Στο επίκεντρο το masterplan για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη – Οι θέσεις του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Όπως διαβάσατε νωρίτερα μέσα από το patris.gr, τίποτα νέο δεν φαίνεται να προέκυψε από τη σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με αντικείμενο την εκπόνηση master plan για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη από την Ολλανδική εταιρεία HVA International,  συμμετείχε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΑΜΠ Αντώνης Κοζυράκης και Νίκος Φραγκάκης αντίστοιχα καθώς και ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Κουρλετάκης. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι θεσμικοί φορείς και διαχειριστές των υδάτων που συμμετείχαν σε αυτή, κατέθεσαν τις προτάσεις τους ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα αφορά το νερό της Κρήτης, με απώτερο στόχο τη σωστή διαχείριση και τον περιορισμό της σπατάλης του.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι η ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη, μπορεί να είναι βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, μαζί με την ανάλογη στήριξη των Δήμων, των ΤΟΕΒ και των ΔΕΥΑ. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας ενός ενιαίου φορέα συντονισμού και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αρμοδιότητες αλλά και τη διαθεσμική συγκρότηση του προτεινόμενου Οργανισμού.

«Είναι δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση του νερού αλλά με συνδυαστικούς τρόπους, προσαρμοσμένους στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής του νησιού. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενιαίος φορέας συντονισμού, αν όμως ο ενιαίος φορέας είναι σαν αυτόν που ονειρεύεται ο κ. Σκυλακάκης με ένα κεντρικό υδροκέφαλο οργανισμό, είτε για τα πόσιμα ύδατα, είτε για τα νερά άρδευσης, είτε για όλα μαζί, που θα ασχολείται με τη διαχείριση των υδρομέτρων, των κατά τόπους παροχών και δικτύων, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορεί να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Μεγάλα έργα όπως είναι αυτό του Αλμυρού ή συνδυαστικά έργα που είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρών και ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, θα πρέπει να είναι αντικείμενο του ενιαίου φορέα, αφού όμως του μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες που σήμερα είναι διάσπαρτες ανάμεσα στο κράτος, τους Δήμους, την Αποκεντρωμένη. Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη συντονισμού αναφορικά με τις αρμοδιότητες των φορέων για τη διαχείριση του νερού. Έχει προταθεί ο ΟΑΚ, που είναι διαθεσμικος να αναλάβει επιτελικό ρολό, όμως θα πρέπει να έχει μια διαθεσμική συγκρότηση και η διοίκηση του. Προτείνεται ο εκάστοτε Περιφερειάρχης να είναι και πρόεδρος του. Και από εκεί και πέρα να επιλέγεται ο Διευθύνων Σύμβουλος με αντικειμενικά, αξιοκρατικά, τεχνοκρατικά κριτήρια και να μην ασχολείται με την καθημερινότητα, αλλά με τον μακροπρόθεσμό σχεδιασμό και με έργα που θα δώσουν λύσεις».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας, η ΜΠΕ του νέου Αερολιμένα Καστελλίου.  Με αυτή την αφορμή στη συζήτηση που έγινε, ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε και σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος  σε ότι αφορά το Αεροδρόμιο και στις ενδεδειγμένες λύσεις που πρέπει να προκριθούν.

«Η προμελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν είναι στο συρτάρι του Υπουργείου Υποδομών! Δεν έχει δοθεί κατεύθυνση να ολοκληρωθούν οι μελέτες, ούτε να ανατεθούν τα έργα. Αυτό είναι απαράδεκτο.  Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη διαχείριση των λυμάτων μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία. Σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη η εκροή θα οδηγείται   στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω πηγαδιών. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, δεν είναι επιτρεπτό, θα πρέπει να οδηγούνται σε υδατοδεξαμενή που θα τα συλλέγει και σε περίπτωση κρίσης να μπορεί να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα χωρίς να “δηλητηριαστεί” ο υδροφόρος ορίζοντας. Η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να διαθέτουμε δωρεάν αυτά τα νερά για άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών και όχι να τα στέλνουμε στο υδροφόρο ορίζοντα και μετά να ανοίγουμε γεωτρήσεις να τα αντλούμε και έπειτα να τα δίνουμε στους παραγωγούς με κόστος. Είναι γελοιότητα αυτό όπως και το άλλο που αναφέρεται στη ΜΠΕ, ότι δηλαδή σε περίπτωση κρίσης θα καλούμε τα βυτιοφόρα να παίρνουν τα λύματα που δεν είναι κατάλληλα για τον υδροφόρο ορίζοντα χωρίς να αναφέρεται πουθενά που θα πάνε και τι θα γίνουν!».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΕΑΜΠ Αντώνης Κοζυράκης υπογράμμισε ότι η υδατική διακυβέρνηση είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται συγκεκριμένες συνέργειες,  όπου ο κάθε φορέας θα έχει συγκεκριμένο, διακριτό ρόλο, αρμοδιότητες και ευθύνες. Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη εμπλοκή των φορέων σε αυτό το σχέδιο και έδωσε βάρος στις διαφοροποιήσεις ως προς τη διαχείριση του νερού στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο χώρα , εστιάζοντας παράλληλα στο διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης και του ενεργειακού κόστους (είναι ενδεικτικό ότι στη ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδας από τις 53 θέσεις που προβλέπονται καλύπτονται μόνο οι 14), την ώρα που υπάρχουν προβλήματα επάρκειας νερού λόγω λειψυδρίας και ιδιαίτερα απαιτητικές οδηγίες ως προς τα λύματα, το πόσιμο νερό και τη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης,  ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου Προέδροι Κοινοτήτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και άλλοι φορείς.