απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη: Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΡΑΣ
Ήταν επιθυμία του 43χρονου να εμφανιστεί ξανά στην ανακρίτρια

Η πολύωρη συμπληρωματική απολογία που έδωσε  ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας ο 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας στο Ρέθυμνο έχει κινητοποιήσει πολύ κόσμο, που σπεύδει να αντλήσει πληροφορίες για το περιεχόμενο των όσων θέλησε να «διευκρινίσει» σε σχέση με συγκατηγορούμενούς τους στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Πρωτίστως συγκατηγορούμενοί του (και όχι μόνο) είναι εκείνοι που διά μέσου των συνηγόρων τους ζητούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να πληροφορηθούν εάν κατά τη  σχεδόν τρίωρη παραμονή του στο ανακριτικό γραφείο προχώρησε σε …αποκαλύψεις, «στρογγύλεψε» ενδεχομένως πράγματα τα οποία είχε επικαλεστεί στην πρώτη του απολογία ή αν με τα λεγόμενά του επιβάρυνε τη θέση κάποιων.

Αν και στη φάση αυτή οι πληροφορίες παρέχονται με το σταγονόμετρο, καθώς εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές προσπαθούν να κλείσουν τη στρόφιγγα της ενημέρωσης, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο 43χρονος προσπάθησε να απεμπλέξει 39χρονο συγκρατούμενο του, ο οποίος υπήρξε υπάλληλός του. Ο 39χρονος είναι ο τελευταίος που συνελήφθη για την υπόθεση, τον περασμένο Νοέμβριο.

Είναι συγκρατούμενος του στις φυλακές Αλικαρνασσού. Συνελήφθη στις 14 Νοεμβρίου μετά από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου, στηριζόμενη στα αποτελέσματα των εγκληματολογικών ερευνών. Αποτυπώματά του βρέθηκαν στο κολλώδες τμήμα της μονωτικής ταινίας που χρησιμοποιήθηκε για το σφράγισμα με χαρτόνια των παραθύρων του τελευταίου κρησφύγετου, δηλαδή στο πατάρι της μάντρας.

Ο ίδιος αρνείται τα όσα του αποδίδονται, προβάλλει συγκεκριμένους ισχυρισμούς και έχει ζητήσει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη υπό το σκεπτικό ότι αν όντως υπήρξε φρουρός του, όπως του αποδίδεται, ο επιχειρηματίας θα τον αναγνωρίσει.

Για την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο 39χρονος ήταν ο προτελευταίος φρουρός του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο αποκαλούμενος «φιλόσοφος», όπως φέρεται να τον είχε «βαπτίσει» ο επιχειρηματίας, καθώς συζητούσαν με τις ώρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι λόγω των φιλικών και εργασιακών σχέσεών του με τον 43χρονο, από τις αρχές Μαρτίου έως και τις αρχές Αυγούστου είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι της μάντρας επειδή είχε χωρίσει με τη σύντροφό του. Αναγκάστηκε όμως να φύγει από ‘κει κατά απαίτηση του ιδιοκτήτη πριν τη μεταφορά του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο 43χρονος για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο το οποίο τον εκβίαζε, όπως έχει ισχυριστεί, και τον ανάγκασε να παραλάβει στη μάντρα του τον απαχθέντα. Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, παρέμεινε αρνητικός.

 

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
Καταθέσεις

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έδωσε και νέα κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας, χωρίς ωστόσο να ανακύψει κάτι σημαντικό για την πρόοδο της υπόθεσης.

Πέραν από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που γίνονται, έχουν τεθεί υπόψη του κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας μήπως και θυμηθεί κάτι περισσότερο ή αναγνωρίσει κάποιον από τους εμπλεκόμενους, συλληφθέντες και μη.

Εκτός από τον ίδιο τον απαχθέντα και τον αδελφό του, μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει αρκετά άτομα ως μάρτυρες.

Μεταξύ αυτών και δύο Ηρακλειώτες, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με το ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στην απαγωγή.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την παράταση του εξαμήνου κράτησης των προφυλακισμένων. Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα προς τις δικαστικές αρχές. Μεταξύ άλλων ζητούνται απαντήσεις σχετικά με το ποιος ή ποιοι είχαν αναλάβει τη χρηματοδότηση αυτής της πολύμηνης απαγωγής.

Όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι οικονομικά αδύναμοι: «Ποιοι χρηματοδοτούσαν μία απαγωγή που κράτησε έξι μήνες; Χρειάστηκαν εξοπλισμός, μετακινήσεις εντός Κρήτης αλλά και εκτός Κρήτης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπήρχαν πολλά έξοδα. Ποιος τα κάλυπτε; Θα πρέπει να γίνει άρση των τραπεζικών λογαριασμών».