Συνέδριο με στόχο την διερεύνηση και την προβολή Το “Εικαστικό παρελθόν” της Κρήτης μας, θα διερευνήσει και θα προβάλλει το συνέδριο που οργανώνει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Η εξαιρετική όσο και πολύτιμη δράση ως στόχος περιέχεται στο καταστατικό του Μουσείου και με την πάροδο των ετών βρήκε ευτυχώς και ανταπόκριση από την πολιτεία. Πράγματι η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε στην πρόσφατη προκήρυξη δράσεων του 2022 κι έλαβε από το αρμόδιο υπουργείο την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη.
Έχει επισημανθεί εδώ και καιρό ότι η ιστορική έρευνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τέχνες, δεν εστιάζει τον φακό στις πόλεις της περιφέρειας με αποτέλεσμα αξιοσημείωτα εικαστικά γεγονότα να μένουν εκτός της ιστορικής καταγραφής.
Αντίστοιχα, αξιόλογοι καλλιτέχνες που έζησαν και εργάστηκαν εκτός των καλλιτεχνικών κέντρων ή ακόμα και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες που αποφάσισαν να επιστρέψουν σε κάποια στιγμή κυρίως στην γενέτειρά τους, βρέθηκαν εκτός των εκθέσεων αναφοράς της εποχής τους.
Το κενό αυτό θεωρητικά θα προσπαθήσει να καλύψει το εν λόγω Συνέδριο ώστε να ενισχύσει την ιστορική έρευνα στους καλλιτέχνες και τα καλλιτεχνικά γεγονότα της περιοχής και μέσα από την έκδοση πρακτικών να ενισχύσει την υφιστάμενη βιβλιογραφία.
«Θεωρούμε ως ΜΕ ΤΗ-τονίζεται – ότι η έμφαση στην τοπική ιστορία της Κρήτης είναι υποχρέωση που μας αναλογεί στην χαρτογράφηση μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης και ακριβέστερης εικόνας του παρελθόντος στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας αλλά και των κέντρων της Ελληνικής διασποράς.
Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται τόσο στο ευρύ φιλότεχνο κοινό της Κρήτης που αναζητά μια βαθύτερη σύνδεση της τέχνης με την καθημερινή ζωή, όσο και στο ειδικό κοινό που αποτελείται από καλλιτέχνες, φοιτητές ανθρωπιστικών σπουδών και ιστορικούς τέχνης, εξετάζει δε την παρουσία και την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στο νησί μας, μέσα από την παρουσίαση μελετών και εισηγήσεων από ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες, καλλιτέχνες, γκαλερίστες καθώς και από απογόνους ή συγγενείς καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν προσφέροντας τη δική τους ματιά στους καιρούς που έζησαν σ΄αυτό τον τόπο».
Η διημερίδα θα διεξαχθεί σε δυο συναντήσεις το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, πρωί και απόγευμα και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, το πρωί. Χάριν της χρηματοδότησης τα πρακτικά θα εκδοθούν άμεσα και θα δοθούν στους ομιλητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν
Παρακάτω αναφέρονται αλφαβητικά οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν:
- Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος: Οι λαϊκοί ζωγράφοι του 19ου αιώνα
- Βισκαδουράκης Νίκος: Ο Εμμανουήλ Μπετεινάκης
- Γιγουρτάκης Νίκος: Επί Πτερύγων Ανέμων. Οι Άγγελοι στη ζωγραφική του Μιχαήλ Δαμασκηνού.
- Διγαλάκης Αντώνης: Οι Κρητικοί ζωγράφοι της προσφυγιάς: Βενετία, Ιόνιο και Αιγαίο (1640-1700).
- Επιτροπάκη Βούλα: Ο ζωγράφος Γιώργος Γεωργιάδης.
- Ζεβελάκης Βασίλης: Ο ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης.
- Καλούτσης Γιώργος: Η ζωγράφος Φλωρεντίνη Καλούτση.
- Κουνάλης Κώστας: Ο ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης.
- Κρητικού Ίρις: Οι Ναΐφ ζωγράφοι της Κρήτης.
- Μάνου Έφη: Ο ζωγράφος Λευτέρης Κανακάκης.
- Μαρινάκης Μάρκος: Οι ζωγράφοι Ι. Σταυράκης και Δ. Κοκότσης.
- Μαρίνος Χριστόφορος: Ο ζωγράφος Βαλέριος Καλούτσης
- Κυριακή Ουσταμπασίδη: Ο ζωγράφος Λάζαρος Ουσταμπασίδης.
- Παναγιωτίδου Μάρα: Οι εικαστικοί ζωγράφοι της Κρήτης στο γύρισμα του αιώνα.
- Περράκης Τάκης: Ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης.
- Πρώϊμος Κωνσταντίνος: Απλοποίηση και υποκειμενικότητα. Το αίτημα για μια νέα ζωγραφική ενότητα στο έργο του Ερρίκου Φραντζισκάκη.1908-1958
- Σάββας Δημήτρης: Ο συνάδελφός μου Γιάννης Ανδρεαδάκης κατά την χρυσή εποχή της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
- Σαριδάκης Μανόλης: Ο ζωγράφος Δημήτρης Σαριδάκης.
- Σταρίδα Λιάνα: Η τέχνη την περίοδο της αυτονομίας.
- Στεφανάκης Γιάννης: Ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσακης.
- Σταυρακάκης Κώστας: Χώροι τέχνης.
Το παράδειγμα της γκαλερί Σταυρακάκη.
- Τσικνάκης Κωνσταντίνος: Οι προσλήψεις του αρχαιολογικού τοπίου στην Κρήτη της βενετικής περιόδου (15ος-16ος αι.).
- Φανουράκης Κώστας: Ο ζωγράφος Θωμάς Φανουράκης.
- Μαρία Φραγκιαδάκη: Ο ζωγράφος Νίκος Φωτάκης.