Ο άτυχος Μ. Γερομαρκάκης
Ο άτυχος Μ. Γερομαρκάκης σε φώτο που αναρτήθηκε στο site Anatoli.

Η υπόθεση θανάτου σε τροχαίο του 18χρονου Μανώλη Γερομαρκάκη αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου. Είναι μία υπόθεση, η οποία, όπως έχει γράψει η «Π», έχει χαρακτηριστικά θρίλερ ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες το άτυχο παλικάρι έχασε τη ζωή του, το καλοκαίρι του 2013.

Η μητέρα του άτυχου νέου, η οποία σε ρόλο ντετέκτιβ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της έρευνας, υποστηρίζει ότι ο γιος της σκοτώθηκε με εμπλοκή του περιπολικού στο οποίο επέβαιναν δύο αστυνομικοί και καταγγέλλει μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Έφθασε δε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.  Από την άλλη είναι ανατριχιαστικό ότι ένας από τους τραυματιοφορείς που κατέφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος ήταν ο πατέρας του 18χρονου. Ο τραγικός άνδρας έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να σώσει μία ζωή χωρίς να γνωρίζει το άσχημο παιχνίδι που του είχε παίξει η μοίρα.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στο τροχαίο, ισχυρίζονται ότι έφθασαν στον τόπο του συμβάντος αφού είχε γίνει το κακό και επιλήφθηκαν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και πραγματογνωμοσύνες που συνηγορούν υπέρ των ισχυρισμών τους.

Η υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου όμως έχει και άλλες προεκτάσεις, αφού στο εδώλιο παραπέμπονται δύο ακόμα ένστολοι, με τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της παράβασης καθήκοντος αντίστοιχα σε σχέση με την υπόθεση του δυστυχήματος.

Η παραπομπή τους αφορά σε ενέργειες ή προανακριτικές παραλείψεις που έγιναν στη διερεύνηση της κύριας υπόθεσης με απώτερο σκοπό, όπως αναφέρεται,  τη συγκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν.  Για την υπόθεση επιβαρυντική είναι η αναφορά του τότε αστυνομικού διευθυντή Λασιθίου προς τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ενώ επιβαρυντικό είναι και το πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε ταξίαρχος του νησιού. Πρόκειται για μία τραγική υπόθεση, στην οποία μία οικογένεια θρηνεί για το παιδί της και ζητά δικαίωση, από την άλλη τέσσερις αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι και διασύρονται άδικα.

Η κύρια υπόθεση, δηλαδή του θανατηφόρου τροχαίου, αφορά σε δύο αστυνομικούς, μέλη του πληρώματος του περιπολικού που κατά το κατηγορητήριο ενεπλάκη στο δυστύχημα. Οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται αφορούν σε: ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το δυστύχημα σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Το περιπολικό κινούνταν στο τμήμα από Νικηθιανό προς Νεάπολη με κατεύθυνση τη Νεάπολη, εκτός του τομέα αρμοδιότητάς του. Αποδίδεται ότι ο αστυνομικός που οδηγούσε δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ηλικιωμένο πεζό, ο οποίος βάδιζε περίπου στο μέσο του ρεύματος κυκλοφορίας τους.

Ο αστυνομικός, αναφέρεται, αιφνιδιάστηκε, προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε απότομο ελιγμό προς τα αριστερά με αποτέλεσμα να «χτυπήσει» ελαφρά τον ηλικιωμένο στο αριστερό χέρι. Εξαιτίας αυτού του περιστατικού, το περιπολικό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα όπου κινούνταν με ταχύτητα ο 18χρονος με το μηχανάκι του.

Ο νεαρός βλέποντας τον ελιγμό του περιπολικού, το οποίο είχε καταλάβει εξ ολοκλήρου το ρεύμα πορείας του, έχασε τον έλεγχο, εξετράπη της πορείας του προς τα δεξιά και έπεσε με σφοδρότητα σε μία ελιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να ξεψυχήσει. Με βάση δηλαδή το κατηγορητήριο φέρεται να υπήρξε εμπλοκή του περιπολικού στο τροχαίο και επιπλέον αποδίδεται στο πλήρωμα ότι έκανε ενέργειες ώστε να συγκαλυφθούν οι πραγματικές συνθήκες τέλεσης του δυστυχήματος.

Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι δεν αναφέρθηκε από την αρχή η παρουσία του ηλικιωμένου, ο οποίος αποτελεί σημείο-κλειδί, δεν αναφέρθηκε ότι το τροχαίο συνέβη ενώπιόν τους αλλά ούτε και ότι προηγουμένως οι δύο αστυνομικοί είχαν πάει για σουβλάκια στις Λίμνες, τα οποία σταμάτησαν να φάνε έξω από κέντρο διασκέδασης της περιοχής.