μπαρμπούτι και στις άδειες πισίνες

Τι μπορεί να κάνει κανείς αυτές τις ημέρες μέσα σε μία σπηλιά; Στον πάτο μιας άδειας πισίνας; Σε έναν όχι και τόσο πολυσύχναστο, αλλά σκοτεινό δρόμο; Σε μία άδεια σχολική τάξη; Όχι αυτό που φαντάζεστε ή μάλλον κι αυτό που φαντάζεστε, ενδεχομένως… Το σίγουρο είναι ότι σε αυτά τα μέρη και σε πολλά άλλα βρήκαν καταφύγιο οι λάτρεις του παράνομου τζόγου, που θέλησαν να αποφύγουν τους ελέγχους της Αστυνομίας και ένα όχι και τόσο ευχάριστο ρεβεγιόν στα κρατητήρια.

Και μπορεί οι έλεγχοι να είναι στα φόρτε τους την εορταστική περίοδο και να ζητείται από τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ να γίνονται συλλήψεις, αυτό όμως δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο στους ευφάνταστους τζογαδόρους που μετέτρεψαν και τα πιο περίεργα μέρη σε… ναούς του τζόγου.

Αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις αυτού του είδους, έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες που έζησαν και τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Μια από αυτές τις ιστορίες είναι αυτή που συνέβη πριν αρκετά χρόνια σε μία πολυτελή βίλα, για την οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι σύχναζαν τις εορταστικές ημέρες επώνυμοι Ηρακλειώτες, για να παίξουν ζάρι. Αστυνομικοί έκαναν έφοδο στον συγκεκριμένο χώρο, όμως ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος τους… Επιβεβαίωσαν ότι ο βυθός έκρυβε μυστικά, αλλά δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Στα… υπόψιν είναι πάντα για την Αστυνομία και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς όπως έχει δείξει το παρελθόν, καταστήματα με το που έκλειναν μετατρέπονταν σε «χαρτοπαικτικές λέσχες». Παλαιότερα, όπως μας είπε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «κατάστημα με είδη ένδυσης στην Κρήτη και μάλιστα από τα πιο επώνυμα, μετατρεπόταν σε… καζίνο», ενώ το ίδιο σκηνικό συνέβαινε και σε μπαρ στα οποία εκτός από ποτά και άλλες υπηρεσίες, παρέχονταν και εκείνες της παράνομης χαρτοπαιξίας.

«Έχουμε βρει στοιχεία που μας δείχνουν ότι κάτοικοι ενός μεγάλου χωριού του νομού έδιναν κάθε βράδυ ραντεβού σε μια σπηλιά για να παίξουν ζάρια. Είχαν γίνει έφοδοι σε καφενεία και δεν υπήρχε άλλος χώρος για να παίξουν ζάρια» μας λέει απόστρατος αστυνομικός. «Το βράδυ που ήμασταν έτοιμοι και μας είχαν δώσει πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού μας αντιλήφθηκαν και δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά».

Πριν από χρόνια, όταν ακόμα το ευρώ δεν είχε μπει στη ζωή και στο πορτοφόλι μας, μια παρέα Ηρακλειωτών και αλλοδαπών, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας, το είχαν στρώσει σε ένα δρομάκι τουριστικής περιοχής. Μάλιστα, τότε είχαν παιχτεί αρκετά εκατομμύρια δραχμές, ενώ είχαν σημειωθεί και συλλήψεις επωνύμων.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν και υπήρχαν πληροφορίες, δεν ήταν εφικτό να υπάρξουν συλλήψεις. Αστυνομικοί προσπαθούν κάθε χρόνο να βρουν τρόπους για να «ξεγελάσουν» τους μανιώδεις τζογαδόρους.

Μια από τις «κομπίνες» της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία έχει αναφερθεί και κατά το παρελθόν σε δημοσίευμά της η «Π», είναι εκείνη του πλανόδιου πωλητή ξηρών καρπών ή του πλανόδιου λαχειοπώλη. Υπήρξε περίπτωση κατά την οποία η παράνομη λέσχη που είχε στηθεί, είχε το πιο αυστηρό face control και δεν ήταν δυνατόν να περάσει κανείς στο εσωτερικό της, εάν δεν κατέθετε προηγουμένως τα διαπιστευτήριά του.

Αστυνομικοί που γνώριζαν για τη λέσχη αυτή στο Ηράκλειο, βρήκαν τον κατάλληλο σε εμφάνιση αστυνομικό για την κατάλληλη… μεταμόρφωση. Ο αστυνομικός αυτός, ο οποίος πλέον δεν είναι πλέον στην ενεργό δράση, παρουσιάστηκε ως λαχειοπώλης και για να μπει στη λέσχη με σκοπό να πουλήσει λαχεία έπεισε τον «τσιλιαδόρο» ότι θα του έδινε το 20% από τα κέρδη των πωλήσεων. Γνωστή ήταν επίσης και η μεταμόρφωση των ανδρών της Αστυνομίας σε… βοσκούς. Το παρουσιαστικό τους ήταν εκείνο που τους είχε βοηθήσει για να καταφέρουν τελικώς να συλλάβουν τους παράνομους παίχτες ζαριών.

Η πολύχρονη ενασχόληση των αστυνομικών με το φαινόμενο του παράνομου τζόγου έχει δείξει πάντως ότι σε παράνομες λέσχες, όπου κι αν έχουν στηθεί αυτές, δεν συχνάζουν μόνο άτομα με παραβατική συμπεριφορά, αργόσχολοι ή άτομα που είναι απλώς εθισμένα στο τζόγο. Όλα αυτά τα χρόνια αστυνομικοί έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με άτομα που δεν θα περίμεναν ποτέ να συναντήσουν σε αυτούς τους χώρους. Ανάμεσά τους ήταν γνωστοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, φοιτητές, δικηγόροι, υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου κ.ά.

Συλλήψεις

Τέσσερα άτομα ηλικίας 47, 48, 52 και 56 ετών συνελήφθησαν σε περιοχή του δήμου Φαιστού γιατί έπαιζαν ζάρια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων, που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα  «καφενείο», ιδιοκτησίας  50χρονου  ημεδαπού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε η διενέργεια του τυχερού και απαγορευμένου τυχερού παιγνίου (ζάρια), στο οποίο συμμετείχαν οι τέσσερις ημεδαποί (θαμώνες του καταστήματος) οι οποίοι και συνελήφθησαν. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους συλληφθέντες και εντός του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ζευγάρι κύβοι-ζάρια και το χρηματικό ποσό των 165 ευρώ ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού.