ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Eτοιμόρροπα κτίσματα του κέντρου

Αύξηση των κονδυλίων για την αποκατάσταση της ετοιμορροπίας κηρυγμένων κτηρίων του κέντρου, αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορεί ο Δήμος να παρεμβαίνει ευέλικτα όταν ανακύπτουν κρίσιμα ζητήματα στα γηρασμένα κτήρια του ιστορικού ιστού, ζητά η Λότζια με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σε κεντρικό επίπεδο μετά τα κρίσιμα ζητήματα που αναδύονται έπειτα από το φονικό σεισμό στη Σάμο.

Όπως είναι γνωστό, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συγκάλεσε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την εφαρμογή σχεδίου επτά σημείων άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτηρίων και για τον τρόπο χειρισμού των κτηρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα.

Η προτεινόμενη από τη σύσκεψη εμπλοκή του ΤΕΕ για την καταγραφή των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτισμάτων, όπως είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο έχει ήδη γίνει στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν περισσότερα από 700 κτίσματα με εμφανή προβλήματα που χρήζουν παρέμβασης.

Η πλευρά της Λότζια ζητά νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, την οποία φαίνεται ότι έχει αξιολογήσει θετικά το αρμόδιο Υπουργείο που δεσμεύεται να απαντήσει σχετικά ως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, αυτό το οποίο διαχέεται ως πληροφορία είναι ότι θα επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτήρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.

Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιώργος Καραντινός τονίζει ότι για το Ηράκλειο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς το ιστορικό κέντρο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

Η πόλη διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό κτηρίων κηρυγμένων ή προτεινόμενων ως διατηρητέα που εντάσσονται στον ιστορικό ιστό, και βρίσκονται σε μια πολύ κακή κατάσταση κυρίως λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα αποκαταστήσουν.

Η πόλη διαθέτει ένα σπουδαίο κτηριακό απόθεμα άνω των 100 χρόνων που χρήζει συντήρησης, δεδομένου ότι πολλά ιδιωτικά κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί λόγω εσωτερικής μετανάστευσης.

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι εδώ και εννέα μήνες με παρέμβαση του στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητά την αύξηση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης τουλάχιστον της ετοιμορροπίας κηρυγμένων κτηρίων, εφόσον δεν είναι εφικτή η συνολική τους αποκατάσταση.