το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, ένας χώρος που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλος

Στον εισαγγελέα Πειραιά μεταφέρθηκαν χθες οι δύο δουλέμποροι που πιάστηκαν σε «δόσεις» για τη μεταφορά των 69 προσφύγων, οι οποίοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην Κίσσαμο.

Πρόκειται για έναν 23χρονο τον οποίο υπέδειξαν τα άτομα που βρίσκονταν στο ιστιοφόρο αλλά κι έναν 20χρονο, ο οποίος  βούτηξε στη θάλασσα για να μην εντοπιστεί, όμως βρέθηκε από δυνάμεις του Λιμενικού στη Γραμβούσα.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, έναν χώρο που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλος για τη φιλοξενία τους.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών αναφέρεται:

«Ζητείται αξιοπρέπεια…  Σε μία ακόμα πρόχειρη λύση προχώρησε ο Δήμος Χανίων και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά την φιλοξενία των 69 προσφύγων που εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κυθήρων και μεταφέρθηκαν την Τρίτη το πρωί στο Καστέλλι.

Οι πρόσφυγες περίμεναν για ώρες στο λιμάνι του Καστελλίου, καθώς ο Δήμος Καστελλίου, Χανίων και η Περιφέρεια για άλλη μία φορά έμοιαζαν να έχουν αιφνιδιαστεί με την άφιξη καραβιάς, αδυνατώντας να βρουν χώρο για να τους μεταφέρουν ώστε να γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και υποδοχής.

Και αυτό παρόλο που ήδη από το περασμένο φθινόπωρο είχε γίνει εμφανές από τις αφίξεις πλοιαρίων με πρόσφυγες ότι το πέρασμα από την Κρήτη είναι ενεργό.  Τελικά οι πρόσφυγες –ανάμεσα τους 16 παιδιά και 11 γυναίκες- οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως «κατάλληλος», ακόμα και αν δεν διαθέτει ύδρευση και ηλεκτρική διασύνδεση.

Είναι το γνωστό σε όλους εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία προσφύγων και στην καραβιά που είχε φτάσει τον Απρίλιο του 2015 στην Γαύδο παρά τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί λόγω της εγκατάλειψής του και λόγω βανδαλισμών και κλοπών…

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες δεν θα εκδιωχθούν από τα Χανιά και δεν θα υπάρξει ξανά καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και παράκαμψη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο όπως είχε συμβεί με δεκάδες πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Κρήτη το περασμένο φθινόπωρο.

Απαιτούμε για μια ακόμα φορά να εξευρεθεί κατάλληλος μόνιμος χώρος για την αξιοπρεπή προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων!

Κοινωνικό Στέκι – Στεκί Μεταναστών».