Μεγαλύτερες καταστροφές από τις αναμενόμενες ανέδειξαν οι έρευνες των αγροτών το Σαββατοκύριακο
Μεγαλύτερες καταστροφές από τις αναμενόμενες ανέδειξαν οι έρευνες των αγροτών το Σαββατοκύριακο

Τις ελπίδες τους στις αποζημιώσεις που θα εκδοθούν μέσω του ΕΛΓΑ έχουν πλέον οι αγρότες της Κρήτης, που γνωρίζουν όμως πως μια απλή αποζημίωση δεν πρόκειται να λύσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ενώ από σήμερα αναμένονται οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για τον έλεγχο των καταστροφών που θα γίνει αρχικά στα αμπέλια που δεν έχουν τρυγηθεί, οι αυτοψίες των αγροτών το Σαββατοκύριακο, ανέδειξαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Τα φαινόμενα, όπως φάνηκε αφορούν ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ αυτό που διαπίστωσαν οι αγρότες είναι πως τα σταφύλια έχουν υποστεί ραγδαία σήψη μέσα σε διάστημα μόλις μερικών εικοσιτετραώρων. Την ίδια ώρα η ανάπτυξη βοτρίτη θεωρείται ως φυσικό επακόλουθο των γενικευμένων βροχοπτώσεων, οπότε αυτό που τονίζεται από τον αγροτικό κόσμο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, ούτε και για την παραγωγή που φαίνεται προς το παρών να έχει σωθεί.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, με τις περισσότερες καταστραφές, να καταγράφονται από τους ίδιους τους αγρότες σε Κυπαρίσσι, Άγιο Σύλλα, Δαφνές, Ασίτες, Βενεράτω, Ρουκάνι και Άγιο Θωμά, καθώς και σε Σταυράκια, Φοινικιά, Πύργο και Χάρακα.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει αχρηστευθεί
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει αχρηστευθεί

Ειδικότερα στις περιοχές του Δήμου Ηρακλείου και στην ακτίνα από Σταυράκια μέχρι και Βενεράτο, οι βροχοπτώσεις υπολογίζεται πως ξεπέρασαν τα 100 χιλιοστά, ενώ η δριμύτητά τους ήταν τέτοια, που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Με βάση τις εκτιμήσεις επίσης, τόσος όγκος νερού και τέτοιο μέγεθος καταστροφής στην αμπελοκαλλιέργεια κυρίως έχει να παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Την ίδια ώρα βέβαια, μπορεί να μην πρόκειται για άμεσο πρόβλημα, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ελαιοκαλλιέργεια, αφού οι συγκεκριμένες συνθήκες επηρεάζουν αρκετά την ανάπτυξη του δάκου στις ελιές. Μία από τις πιο καταστροφικές χρονιές άλλωστε στην Κρήτη, πριν από τρία χρόνια, που αχρήστευσε πάνω από το 80 % της ελαιοπαραγωγής σε ολόκληρη την Κρήτη, είχε αρχίσει με έντονα φαινόμενα καταιγίδων στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με εκπροσώπους αγροτών, έχουν κατανοήσει πως η παραγωγή αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως τεράστια προβλήματα εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους, των συνεχόμενων αυξήσεων και της κλιματικής κρίσης που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον.