Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της ΜΕΘ που λειτουργεί από τον Μάιο του 2021
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της ΜΕΘ που λειτουργεί από τον Μάιο του 2021

Στο Ηράκλειο για τα εγκαίνια δύο πολύ σημαντικών έργων, του PET/CT και της νέας ΜΕΘ του νοσοκομείου που χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, βρέθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «δεν γίνεται σήμερα αν έχεις διάγνωση καρκίνου να μην κάνεις σταδιοποίηση και το Pet/ct είναι απαραίτητο» ενώ, σημειώνοντας ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «έχει κάνει μια πολύ σημαντική δωρεά, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και στη Λάρισα», επισήμανε ότι με δεδομένο ότι ο καρκίνος αποτελεί «την πανδημία του αιώνα» είναι πολύ σημαντικό «να κάνουμε πρόληψη, να γίνεται γρήγορη διάγνωση και έγκυρη αντιμετώπιση».

Για τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που όπως είπε η κυρία Γκάγκα είναι κομβικής σημασίας για ολόκληρο το νησί, ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται σε επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών για θέσεις προσωπικού προκειμένου «να βοηθήσουμε τη Μονάδα με παραπάνω προσωπικό και γενικά το Νοσοκομείο», συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΓΝΗ λειτουργεί εξαιρετικά και πως για τον λόγο αυτό στηρίζεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «παρών» στην τελετή εγκαινιασμού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, έδωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Γιώργος Αγουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «εκ μέρους του Δ.Σ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αισθανόμαστε πολύ μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που βρισκόμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε αυτό το σημαντικό έργο για το νοσοκομείο και για όλη την Κρήτη».

Προσέθεσε ότι και αυτή η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο «της πολύ μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος, της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που περιλαμβάνει δεκάδες έργα κυρίως στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, στη Σπάρτη και το μεγάλο Παιδιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη».

Νωρίτερα η κυρία Γκάγκα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και το Κέντρο Υγείας -Αστικού Τύπου Ηρακλείου στην περιοχή του Εσταυρωμένου, όπου είχε συνάντηση και με εργαζόμενους. Σε δηλώσεις της η υφυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ένα Κέντρο Υγείας «που δουλεύει πολύ καλά, κάνει πολύ καλή δουλειά» και πως «ο κόσμος είναι ευχαριστημένος».

Σχολιάζοντας την επίσκεψή της στην Υγειονομική Περιφέρεια είπε ότι «αντιμετώπισε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω ότι αυτό αξίζει να το λέμε, διότι βοήθησαν και οι Υγειονομικές Περιφέρειες και όλοι οι άνθρωποι στο ΕΣΥ για να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση των ασθενών».

Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης και του ΠΑΓΝΗ, αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και φοιτητών της Ιατρικής
Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και φοιτητών της Ιατρικής

Αντιδράσεις

Στις 25 Ιανουαρίου η κ. Γκάγκα είχε  επισκεφθεί ξανά το ΠΑΓΝΗ και μπήκε στο νοσοκομείο από το υπόγειο για να αποφύγει την συνάντηση με τους εργαζόμενους, που την περίμεναν στην κεντρική είσοδο, με πανό διαμαρτυρίας.

Αυτό έκανε και χθες, μπήκε στο Πανεπιστημιακό από άλλη είσοδο, την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, για να αποφύγει το Σωματείο εργαζομένων και τους εκπροσώπους του, που είχαν συγκεντρωθεί στο σαλόνι.

Ωστόσο όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων, τα προβλήματα  στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να κρυφτούν.

Οι πολίτες αδυνατούν να βρουν και να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία, περίπου 6.000 άνθρωποι περιμένουν σε λίστα για να χειρουργηθούν, κλινικές όπως είναι αυτή της παιδοχειρουργικής, ελλείψει προσωπικού, οδηγούνται σε κλείσιμο.

Σχετικά με τη νέα  ΜΕΘ, επισημαίνεται ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, βοηθός θαλάμου, καθαριστρια  ενώ αρκετοί  νοσηλευτες παραιτήθηκαν με αποτελεσμα να παραμένουν κλειστά 3 κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο PET/CT και το πανάκριβο φάρμακο που έρχεται καθημερινά από την Αθήνα για τις εξετάσεις των ασθενών. Όπως τονίζεται, η μεταφορά του από την Αθήνα δεν εχει  εξασφαλιστεί να γίνεται με κρατική χρηματοδότηση  αλλά από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου,  με ενδεχόμενο  να μπει πλαφόν στις εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται.

Ένα θέμα που μπαίνει είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει, ώστε η παραγωγή αυτού του φαρμάκου να γίνεται εντός του νοσοκομείου.

Να σημειώσουμε ότι το φάρμακο για κάθε εξέταση  κοστίζει 570 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Αμφιβάλλουμε αν το κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις υποστελεχωμενες Παθολογικές Κλινικές, τις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα, τη συγχωνευμένη παιδοχειρουργική,  καρδιοχειρουργική, την υπο κλείσιμο παιδοψυχιατρική.

Αμφιβάλλουμε αν θα επισκεφθεί τα εργαστήρια, τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπου δεν αντικαθίστανται ούτε οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται και μέρος μόνο των ελλείψεων καλύπτεται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους.

Παλεύουμε για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του νοσοκομείου, ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη».

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του PET/CT
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του PET/CT

Σκηνικό εγκαινίων

Πολύ άσχημη  εντύπωση προκάλεσε  το σκηνικό που στήθηκε  στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, (η οποία να σημειωθεί λειτουργεί από τον Μάιο του  2021) με τη συνοδεία της  αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που πήγε στο νοσοκομείο για να την εγκαινιάσει.

Αυτοί οι άνθρωποι (με εξαίρεση κάποιους που αντιλήφθηκαν ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και έμειναν σε απόσταση όπως ο βουλευτής κ. Σενετάκης, ο περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο κοσμήτορας, ο υποδιοικητής της ΔΥΠ) μαζί με οπερατέρ και φωτογράφους βρέθηκαν στην είσοδο ή  πλησίασαν στη  ΜΕΘ, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας εκτός από μια μάσκα, την ώρα που όλες οι κλίνες ήταν γεμάτες με διασωληνωμένους ανθρώπους και βαριά άρρωστους ασθενείς.

Η   εικόνα  αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις συγγενών ασθενών που περίμεναν αγωνιώντας στον προθάλαμο, οι οποίοι σχολίαζαν ότι σε εκείνους  δεν επιτρέπεται η είσοδος, για την προστασία, όπως τους λένε οι γιατροί, των δικών τους ανθρώπων…

Ωστόσο, η διευθύντρια της ΜΕΘ είπε στην «Π» ότι στον θάλαμο της Εντατικής μπήκε ο Αρχιεπίσκοπος, οπερατέρ και φωτογράφος και απο τους δυο τελευταίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν.