά τα αρχικά χρόνια δημιουργήθηκαν εδώ στην Κρήτη οι πρώτες πόλεις κράτη που οδήγησαν στο μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα ίχνη που οδήγησαν στο μεγαλείο της πρώτης δημοκρατίας”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου μετά και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό ακριβώς έχουν υιοθετήσει τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσο μάλλον όταν το μουσείο του Ηρακλείου, αλλά και τα υπόλοιπα 4 που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τη δουλειά, την εξωστρέφεια και τη διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων, καταλήγοντας ότι «τα μουσεία πρέπει να είναι χωνευτήρια εξελίξεων και συνδέσεων με τις απαιτήσεις των σημερινών καιρών».

Στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των μουσείων, όπως και τη νέα δυναμική τους ενώ σχετικά με την έκθεση σημείωσε ότι μέσα από τα ευρήματα ζωντανεύει η πορεία των ανθρώπων, που συνθέτουν τις ιστορίες των πόλεων της Κρήτης.

«Έχουμε πλέον μία σταθερή και καταγεγραμμένη για πρώτη φορά νομοθεσία, με γραπτούς νόμους οι οποίοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν πλέον όλη την πολιτική και τη φιλοσοφία των πόλεων κρατών» ανέφερε σε σχέση με την έκθεση και τα ευρήματα που εκτίθενται σε ότι αφορά την ιστορία της Κρήτης στην αρχαϊκή περίοδο, η Λίνα Μενδώνη, που ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιμελήτρια της έκθεσης, Στέλλα Χρυσουλάκη, τους συναδέλφους, όπως σημείωσε, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ‘ που συνέβαλαν στη δημιουργία της έκθεσης, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά τον κ. Γρυσπολάκη.

«Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη γνώση και τη μνήμη» κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Μετά το πέρας της λιτής τελετής έναρξης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης, και λίγο πριν τις 7, μαζί με τα μέλη του κλιμακίου, αναχώρησαν για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα την έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, όπου συμμετείχε στην υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Μηνά, καθώς και στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών.

Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων, παρευρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ευγένιος, οι βουλευτές Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην έκθεση. Στα εγκαίνια, τον συνόδευσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ το παρών έδωσε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.