Οκτώ γεωτρήσεις στο Δήμο Βιάννου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ πηγές που έδιναν νερό για 90 χρόνια τώρα στέρεψαν, την ίδια ώρα που στο Βαχό και τη Μέση οι κάτοικοι υδρεύονται με το βυτίο.
«Είμαστε μόνοι μας», τονίζει ο Δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να μπει ένας φραγμός σε νέες αδειοδοτήσεις ιδιωτικών γεωτρήσεων, και επιτέλους να υπάρξει ένας σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Ο Δήμαρχος περιγράφει ότι πλέον η κατάσταση στη Βιάννο είναι χειρότερη από ποτέ, όχι μόνο διότι οι πιέσεις είναι τεράστιες με την ύδρευση αλλά και με την άρδευση όπου το πρόβλημα είναι εκρηκτικό.
Ο κ. Μπαριτάκης σημειώνει ότι την ίδια ώρα που μειώνονται τα αποθέματα νερού, και ο Δήμος Βιάννου ζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τη σκληρή δοκιμασία της λειψυδρίας, εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το κράτος ακόμα και από την έκτακτη ενίσχυση που είχε ανακοινωθεί στους Δήμους για να καταφέρουν να διαχειριστούν τις άμεσες ανάγκες τους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Δήμος έχει αναγκαστεί να στέλνει νερό με το βυτίο στο χωριό Βαχός και στο χωριό Μέση, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υδροδοτηθούν, ενώ όπως τονίζει ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο η ύδρευση όπου οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες, αλλά και η άρδευση, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια.
Όπως εξηγεί όλο το παραλιακό κομμάτι του Δήμου αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, διότι η παρατεταμένη ανομβρία έχει κόστος και στις καλλιέργειες. Ο κ. Μπαριτάκης σημειώνει ότι «είμαστε χρονικά σε μια περίοδο που θα πρέπει να ποτιστούν οι ελιές, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει τεράστιο ζήτημα και με το πώς θα αρδευτούν τα χιλιάδες στρέμματα των καλλιεργειών των κηπευτικών που για να αναπτυχθούν θα πρέπει να ποτίζονται.
Ο Δήμος προσπαθεί μόνος να κρατήσει όρθιο τον παραγωγικό ιστό και να αντέξουν οι παραγωγοί και οι καλλιέργειες τους μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο.
Δεν αφορά μόνο την επιβίωση του πρωτογενή τομέα, αλλά και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και της τροφοδοτικής αλυσίδας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δε βγει λάδι φέτος η τιμή του θα εκτοξευθεί στα 15-20 ευρώ και αν το βρούμε. Το ίδιο θα γίνει και με τα κηπευτικά μας τις ντομάτες τα αγγούρι.
Έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο άμεσης παρέμβασης, ένα σχεδιασμός. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με αυτούς τους ρυθμούς διότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είδατε και με το γεωτρύπανο μας πήγε πολύ πίσω το λύσαμε αλλά μας έβγαλε εκτός δύο μήνες.
Σε άλλα χωριά παίρνουν νερό με μπάι πας από άλλες περιοχές, αφού στέρεψαν οι πηγές. Και μιλάμε για πηγές 80-90 ετών που υδροδοτούσαν απρόσκοπτα και τώρα στέρεψαν». Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει μείνει με οκτώ γεωτρήσεις λιγότερες και προσπαθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατό πιο ορθολογικά τις λίγες ποσότητες νερού που έχουν απομείνει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός στις αδειδοτήσεις που δίδονται σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, διότι με τον τρόπο αυτό εξαντλούνται νωρίτερα οι διαθέσιμοι πόροι του νερού που είναι δημόσιο αγαθό.
Επίσης στις ιδιωτικές γεωτρήσεις δεν υπάρχει έλεγχος σε σχέση με τα βάθη τα οποία φτάνουν για να καταφέρουν να αντλήσουν νερό και με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει θα πρέπει να μην δίδονται νέες άδειες.
Η δημοτικές γεωτρήσεις διασφαλίζουν ότι το νερό θα το παίρνουν όλοι για το κοινό καλό, ενώ ο ιδιώτης έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.