Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.
Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%.
Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και εισηγητής του σχεδίου νόμου Μάξιμος Σενετάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κοινή λογική».
«Είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο και Ιούνιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς εδώ να δει την πολυπόθητη εθνική συναίνεση να πραγματοποιείται.
Όμως αντί ο ΣΥΡΙΖΑ, που τις διαπραγματεύτηκε και τις υπέγραψε, να τις υπερψηφίσει και αυτός, μας είπε ότι έχει επιφυλάξεις. Μας είπε ότι δήθεν άλλαξαν οι συνθήκες και οι συμφωνίες θα οδηγήσουν σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας και για αυτό το ξεπούλημα φυσικά δεν θα είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ που τις υπέγραψε, αλλά εμείς που τις φέρνουμε για κύρωση. Κάτι χάνουμε εδώ, κάτι δεν κολλάει», σημείωσε ο κ. Σενετάκης.
Αντίδραση βουλευτών
Έμφαση σε ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος καθώς και στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση για την κερδοφόρα εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια έδωσε ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
Παράλληλα, ζήτησε να μάθει τις κυβερνητικές προθέσεις για τα τοπικά παρατηρητήρια υδρογονανθράκων – τους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να έχουν άμεση εμπλοκή στον έλεγχο και την εποπτεία των ερευνητικών εργασιών – αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και δη της επιθεώρησης μεταλλείων.
Μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό και υπονόμευση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας σηματοδοτεί η εκχώρηση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί πάνω στα θεμέλια που έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Ανέφερε ότι περιορίζει υποκριτικά την αντιπαράθεσή του στο ποσοστό ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ όταν ο ίδιος την είχε δρομολογήσει σε συνεννόηση με το ΤΑΕΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση για να πωληθεί το 50+1% των μετοχών.