Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μεταφέρονται οι αντιδράσεις για τα Ωνάσεια

Τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου για ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής σχετικά με τα «Ωνάσεια» σχολεία (ΔΗΜΩΣ) στα Δειλινά.

Τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία για το ίδιο θέμα στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων

Ακολουθεί το κείμενο- αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Στις 29-1-2025 η κυβέρνηση ψήφισε και επικύρωσε την σύμβαση ανάμεσα στην ίδια και στο Ωνάσειο Ίδρυμα ώστε να δημιουργηθούν τα λεγόμενα «ΔΗΜΩΣ» σχολεία. Αυτή η σύμβαση έχει σηκώσει μεγάλη αντίδραση στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές). Δυο από αυτά τα σχολεία, όπως θα γνωρίζετε, βρίσκονται στην περιοχή των Δειλινών, το 9ο Γυμνάσιο και το 10ο Λύκειο, που αποτελούν ένα κτηριακό συγκρότημα. Τα «ΔΗΜΩΣ» είναι ουσιαστικά σχολεία των λίγων, στα οποία τα παιδιά θα περνάνε μετά από απαιτητικές και εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως στα Πρότυπα σχολεία, πιθανά με ποσοστώσεις αλλά αποκλείοντας ουσιαστικά τους μαθητές της γειτονιάς.

Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία μας ενημερώνει ότι λεφτά για τα σχολεία δεν υπάρχουν. Είναι άλλωστε γνωστή η χρόνια κατάσταση με την υποχρηματοδότηση ειδικά στη σχολική στέγη, την οποία έχουν επωμιστεί από το 2010 οι δήμοι,  χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, προσωπικό και υποδομές. Μάλιστα δια στόματος του υπουργού Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, η μόνη ελπίδα για τα σχολεία μας είναι οι χορηγοί, όπως τώρα το Ίδρυμα Ωνάση. Δηλαδή μας λέει ότι θα υπάρχουν σχολεία 2 ή 3 ταχυτήτων- ανάλογα το πόσα χρήματα θα διαθέτουν οι χορηγοί- και τα πιο υποβαθμισμένα θα είναι τα δημόσια σχολεία. Πρόκειται για μια βαθιά αντιεκπαιδευτική πρακτική. Η κατηγοριοποίηση των μαθητών σε άριστους και μη, και η απόσπαση τους μέσα από τα δημόσια σχολεία, θα αδυνατήσει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, την άμιλλα και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα σε όλους τους μαθητές. Θα αδυνατήσει το έργο των εκπαιδευτικών. Για να μην μιλήσουμε για επιπλέον αναστάτωση και τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν οι μεταφορές των μαθητών, η αναδιανομή τους στα γειτονικά υπάρχοντα σχολεία τα οποία είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτα, ώστε να αδειάσουν τα ΔΗΜΩΣ.

Μια εξέλιξη στην οποία εμπλέκεται άμεσα ο Δ. Ηρακλείου καθώς θα είναι αυτός που θα κληθεί να στεγάσει τους μαθητές που θα εκδιωχθούν από τα δυο αυτά σχολεία, στα γειτονικά ήδη κορεσμένα σχολεία.

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε:

-να συζητηθεί το θέμα στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ως επείγον, καθώς απασχολεί τους γονείς, τα παιδιά και τους καθηγητές της περιοχής των Δειλινών, των όμορων σχολείων αλλά και όλου του Δ. Ηρακλείου,

-να ενημερωθούν οι δημότες για τις απόψεις του Δ.Σ. επί του θέματος,

-να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του αρμοδίου Αντιδημάρχου στην Αθήνα την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 στη συνάντηση με θέμα: «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία», που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ωνασείου Βιβλιοθήκης, για τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η δημοτική αρχή αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει ειδικότερα σχετικά με το που και πως θα μετακινηθούν οι μαθητές που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους».

Διεκδικούμε το σχολείο που έχουμε όλοι σήμερα ανάγκη και αγωνιζόμαστε για:

  • Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Παιδεία με Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο για όλα τα παιδιά. Η ίδρυση των «Ωνάσειων» επί της ουσίας αποτελεί «ευθύ χτύπημα» στη μόρφωση των παιδιών, άμεση παρέμβαση ιδιωτών στη μορφή και στο περιεχόμενο του σχολείου και στον ρόλο που θέλουν αυτό να επιτελέσει προς όφελός τους. Δεν ανεχόμαστε οι χορηγοί να συντηρούν τα σχολεία και να μορφώνουν τα παιδιά μας.
  • Όλα τα παιδιά, και όχι το 60-40% της ποσόστωσης, να έχουν δικαίωμα σε σχολικές υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς, με πλήρως στελεχωμένες οργανικές θέσεις με μόνιμο εκπαιδευτικό, άλλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς 28άρια τμήματα και συγχωνεύσεις/ καταργήσεις σχολείων. Με έμφαση στην ειδική αγωγή, για ειδικά σχολεία του 21ο αιώνα και όχι παραπήγματα και παράγκες, για παράλληλη στήριξη με επιστημονικά και όχι οικονομικίστικα κριτήρια, ειδικό προσωπικό (νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, κλπ) για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη. Με σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά.
  • Σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Με εκπαιδευτικούς όρθιους και όχι παραπεταμένους και απαξιωμένους.

Να μην κλείσει κανένα σχολείο για να μετατραπεί σε Ωνάσειο!

Αναβάθμιση όλων των Δημόσιων Σχολείων ώστε να ανταποκρίνονται στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας!