Ενετικό Λιμάνι - Κούλες

Το μέλλον του ενετικού λιμανιού αποφασίζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου που καλείται να δώσει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η δημοτική Αρχή θέτει στην προμετωπίδα της διεκδίκησής της  όλες τις δομές της χερσαίας ζώνης στις οποίες δεν αναπτύσσεται λιμενική δραστηριότητα, όμως συνδέονται ενεργά με τις λειτουργίες της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο σημείο αναφοράς της ιστορίας και των κατοίκων της.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί να περιέλθουν στην ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, το «Μαρίνα» το λιμενικό περίπτερο, το ΚΤΕΛ και ο Θεατρικός Σταθμός. Η συζήτηση αναμένεται να διευρυνθεί στον συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης που προωθείται στο λιμάνι δια μέσω ιδιωτών, που έχει τεθεί ως θέμα από την αντιπολίτευση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της δημοτικής περιουσίας κ. Μανόλη Βασιλάκη «διεκδικούμε την παραχώρηση του καφέ Μαρίνα που βρίσκεται στο χώρο του ενετικού λιμανιού, και το διαχειρίζεται ο Δήμος Ηρακλείου δια μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων του εδώ και 35 χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του και έχει προσλάβει προσωπικό για τη λειτουργία του. Αντίστοιχα ο Θεατρικός Σταθμός, είναι το πρώτο δημοτικό θέατρο του Ηρακλείου, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 μαζί με το γειτονικό κτήριο που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως σταθμός υπεραστικών λεωφορείων με πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων για να χρησιμεύσει ως αποθήκη σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα.

Μετά τις εκτεταμένες επιχωματώσεις  που έγιναν στο πλαίσιο έργων κατά τη δεκαετία του 1960, τα δύο κτήρια δεν ήταν πια παραθαλάσσια και έπαυσαν να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Η μελέτη για τη διαμόρφωση της ανατολικής αποθήκης ξεκίνησε το 1986 και ακολούθησαν εργασίες συντήρησης και μετατροπής της σε χώρο κατάλληλο να στεγάσει τις ανάγκες ενός θεατρικού σταθμού χωρίς εξεζητημένα αρχιτεκτονικά ευρήματα έτσι ώστε να διασωθεί το εξωτερικό ύφος του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών το 1989, έχει φιλοξενήσει αναρίθμητες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις επαγγελματικών και ερασιτεχνικών συνόλων και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τόσο το Μαρίνα, όσο και ο Θεατρικός Σταθμός δε συμβάλλουν στην εκτέλεση των λιμενικών εργασιών που είναι η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά εδώ και χρόνια αξιοποιούνται από τον Δήμο έχοντας πλέον συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της πόλης μας και αποτελούν σημείο αναφοράς της ζωής των κατοίκων».