Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, που σχετίζεται με οργανωτικά ζητήματα της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού & Νήσων (ΑΣΔΕΝ) και σημείο γεωγραφικού ενδιαφέροντος την Κρήτη. Με απόφαση του ΓΕΣ της 2ας Ιουλίου 2024, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) μετονομάσθηκε σε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού – 44 Στρατιωτική Διοίκηση “Τάλως” (ΣΕΑΠ – 44 ΣΔΙ).
Η εξέλιξη αυτή ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “V Μεραρχία Κρητών” με έδρα τα Χανιά, έχει αποδεσμευθεί πλέον από Περιοχή Ευθύνης και υπάγεται απευθείας στην ΑΣΔΕΝ ως εφεδρεία. Έτσι πλέον, η ΣΕΑΠ – 44 ΣΔΙ έχει δισυπόστατη διοίκηση με Περιοχή Ευθύνης όλη την Κρήτη και με διοικητή ταξίαρχο. Πρώτος διοικητής της ΣΕΑΠ – 44 ΣΔΙ είναι ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, προερχόμενος εκ των Ειδικών Δυνάμεων.
Στην ΣΕΑΠ – 44 ΣΔΙ υπάγονται εκτός της Σχολής, οι μονάδες και υπομονάδες υποστηρίξεως που εδρεύουν στην νήσο (44 Τάγμα Υλικού Πολέμου, 44 Λόχος Διαβιβάσεων, 44 Λόχος Μηχανικού) και τα Τάγματα Εθνοφυλακής.
Η ΣΕΑΠ, που συγκροτήθηκε το 1953, εδρεύει στο Στρατόπεδο “Δασκαλογιάννη” στο Ηράκλειο. Αυτή είναι και η έδρα της ΣΕΑΠ – 44 ΣΔΙ.
Η 44 ΣΔΙ, παραπέμπει στο 44ο Σύνταγμα Πεζικού που έχει συνδέσει την ιστορία του με τους Κρήτες. Συγκροτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1921, από μετονομασία του 8ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο με την σειρά του προερχόταν από το 2ο Σύνταγμα Κρητών. Το 44ο ΣΠ υπαγόταν στην V Μεραρχία Πεζικού, επανδρωμένη από Κρήτες. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το Σύνταγμα εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο, από όπου στις 17 Νοεμβρίου 1940 αναχώρησε για την Σούδα, με τελικό προορισμό το μέτωπο στην Ήπειρο, όπου και πολέμησε, αφικνούμενο στις 2 Ιανουαρίου 1941 στο Ελβασάν. Στις 31 Ιανουαρίου εισήλθε στην Κλεισούρα και στις 14 Φεβρουαρίου κατέλαβε την φοβερή Τρεμπεσίνα. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, στις 26 Απριλίου άρχισε η σύμπτυξη και η πορεία επιστροφής μετά την συνθηκολόγηση, για να διαλυθούν οι μονάδες και τα τμήματα του Συντάγματος στο Ναύπλιο. Το 1951, το 44ο ΣΠ επανασυγκροτήθηκε με έδρα το Ηράκλειο, για να διαλυθεί και πάλι το 1954 και να συγκροτηθεί τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού ως 44ο Κέντρο Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο “Κουνδουράκη” στην Σοχώρα. Το 1965 μετονομάσθηκε ενώ το 1979 πλέον, το 10ο Σύνταγμα Πεζικού που έδρευε στον Κουμπέ Ρεθύμνου, στο στρατόπεδο “Υπολοχαγού Θεοδωράκη”, μετονομάσθηκε σε 44ο ΣΠ. Το 2003, το Σύνταγμα διαλύθηκε για άλλη μια φορά.