Έχει ύψος μόλις 30 εκατοστά και είναι περιζήτητος! Οίκοι του εξωτερικού αλλά και ιδιώτες συλλέκτες θα έδιναν εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Αρχαιολόγοι όταν τον αντίκρισαν έβαλαν τα κλάματα από συγκίνηση. Η αρχαιολογική του αξία μεγάλη, η εμπορική του ανυπολόγιστη. Είναι ο κούρος, ένα χάλκινο ειδώλιο ανδρός που ανασύρθηκε στο φως του ήλιου από τα βάθη των αιώνων και που φέρονται να επιχείρησαν να πουλήσουν τέσσερις Σητειακοί, οι οποίοι σήμερα κάθονται στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.
Οι τρεις εξ αυτών αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης αρχαίου αντικειμένου που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού και της απόπειρας διάθεσής του, ενώ ο τέταρτος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα καθώς του αποδίδεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση προκειμένου να διαπραγματευτεί το ύψος της τιμής με υποψήφιους αγοραστές.
Είναι μία υπόθεση που είχε απασχολήσει εκτενώς τα ΜΜΕ λόγω της σπουδαιότητας του αγαλματιδίου, το οποίο φέρει φύλλο χρυσού στο περίζωμα, στα κάτω άκρα και στο αριστερό γόνατο, χρονολογούμενο στους Μινωϊκούς χρόνους και συγκεκριμένα στην Νεοανακτορική Περίοδο.
Τον Μάιο του 2015, έπειτα από καλά οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στο δρόμο από Σητεία προς Αγία Φωτιά, ο Κούρος «απελευθερώθηκε» με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στους τέσσερις ντόπιους. Υπήρξαν πληροφορίες ότι εκεί θα γινόταν μία συνάντηση με υποψήφιους αγοραστές, έναν άνδρα ονόματι «Γιώργο» και μία μυστηριώδη γυναίκα.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν εμφανίστηκαν και το τοπίο ως προς το σκέλος αυτό παραμένει «θολό». Η επιχείρηση εγκλωβισμού των τεσσάρων ήταν κινηματογραφική. Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν σε καφετέριες της περιοχής αναστατώθηκαν καθώς αρχικώς πίστεψαν ότι πρόκειται για απαγωγή και έντρομοι καλούσαν την… αστυνομία. Όπως ήταν φυσικό δεν γνώριζαν ότι οι άνδρες που ακινητοποιούσαν τους τέσσερις ήταν αστυνομικοί.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση, αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι οι έρευνες και η παρακολούθηση των υπόπτων κράτησαν μήνες. Η αντίστροφη μέτρηση για την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ξεκίνησε όταν στην Ασφάλεια Αγίου Νικολάου έφθασε η πληροφορία που ανέφερε ότι δύο εκ των τεσσάρων κατείχαν κάποιο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο, το οποίο προσπαθούσαν να πωλήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν ότι το «παζάρι» για το αρχαίο αντικείμενο έφθανε το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η τιμή που θα μπορούσε να πιάσει σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών ήταν ακόμα και τρία εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούν ειδικοί.
Στο «παιχνίδι» της παρακολούθησης ενεπλάκη και η ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ στην τελική επιχείρηση για την σύλληψή τους συμμετείχαν και οι αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης.