Ροή ειδήσεων
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Άγγελος, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ευστρατία, Μεταξία, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης
17°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΒΕΡΙΓΟΥ - ΜΠΑΝΤΙΟΥ (ΖΩΗ ΔΙΚΤΑΙΟΥ) Στις ελιές της ιστορίας και της μνήμης

Η ελιά, η υπεραιωνόβια, σύμβολο ειρήνης και σοφίας, η ήρεμη δύναμη, υπόσχεση για το αύριο, πανταχού παρούσα σε κάθε πολιτισμική παράδοση από την Κρήτη, ως τη Θράκη, αποτελεί την έμπνευση για τη νέα ποιητική συλλογή της Χαρούλας Βερίγου – Μπάντιου, (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ζωή Δικταίου).

Πρόκειται για την  τρίτη  ποιητική της  συλλογή με τίτλο “Αύριο, μια ελιά η μέσα πατρίδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Φίλντισι’’.

Ελιά, εκείνη που θα συνεχίσει να βρίσκεται ριζωμένη στην ξασπρισμένη πέτρα της Μάνης, στ’ ακρογιάλια του Ιονίου, εκείνη που θα υψώνεται στον ήλιο του Αιγαίου, για να θυμίζει τη συνέχιση και την εξέλιξη της ζωής, και να υμνείται.

Ελιά, η πρώτη του κόσμου, και του μύθου, η ιερή, που φύτρωσε εκεί όπου χτύπησε το δόρυ της η θεά Αθηνά, στον βράχο της Ακρόπολης.

Ελιά, εκείνη που και εγώ πίστεψα ως μέσο εξαγνισμού της ψυχής, μια ελιά φιλενάδα με μορφή ανθρώπινη καμιά φορά, ήταν που με κάλεσε, με τους στίχους του Βιτσέντζου Κορνάρου: «Ἀπ’ ὃ,τι κάλλη ἔχει ἂνθρωπος, τά λόγια ἔχουν τή χάρη/ νά κάμουσι κάθε καρδιά παρηγοριά νά πάρη•/ κι ὃπου κατέχει νά μιλῇ μέ γνώση καί μέ τρόπο,/κάνει καί κλαῖσι καί γελοῦν τά μάτια τῶν ἀνθρώπω», αυτό με κέντρισε, και ίσως με λύτρωσε γράφοντας.

“Κυρίαρχο στοιχείο παντού το φως”

«Αύριο, μια ελιά η μέσα πατρίδα»-σημειώνει σε κριτικό σημείωμα του ο λογοτέχνης John Vellis (Γιάννης Βέλλης), η νέα ποιητική συλλογή από την Χαρούλα Βερίγου (Ζωή Δικταίου). Ένα ταξίδι μέσα στις ελιές της ιστορίας, της μνήμης, της ξενιτιάς, του νόστου, της πίστης και της αγωνίας, με κυρίαρχο στοιχείο παντού το φως. Αυτό είναι το αγκάλιασμα της ελιάς και του φωτός, μέσα από την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ποίηση, της αγαπημένης ποιήτριας Χαρούλας Βερίγου ή Ζωής Δικταίου, όπως συνηθίζει να υπογράφει όλα τα έργα της.

Όσες φορές και αν διάβασα το νέο της ποιητικό πόνημα, με τίτλο «Αύριο, μια ελιά η μέσα πατρίδα», με τον πανέμορφο πίνακα: «Αθάνατη ελιά» στο εξώφυλλο, έργο της σπουδαίας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου της πρώτης γυναίκας που έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών το 1903.

Αθάνατη ελιά, παγιδεύτηκα σε αυτά. Κι όσο εμβάθυνα μέσα από την ανάγνωση στον προβληματισμό της, τόσο ταξίδευα στο χρόνο, στις ιδέες και τα ιδανικά, πολλά χαμένα στην εποχή μας στην εξίσωση του χρήματος…».

Από τον Άγιο Νικόλαο

Η Χαρούλα Βερίγου – Μπάντιου (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ζωή Δικταίου) γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1962. Μεγάλωσε στο Τζερμιάδων του Οροπεδίου Λασιθίου. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας.

Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΒΕΡΙΓΟΥ - ΜΠΑΝΤΙΟΥ (ΖΩΗ ΔΙΚΤΑΙΟΥ) Στις ελιές της ιστορίας και της μνήμης
Εργάστηκε στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς και στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως διοικητικός υπάλληλος.

Τη γοητεύουν τα γιασεμιά, τα φεγγάρια, τα βλέμματα, τα δακρυσμένα μάτια, τα κιτρινισμένα χαρτάκια της θύμησης, οι ξεχασμένοι δρόμοι, τα βουνά, τα ξέφτια από τις δαντέλες του παλιού καιρού. Πιστεύει στην αγάπη.

Συνεργάζεται με τα διαδικτυακά περιοδικά Ποιείν, Fractal, Ατέχνως κ.ά. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους: Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργη Κοντογιάννη, Ανδρέα Ζιάκα, Γιάννη Νικολάου, Αλέξανδρο Χατζηνικολιδάκη και Θοδωρή Καστρινό.  Η μέχρι τώρα εργογραφία της περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές παιδική λογοτεχνία, μυθιστόρημα και διηγήματα.