Η ομάδα ΣΕΝ του σχολείου
Η ομάδα ΣΕΝ του σχολείου

Γιαγιάδες, μπαμπάδες, εργαζόμενοι κάθισαν στα θρανία και γίνονται και επιχειρηματίες! Η ομάδα ΣΕΝ του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου ακόμα μια φορά συμμετέχει στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητα Νέων- Junior Achievement Greece με το «Έδεσμα του Εσπερινού».

Η σύλληψη της ιδέας

Όπως περιγράφουν τα μέλη της ομάδας, «την ιδέα μάς την έδωσε ο Εγκέλαδος. Σε κάποιον από τους σεισμούς στην αρχή του σχολικού έτους είχαμε μαζευτεί όλοι στο προαύλιο και, όταν έληξε ο συναγερμός, η μαθήτρια Μαρία Ζερβάκη κέρασε μουστοκούλουρα. Έτσι είδαμε την ευεργετική επίδραση του κεράσματος (έδιωξε φόβο και μας έφερε κοντά τον ένα με τον άλλο). Τότε ήρθε η ιδέα στην μαθήτρια  Αργυρώ Μαυράκη για τα ξεχασμένα ζαχαρωτά ’’τις μαντινάδες’’ που στο παρελθόν έσμιγαν τους ανθρώπους».

ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το έδεσμα του Εσπερινού

Είναι ένας ζαχαρωτός δακτύλιος γύρω από ένα σφιχτά τυλιγμένο χαρτάκι, που πάνω του είναι γραμμένη μια μαντινάδα. Αφού σπάσεις το ζαχαρωτό δαχτυλίδι, διαβάζεις την μαντινάδα που θεωρείται ότι είναι το τυχερό σου, λειτουργεί δηλαδή ως μάντεμα για την υλοποίηση των προσδοκιών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα έχει η ανάγνωση της μαντινάδας φωναχτά στην παρέα.

Το Έδεσμα του Εσπερινού
Το Έδεσμα του Εσπερινού

«Τον προηγούμενο αιώνα «οι μαντινάδες» ένωσαν παρέες, δημιούργησαν φιλίες, συνεργασίες, ζευγάρια, οικογένειες αλλά και επιτυχημένες βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και οικοτεχνίες, στην Κρήτη, όπως μας είπε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης», αναφέρουν τα μέλη της.

Η εικονική επιχείρηση του σχολείου είναι ΚΟΙΝΣΕΠ και αποτελείται κυρίως από γυναίκες.

Στόχος της ομάδας είναι η αναβίωση του πετυχημένου προϊόντος, η καλλιέργεια του ποιητικού είδους της μαντινάδας, η γνώση της κρητικής διαλέκτου και τρόπου ζωής, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουν πληγεί από τον φόβο της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, η  ανάπτυξη της οικοτεχνίας (με ελάχιστα μέσα μπορεί να παραχθεί και να διατεθεί στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού (σε απόδημους) και η οικονομική και επαγγελματική προοπτική που προσφέρει σε γυναίκες.

Τα σημεία πώλησης είναι κυλικεία σχολείων, καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα τροφίμων, εξαγωγές σε περιοχές όπου ζουν Έλληνες απόδημοι και μετανάστες.

Από τη διαδικτυακή συνάντηση με τη μέντορα του σχολείου, κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Από τη διαδικτυακή συνάντηση με τη μέντορα του σχολείου,

Τα μέλη της ομάδας

Τη φετινή Εικονική Επιχείρηση της Ομάδας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου απαρτίζουν οι εξής:

Καθηγητές: Ακουμιανάκης Νικόλαος, Παπαδάκη Παρασκευή, Σκαρπαθιωτάκης Νικόλαος

Μαθητές Β’ και Γ’ τάξης

Γενική Διευθύντρια: Αργυρώ Μαυράκη

Διευθύντρια  Οικονομικών: Καλλιόπη Παγκάλου

Διευθύντρια Αγορών: Κατερίνα Παπαδάκη

Διευθύντρια  Διοίκησης: Ελένη Μουντράκη

Διευθυντές Προμηθειών: Σταυρουλιδάκη Μαρία,  Ασημομύτης Χρήστος

Διευθύντριες Πωλήσεων: Βελεγράκη Αντωνία,  Γιαχνάκη Κωνσταντίνα

Πωλητές: Αιμιλιάνο Μλλόγια, Λιαπάκης Εμμανουήλ, Κακατσάι Νεκτάριος,  Βρέντζος Εμμανουήλ

Διευθυντής Παραγωγής: Γιάννικας Γεώργιος

Τμήμα Παραγωγής: Καπετανάκης Ευάγγελος, Κουρίνι Μπασάμ

Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων: Σιγανάκης Αντώνιος

Διευθυντής Ασφαλείας: Βεγόπουλος Γεώργιος

Διευθύντρια  Εκπαίδευσης: Ζερβάκη Μαρία

Διευθυντές Μάρκετινγκ: Γιακουμάκης Δημήτριος, Λιαπάκης Νικόλαος

Ο Κώστας Αλατζόγλου έχει αναλάβει το καλλιτεχνικό/ποιητικό τμήμα των μαντινάδων.

Η κ. Παπαδάκη
Η κ. Ζερβάκη

Η κ. Κατερίνα Παπαδάκη, 52 ετών, είναι μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου και, όπως αναφέρει στην «Π», αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία την περίοδο της καραντίνας. Δουλεύει χρόνια ως ξενοδοχοϋπάλληλος και εκείνη την περίοδο το ξενοδοχείο, όπου εργάζεται, δεν άνοιξε. Πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά και θεωρεί πως το σχολείο θα της δώσει τη δυνατότητα να βρει εργασία κάπου αλλού. Εξάλλου, θέλει να συνεχίσει και μετά το Γυμνάσιο.

Έχει δύο παιδιά, δύο κόρες 30 και 23 ετών, η μεγάλη της κόρη της έχει χαρίσει και δύο εγγόνια, ένα αγοράκι πέντε ετών και ένα κοριτσάκι μόλις πέντε μηνών!

Απολαμβάνει τη συμμετοχή της στην ομάδα ΣΕΝ του σχολείου και θεωρεί πως δημιουργείται ένα προϊόν που προσφέρει ευκαιρίες και σε γυναίκες.

Η κ. Αργυρώ Μαυράκη, 53 ετών, είναι η Γενική Διευθύντρια της εικονικής επιχείρησης και η εμπνεύστρια του προϊόντος.

Η κ. Βαρδάκη
κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Είχε επιχειρήσει να επιστρέψει στο σχολείο το 2004 αλλά έμεινε μονάχα δύο μήνες, τώρα πηγαίνει στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου.

Τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει ενώ μετά τον χωρισμό της στάθηκε στα πόδια της και αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, ήταν κάτι που είχε θαμμένο μέσα της για χρόνια.

Η ίδια, λόγω της φύσης της δουλειάς της, μπόρεσε με χαρά να προσφέρει στην εικονική επιχείρηση του σχολείου. Αγαπά την παράδοση και θεώρησε ότι οι ζαχαρωτές μαντινάδες είναι καλό να προωθηθούν γιατί υπάρχουν και άνθρωποι από την Κρήτη που δεν τις γνωρίζουν.

Η ζωή της ως εργαζόμενης και μαθήτριας είναι δύσκολη αλλά τα καταφέρνει, ξυπνάει στις 6.30 το πρωί, πηγαίνει από τις Κορφές, όπου μένει, στη δουλειά της στις Μαλάδες, επιστρέφει στις 4 το απόγευμα, φεύγει στις 6.30 και γυρίζει ξανά στις 11 τη νύχτα, αφού έχει σχολάσει!

«Το σχολείο έχει γίνει τρόπος ζωής για μένα, όταν δεν πηγαίνω το αναζητάω. Σε αυτή την ηλικία πηγαίνουμε συνειδητοποιημένοι», αναφέρει.

Η κ. Ζερβάκη
Η κ. Βαρδάκη

«Όσο αφορά στη μάθηση, το αργά είναι καλύτερο από το ποτέ». Με αυτή τη σκέψη, η κ. Μαρία Ζερβάκη, 60 ετών, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία.

Με επιμονή και τη βοήθεια των καθηγητών της κατάφερε να εντάξει το σχολείο στη ζωή της. Είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια και, όπως λέει, έχει ανανεωθεί σαν άνθρωπος.

Τα παιδιά της ήταν θετικά όταν τους ανακοίνωσε την απόφασή της, η εγγονή της δεν εξεπλάγη και τώρα όλοι είναι περήφανοι για εκείνη. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είναι και σημαιοφόρος του σχολείου!

Θέλει να συνεχίσει στο Λύκειο και σκέφτεται να δώσει πανελλήνιες.

Εκτός από την εικονική επιχείρηση, συμμετέχει στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, το κοινωνικό παντοπωλείο, τη θεατρική ομάδα.