Τα στελέχη της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τα στελέχη της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Φάρμες πτωμάτων, απανθρακωμένοι και ενταφιασμένοι σκελετοί που κρύβουν ίχνη αποτρόπαιων εγκλημάτων, τρισδιάστατη αναπαράσταση τραυμάτων, ταυτοποίηση αγνοουμένων είναι κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν στη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας  Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών που θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο, 1η Οκτωβρίου,  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εικόνες, σκηνές και ευρήματα βγαλμένα από τον κόσμο των … Bones και CSI.

Κορυφαίοι επιστήμονες θα «φωτίσουν» με τις ομιλίες τους αλήθειες  που χωρίς την ειδικότητα της ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας θα παρέμεναν «θαμμένες» στο σκοτάδι και θα ανασύρουν στο προσκήνιο μυστικά αιώνων καθώς θα παρουσιαστούν τα δεδομένα δολοφονιών διαφορετικών χρονικών περιόδων, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ο λόγος για το  ετήσιο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο και Συμπόσιο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας που διοργανώνει-για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας  (Forensic Anthropology Society of Europe, FASE) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το γεγονός  θα λάβει χώρα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τη 1η Οκτωβρίου  στο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα φιλοξενήσει Ιατροδικαστές, Ανθρωπολόγους και άλλους καταξιωμένους επιστήμονες από τον διεθνή χώρο των Ιατροδικαστικών Επιστημών που θα δώσουν σειρά εκπαιδευτικών ομιλιών, ακολουθούμενων από εργαστήρια πρακτικών δεξιοτήτων χρησιμοποιώντας την μοναδική Κρητική οστεολογική συλλογή (The Cretan collection) της Μονάδας Ιατροδικαστικής.

Η συνάντηση, που όπως προαναφέρθηκε διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη  αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες από τους χώρους της Ιατρικής, της Βιολογίας, της Αρχαιολογίας, της Φυσικής Ανθρωπολογίας και φυσικά σε όσους εμφανίζουν ενδιαφέρον προς το αντικείμενο.

Σκοπός της είναι η εκπαίδευση στους τομείς της ανθρώπινης οστεολογίας και οδοντολογίας καθώς και η πρακτική εξάσκηση και εξοικείωση με πρακτικές της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας όπως η κατασκευή ενός βιολογικού προφίλ και η ταυτοποίηση σκελετικών υπολειμμάτων και σορών αγνώστων στοιχείων. Σαράντα επιστήμονες από Ευρώπη και Αφρική θα συμμετέχουν στο εντατικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ώστε να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση και την εμπειρία του αντικειμένου στις χώρες τους.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η Επιστημονική Ημερίδα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών, στη διάρκεια της οποίας ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές εργασίες τους. Το πρόγραμμα του Συμποσίου συμπεριλαμβάνει πλήθος ομιλιών, βγαλμένων από τον κόσμο των (τηλεοπτικών και μη) Bones και CSI.

Πρόκειται για κορυφαίους επιστήμονες στο πεδίο τους από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Αλγερία, Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σερβία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Λετονία και φυσικά Ελλάδα.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον συμμετοχής στην ενότητα των ομιλιών που αφορά στις φάρμες πτωμάτων καθώς έχουν προσκληθεί να μιλήσουν δύο επιστήμονες από το Τέξας και την Ολλανδία που «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα.

Όσο και αν ακούγεται φρικιαστικό, οι φάρμες πτωμάτων αποτελούν υπαίθρια ερευνητικά εργαστήρια που μελετούν την αποσύνθεση των πτωμάτων σε διάφορες συνθήκες στο φυσικό περιβάλλον.

Άνδρας 35-45 ετών που έζησε στην Σκωτία τον 4ο -6ο πΧ αιώνα περίπου, βρήκε βίαιο θάνατο μετά από πολλαπλά χτυπήματα με νύσσον και θλών όργανο

Τα σώματα παραχωρούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους πριν το θάνατο τους ή από τους συγγενείς μετά θάνατο. Οι φάρμες πτωμάτων βοηθούν όσους ερευνούν  ζητήματα που σχετίζονται με το χρόνο από τον θάνατο, το μεταθανάτιο διάστημα και τις διαδικασίες αποσύνθεσης για ανθρώπινα λείψανα υπό διάφορες τοπογραφικές και κλιματικές συνθήκες.

Ελληνική πρωτοτυπία αποτελεί η παρουσίαση του πρώτου ψηφιακού συστήματος καταγραφής ιατροδικαστικών περιστατικών (IPPASOS) που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της μονάδας Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ που εξυπηρετεί την Ανατολική Κρήτη.

Στον χώρο των αναρτημένων δημοσιεύσεων της Ημερίδας θα εκτίθενται κατά την διάρκειά της ολογράμματα από την έκθεση «Δολοφονίες στην Αρχαιότητα» που δημιουργήθηκαν μετά από την ανακατασκευή των συνθηκών του θανάτου σε 5 αρχαιολογικούς σκελετούς από την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα όσο και η ετήσια Ημερίδα της FASE έχει παραχωρηθεί ως διοργάνωση στην Μονάδα Ιατροδικαστικής και το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2019 αλλά λόγω πανδημίας δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθεί δια ζώσης για δύο χρόνια.

«Πρόκειται λοιπόν για ένα παλιό στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία, παρά την υποστελέχωση που έχει υποστεί η Μονάδα Ιατροδικαστικής τα τελευταία χρόνια» δήλωσε η διευθύντρια της Μονάδας, Επίκουρη Καθ. Ιατροδικαστικής κ. Έλενα Κρανιώτη. Η διοργάνωση γίνεται με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ, του Εργαστηρίου Ανατομίας, της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.